ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΕΗ
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα

Συγκέντρωση τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΜΕ) στις 7.30 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη για αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας (φωτ. από την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στη ΔΕΗ Κοζάνης)
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη για αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας (φωτ. από την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στη ΔΕΗ Κοζάνης)
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτη και Μεγαλόπολη 3).

Σύμφωνα με το 2ο μνημόνιο, που ψήφισαν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μέχρι τον Ιούνη πρέπει να ξεκινήσει η πώληση των μονάδων.

Συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα, αλλά και ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το τσάκισμα μισθών και συντάξεων και την άρση της μονιμότητας, διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, καλεί τον εργαζόμενο λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τους φορείς της, να μην αφήσει να πάει χαμένη ούτε στιγμή, να οργανώσει την πάλη του για να παρεμποδίσει ό,τι είναι δυνατόν από τα μέτρα που τώρα παίρνονται.

Καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) που συζητά την υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και βάζει πλάτη στην προώθηση των σχεδίων για την ολοκληρωτική παράδοση της ενέργειας στο κεφάλαιο. «Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, όπως μας παρουσιάζουν, είναι παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας στο μεγάλο κεφάλαιο. Θα καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργασιακές σχέσεις - σκλαβιάς - που επικρατούν στους εργαζόμενους στους εργολάβους με 400 και 500 ευρώ είναι η προοπτική που χαράζουν για όλους», σημειώνει.

Κατάληψη στο Αμύνταιο

Συμβολική κατάληψη του ΑΗΣ Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε χτες από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, ενάντια στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Αμυνταίου και είπε ΟΧΙ στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ (Αμυνταίου 1 και 2, Μελίτη και Μεγαλόπολη 3). Εκπρόσωποι των δήμων ζήτησαν από τον διευθυντή του ΑΗΣ να μειώσει το φορτίο ρεύματος για το διάστημα της κινητοποίησης. Και στη συνέχεια, από το βήμα της συγκέντρωσης, ανακοινώθηκε η παρουσία βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών του λαού της περιοχής.

Χτες, έγινε συγκέντρωση ενάντια στην πώληση των μονάδων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ - ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες

Μετά από τις κινητοποιήσεις που έκαναν μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο

Ο αγώνας των εργαζομένων στις εργολαβίες στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή Κοζάνης έφερε αποτελέσματα. Ηδη πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη και το δώρο του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα, στις υπόλοιπες εργολαβίες στα ορυχεία και στους σταθμούς της ΔΕΗ χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από δύο μήνες.

«Ο αγώνας αυτός μάς δείχνει πως οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να παλέψουν το δίκιο τους και να το κερδίσουν, μόνο όταν δράσουν μαζικά, οργανωμένα και αποφασιστικά με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Δυτικής Μακεδονίας. Προσθέτει πως «η εμπειρία από το ορυχείο της Μαυροπηγής αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να καταργηθεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στους χώρους της ΔΕΗ, κανένας εργαζόμενος να μη μένει απλήρωτος και ακόμα και εκεί που δεν πληρώνει ο εργολάβος, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ».

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν, για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ταυτόχρονη κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών και των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου.
  • Αμεση υπογραφή ΣΣΕ, που όχι μόνο δε θα αναγνωρίζει τις μειώσεις των προηγούμενων ετών, αλλά θα προβλέπει αυξήσεις που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών.
  • ΔΕΗ για το λαό, που σημαίνει πλήρης και κοινωνικοποιημένη ΔΕΗ, ενταγμένη σε ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φιλολαϊκή λύση ο αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η περίπτωση της ΔΕΗ ΑΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβεβαίωσης της αντίληψης του ΚΚΕ για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης ως κρίσης υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής. Η ανάγκη του κεφαλαίου να βρει κερδοφόρο διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια είναι που το οδηγεί να επενδύσει στην ενέργεια. Εκεί εντάσσεται η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 27η Απρίλη. Βέβαια για να επενδύσει το κεφάλαιο, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την κερδοφορία του, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μισθών των εργαζομένων. Αυτόν το στόχο εξυπηρετούν οι πωλήσεις των μονάδων και η μείωση των μισθών. Ταυτόχρονα, το φως της δημοσιότητας είδαν άρθρα που αναφέρουν ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της μείωσης μισθών, συντάξεων, της επιβολής εξοντωτικών χαρατσιών, της ανεργίας.

Αυτό είναι ανάπτυξη όχι για το λαό, αλλά για τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους, είναι παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά τα αποτελέσματα έχει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που πιστά υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία. Ενώ οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις, πιστές στην ΕΕ, μιλούν για διαφορετικό μείγμα πολιτικής, κρύβοντας ότι είναι συναποφασισμένη πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ευθύνη έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μιας και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ συμφώνησε με τη στρατηγική της απελευθέρωσης και συνέβαλε αποφασιστικά να περάσει. Ταυτόχρονα συζητεί με τη διοίκηση της ΔΕΗ και φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν ΣΣΕ που αποδέχονται τις μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων κ.ά.

Τα νέα μέτρα που έχουν συναποφασίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα έρχονται να προστεθούν στους μισθούς πείνας των 400-500 ευρώ για τους νέους εργαζομένους με συμβάσεις και εργαζομένους στους εργολάβους. Οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και καθιστούν οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ απαγορευτική. Ο δρόμος αυτός δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει λύση.

Ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί ο καθένας σε όλα μαζί μας, η ψήφος στο ΚΚΕ στις εκλογές της 6ης Μάη, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων πολιτικά και συνδικαλιστικά, η καλή οργάνωση και ένταση των αγώνων μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, το παραπέρα ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να ανοίξει ο δρόμος για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, τα συμφέροντα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της περιοχής μας. Ολοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 23 Απρίλη, 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας».

Ανθυγιεινό σαφάρι ψήφων

Σε προεκλογικό σαφάρι ψήφων επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως απηνής διώκτης της διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι χτες ο Διοικητής της 1ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειες -αλλά και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας- Αρης Μουσιώνης παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για την «τήρηση ή μη των ενδείξεων χρήσης ορθοπεδικού υλικού» στο νοσοκομείο Εδεσσας. «Τα ευρήματα αυτού του ελέγχου, επιβεβαίωσαν ότι οι προμήθειες γίνονταν με τις νόμιμες συμβατικές τιμές, αλλά ανέδειξαν μια υψηλή Οικονομική βλάβη του Νοσοκομείου από υπερβάλλουσα χρήση υλικών που δεν προσέφεραν στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών, όπως παρατηρήθηκε για τα έτη 2007-2009 στο σύνολο των νοσοκομείων που ελέγχθηκαν» αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ετσι, εντόπισαν «οικονομική βλάβη του νοσοκομείου» και δήλωσαν ότι θα δοθεί η «απαιτούμενη συνέχεια ...με την Ποινική, Πειθαρχική και Αστική προαγωγή της υπόθεσης». Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και για το νοσοκομείο Καλαμάτας. Καλά, νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο; Με βάση τους κανόνες της αγοράς -στην οποία υποκλίνονται τα συγκυβερνώντα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς οι λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις- όλα ήταν -όπως το ομολογούν- σύννομα. Για τι θέλουν να μας πείσουν τώρα; Οτι μπορεί να βάλουν κανόνες σε μια ζούγκλα, όπου ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου; Σε τέτοια παραμύθια ο κόσμος πρέπει να κλείσει τ' αυτιά του. Αλλά και να το επιβεβαιώσει με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ