ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
Απέναντι σ' ένα σύστημα

Παράξενοι καιροί. `Η, απλώς, αποκαλυπτικοί;

Στην Ιαπωνία καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και το φταίξιμο ρίχνεται σε μια «θεομηνία».

Στη Λιβύη καταστρέφεται το ίδιο το δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει με το δικό του τρόπο τη διακυβέρνησή του και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας του. Κι εδώ στο φταίξιμο μπλέκουν «θεούς και δαίμονες».

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι το καπιταλιστικό κέρδος που κινητοποιείται ως δύναμη καταστροφής.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη ποτέ δεν ήταν δημιουργική για τους λαούς. Σήμαινε - αντιστοιχούσε σε αύξηση των καπιταλιστικών κερδών με παράλληλη αύξηση της δυστυχίας των ανθρώπων.

***

Παράξενοι καιροί ξημερώνουν όταν χάνεις όλη την εικόνα. Με το δράμα στην Ιαπωνία ξεχάστηκε το δράμα στην Αϊτή. Οπως θα ξεχαστεί και η Ιαπωνία με το ξέσπασμα της Λιβύης. Οπως ξεχάστηκε το Ιράκ. Οταν όμως ξεχνάς, βρίσκεσαι άοπλος στο αύριο.

Οι ιμπεριαλιστές τα θέλουν όλα δικά τους. Στο Μπαχρέιν μπήκανε «ενάντια στους διαδηλωτές», στη Λιβύη θα μπούνε «για να υπερασπίσουν τους διαδηλωτές». Η υποκρισία κρύβει πως και στη μια και στην άλλη επέμβαση υπάρχει γερό μπαξίσι, τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Ισως γι' αυτό και ο αγώνας δρόμου για το ποιος θα μπουκάρει πρώτος.

Γαλαντόμοι οι δικοί μας κυβερνώντες, σπεύδουν να δηλώσουν ότι η Ελλάδα δε θα μετάσχει στους βομβαρδισμούς, αλλά θα μετέχει στις επιχειρήσεις. Οπως στη Γιουγκοσλαβία, όπως στο Ιράκ, όπως στο Αφγανιστάν, όπως παντού όπου η συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό άρμα επιβάλλει.

***

Στο μεταξύ:

-- 550 εργαζόμενοι έχαναν κάθε μέρα τη δουλειά τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

-- 4,5 δισ. είναι το νέο πακέτο παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο.

-- 8 δισ. η νέα αρπαγή από τα μόνιμα υποζύγια, όσους έχουν ακόμα μια δουλειά.

Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνουμε το παράπονο του αναλυτή στην «Καθημερινή». Με τόση «ανάπτυξη» τι έχουν πάθει αυτοί οι Ελληνες και θεωρούν εχθρό τους τον καπιταλισμό; Ούτε ο ίδιος βέβαια δεν έχει τέτοια απορία. Μέσα σε λίγες λέξεις προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι δείγμα σκοταδισμού να είσαι αντικαπιταλιστής στη σημερινή εποχή. Είναι μια κλασική μέθοδος προπαγάνδας. Οταν δεν μπορείς να υπερασπίσεις το σύστημα ιδεών και τα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζεις, η καλύτερη άμυνα είναι η συκοφαντία του αντίπαλου. Οι απολογητές του καπιταλισμού δεν μπορούν να υποστηρίξουν ανοιχτά και καθαρά το ίδιο τους το σύστημα. Οπως δεν μπορούν ανοιχτά και καθαρά να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτησή του. Ετσι, καταφεύγουν σε σοφιστείες. Στο προκείμενο ο Μανδραβέλης επιχειρεί να ταυτίσει τον αντικαπιταλισμό με τον Μεσαίωνα και νομίζει πως ξεμπέρδεψε.

Του απαντούν τα νούμερα στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου». Οπου μάταια η κυβέρνηση για να προστατέψει ένα αποτυχημένο σύστημα επιχειρεί να μειώσει την έκταση της καταστροφής. Ενα μόνο από τα χωριά που αγνοούνται ολόκληρα, είχε διπλάσιους κατοίκους απ' όσους η κυβέρνηση αναφέρει ως αγνοούμενους για όλη τη χώρα.

Η ίδια διαστροφή της πραγματικότητας επιχειρείται και εδώ με τα νούμερα της ανεργίας. Οι άνεργοι που υπάρχουν πια σε κάθε σπίτι είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς που καταγράφει η στατιστική.

Την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σαν άμεσο - χειροπιαστό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», δεν μπορεί καμιά ανάλυση των απολογητών του συστήματος να την ανατρέψει.

***

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι δείχνει πως λεφτά υπάρχουν. Προέρχονται από την εργασία όσων παράγουν όλον τον πλούτο, ένα μέρος τους εισπράττεται ως φόρος από το κράτος των καπιταλιστών και επιστρέφει στους καπιταλιστές σαν νέα επιδότηση.

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι δείχνει πως αυτοί που κέρδιζαν χτες, κερδίζουν περισσότερα σήμερα και θα κερδίζουν ακόμα περισσότερα αύριο, όσο το σύστημα που έχει θεό του το καπιταλιστικό κέρδος παραμένει ανέγγιχτο.

Στις αναλύσεις των οικονομικών εφημερίδων μιλούν ήδη για ξεπέρασμα της κρίσης χωρίς να εξηγούν τι σόι ανάπτυξη θα είναι αυτή που στηρίζεται ήδη πάνω σε εκατόμβες θυμάτων. Γιατί πρόκειται ακριβώς για την ανάπτυξη που αντιστοιχεί στον καπιταλισμό.

Ο πόλεμος είναι πραγματικός, είναι ταξικός και είναι παρών κι εδώ και παραδίπλα, μ' όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται.

Χαμένος από τους εργάτες σ' αυτόν τον πόλεμο θα είναι αυτός που θα διαλέξει σε ποιανού καπιταλιστή το άρμα θα δεθεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ: «Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου να αρνούνται να παραδεχθούν το νέο "τσουνάμι" μέτρων που μας ετοιμάζουν, διαψεύδοντας σε όλους τους τόνους ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η έκθεση της Ουάσιγκτον είναι εξόχως αποκαλυπτική (...) επιβεβαιώνεται (...) ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών, νέοι φόροι, περικοπές φορολογικών απαλλαγών και κοινωνικών παροχών, ακόμη και μείωση των επιδομάτων πρόνοιας, συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τις ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: «Επιδοτήσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ αλλά και 3,2 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών θα μοιράσει φέτος ο υπό ενεργοποίηση επενδυτικός νόμος (...) Εως το τέλος Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις: 500 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής. 100 εκατ. ευρώ στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης. 150 εκατ. ευρώ στο ειδικό καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας. Και 50 εκατ. ευρώ για δικτύωση επιχειρήσεων. Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Οι υπόλοιπες (800 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθεί το πλαφόν ενισχύσεων που μπορούν να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης και θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ΧΡΕΗ: «Σε ρυθμίσεις περισσότερων από 2 εκατομμυρίων δανείων κάθε μορφής προχωρούν φέτος οι τράπεζες, ενώ πέρυσι περιορίστηκαν σε 350.000 (...) Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να «πακετάρουν» τα δάνειά τους, από τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ)

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Ο καπιταλισμός για τον μέσο Ελληνα είναι ό,τι ο διάβολος στον Μεσαίωνα. Δεν μπορεί παρά να φταίει για όλα» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από το χρέος

ΕΘΝΟΣ: Ευκολίες πληρωμής για 2 εκατ. δάνεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρυφή συμφωνία για μέτρα σοκ 26,4 δισ. ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Πυρηνικός χειμώνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού 4 νέες Γκράβες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντί του Taxis, το χάος

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται πυρηνικό τσουνάμι

Η ΑΥΓΗ: Το αδιανόητο συμβαίνει ξανά

Ο ΛΟΓΟΣ: Τι κρύβουν οι Ιάπωνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αγρια σύγκρουση στη Βουλή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πείνα και θάνατος για πολλούς

«"Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα δεν είναι πάνω από σαράντα μέτρα", έλεγε χθες από το ψαροχώρι Οτσούκι, που ισοπεδώθηκε, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Πάτρικ Φάλερ. Οι διασώστες και μέλη οργανώσεων δίνουν οδηγίες αντιμετώπισης του ψύχους και της πείνας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες, που ζουν μέρες τώρα σε καταφύγια και προσωρινά κέντρα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα και την έλλειψη βασικών αγαθών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας αναγνώρισε "σημάδια εκνευρισμού" μεταξύ των πληγέντων και ζήτησε βελτίωση της διανομής των βασικών αγαθών. Ο επίσημος αριθμός νεκρών ανέβηκε χθες στους 4.314, 8.606 είναι οι αγνοούμενοι και 2.282 οι τραυματίες. Ομως, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο στο Ισινομάκι, από εκεί μόνον αγνοούνται πάνω από 10.000 άνθρωποι. Και η παράκτια Μιναμισανρίκου αναφέρει 10.000 αγνοούμενους. Χθες πάντως από το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοινώθηκε ότι ο στρατός επιχειρεί να διασώσει 23.300 ανθρώπους που φέρονται εγκλωβισμένοι σε νησάκια κοντά στις ακτές» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Μόρφωση για λίγους

«Οι ανάγκες του συστήματος, λέει ο βέλγος αναλυτής εκπαιδευτικών θεμάτων Νίκο Χιρτ, είχαν οδηγήσει πριν από τριάντα χρόνια σε κάποιον εκδημοκρατισμό της παιδείας, ο οποίος ανταποκρινόταν στο επίπεδο των προσόντων που απαιτούσε η ανθηρή καπιταλιστική οικονομία. Σήμερα που ζει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της, η αγορά εργασίας απαιτεί μια πόλωση ανάμεσα σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης για τους λίγους και σε λιγότερο ή καθόλου εξειδικευμένη εργασία για τους πολλούς. Από αυτή την πόλωση προκύπτουν οι κοινωνικές διαιρέσεις στα σχολεία, που γίνονται κλειστές λέσχες για τους πλούσιους και γκέτο για τους φτωχούς» (από άρθρο στα ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ