ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Εδωσαν το σύνθημα για επίθεση σε μισθούς και άλλα δικαιώματα

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο καλούν τους εργαζόμενους να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης

Με δεδομένο το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο τους έχει οπλίσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο αξιώνει δραστικές μειώσεις στους ήδη σακατεμένους μισθούς των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων της χώρας. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των εργοδοτών. Σημειώνεται ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που είναι σε ισχύ λήγει το 2013.

Στο στόχαστρο των εργοδοτών έχουν μπει όχι μόνο οι μισθοί, αλλά το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει όρθια. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη «συναίνεση» των εργαζομένων τους εκβιάζουν, επικαλούμενοι τόσο τα άγρια μέτρα που έχουν ψηφιστεί όσο και τα νέα σφοδρότερα μέτρα που θα έρθουν μετά τις εκλογές. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης: «Στο τέλος θα καταλάβουμε όλοι ότι η όποια μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα επίπεδα προ κρίσης περιόδου (π.χ. 815 ευρώ του 2008 από τα 918 ευρώ σήμερα) δε θα έχει καμία σημασία αν δεν περιορίσουμε τις επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, αποζημιώσεις, χρόνου προειδοποίησης, προσαυξήσεις αμοιβών αργιών και Κυριακών, ωριμάνσεων, επιδομάτων, ρεπό, κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ακόμα και κατάσχεσης των μισθών από τις τράπεζες και το δημόσιο».

Αποκαλύπτονται και οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός όμως από την κυβέρνηση «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας δίνει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα και η στάση των συνδικαλιστών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούν προκειμένου οι εργαζόμενοι να δεχτούν να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης. Το στελέχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (της συνδικαλιστικής παράταξης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στον κλάδο Θ. Βασιλόπουλος- γραμματέας της ΟΙΥΕ- είχε πάρει από χτες το πρωί ...σβάρνα τα τηλεπαράθυρα εξηγώντας την ανάγκη να «παγώσουν» οι μισθοί, να επιτευχθεί συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ετσι οι δυνάμεις της ΑΠ καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αν οι εργαζόμενοι δεχτούν πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους θα γλιτώσουν από την ένταση της επίθεσης. Επιπλέον, όχι μόνο δεν οργανώνουν την πάλη για διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων (με βάση και τον παραγόμενο πλούτο που αυξάνεται) αλλά δουλεύουν για να ρίχνουν οι εργαζόμενοι τον πήχη των απαιτήσεών τους όλο και πιο χαμηλά. Ζητώντας «πάγωμα» μισθών, στην ουσία ζητούν μείωση, αφού η ακρίβεια, τα χαράτσια, η εμπορευματοποίηση Υγείας-Πρόνοιας-Παιδείας λεηλατεί το εργατικό εισόδημα.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια και με τους εργαζόμενους στη γωνία η συνδικαλιστική πλειοψηφία υπέγραφε «ρεαλιστικές» συμβάσεις, προς εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της υπεράσπισης της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το ίδιο πράττουν και τώρα. Στο ίδιο πλαίσιο κατατέθηκε και η χτεσινή πρόταση της Ομοσπονδίας για... «εθνική συμφωνία».

Δείγμα άλλωστε αυτής τους της γραμμής αποτελεί η πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) για τρία χρόνια (2012, 2011, 2012) και αφορά τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα με το ύψος των μισθών να παραμένει στα επίπεδα του 2009. Με βάση και αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου «τυχαία» η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ για μισθούς στα επίπεδα του 2008.

Από τη μεριά τους, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην ΟΙΥΕ τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισαν, δίνουν τη μάχη στους τόπους δουλειάς για την οργάνωση των εργαζομένων με στόχο να μη γίνει ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς, για μονοετή ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους οι εργαζόμενοι. Δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων με το μέτωπο στραμμένο τόσο ενάντια στην επίθεση των μεγαλοεργοδοτών όσο και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που υποσκάπτει τα συμφέροντά τους. Οργάνωση και πάλη που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσουν οι εκβιασμοί προκειμένου να δεχτούν οι εργάτες να σκύψουν το κεφάλι, με δεδομένο ότι στις 14 Μάη λήγει το διάστημα της μετενέργειας στους κλάδους όπου οι ΣΣΕ έληξαν μέχρι τις 14 Φλεβάρη του 2012.

Κατήγγειλαν τη ΣΣΕ οι ξενοδόχοι

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατήγγειλε την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία έληγε το Δεκέμβρη του 2012. Οι ξενοδόχοι αξιώνουν μείωση των μισθών, επαναπροσδιορισμό των καταβαλλόμενων επιδομάτων, επαναδιατύπωση των προϋποθέσεων απόλυσης και επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων, όπως ορίζει η σύμβαση. Ταυτόχρονα, αμφισβητούν το πενθήμερο - 8ωρο καθώς ζητούν ευελιξία με την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Τέλος, σε συνάντηση για τη σύμβαση καλεί την Ομοσπονδία του κλάδου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Η κλαδική σύμβαση είναι αορίστου χρόνου και σύμφωνα με τις τελευταίες αντεργατικές ρυθμίσεις λήγει - αν δεν καταγγελθεί - το Φλεβάρη του 2013.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Την Κυριακή η νέα σύσκεψη στο Μέταλλο

Σταθερά στο αγωνιστικό τους πόστο στην πύλη του εργοστασίου παραμένουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, και συνεχίζουν το σκληρό απεργιακό αγώνα που βρίσκεται στον 6ο μήνα. Ανυποχώρητοι από τα αιτήματά τους για επαναπρόσληψη των 105 απολυμένων και εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς δεν υποχωρούν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η νέα πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών την ερχόμενη Κυριακή, 22 Απρίλη, όλων των κλαδικών σωματείων της χώρας, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Σκοπός να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και να οργανώσουν την πάλη τους συνολικά στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, μια ημέρα πριν, το Σάββατο 21 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου, το σωματείο μαζί με την Επιτροπή Γυναικών απεργών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά για τα παιδιά των χαλυβουργών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην Ιστορία της Πρωτομαγιάς με προβολή βίντεο, μουσική και απαγγελία ποιημάτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις στα δημαρχεία

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους δημαρχεία της χώρας πραγματοποιούν σήμερα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενάντια στο σχέδιο της συγκυβέρνησης για ικανοποίηση πάγιων επιδιώξεων των μεγαλεμπόρων και ξενοδόχων σε βάρος των εργαζομένων, με το «πρόσχημα» της «αναβάθμισης» του κέντρου της Αθήνας. Στην Αθήνα, η παράσταση διαμαρτυρίας είναι στις 12 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα τα σωματεία που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις είναι: Τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Τα επιχειρησιακά: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ Αττικής», «Κωνσταντακάτος» και «Πράκτικερ». Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Αθήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Ζακύνθου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Αμφισσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Σάμου, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χίου. Τα σωματεία καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά, Λάρισας, Βόλου και εργολαβικών συνεργείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης.

Σημαία τους η «ανταγωνιστικότητα»

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΓΣΕΕ για τις νέες ανακοινώσεις της τρόικας, μόνο που η κριτική της είναι όχι μόνο άσφαιρη, αλλά επιβεβαιώνει το ρόλο της ως στυλοβάτη του συστήματος που με συνέπεια υπηρέτησε τόσα χρόνια η πλειοψηφία. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αδιέξοδη συνταγή» την εσωτερική υποτίμηση και την περικοπή των μισθών και μιλάει για «δήθεν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας». Η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά εξαπατά τους εργαζόμενους. Πρώτον, γιατί η συνταγή, για την οποία μέμφεται την τρόικα, είναι πέρα για πέρα πετυχημένη και δίνει πραγματική διέξοδο στους καπιταλιστές σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Ομως, επειδή τόσα χρόνια η ΓΣΕΕ διαφημίζει τα κοινά συμφέροντα εργατών και εργοδοτών, επιχειρεί σήμερα να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της μιλώντας για αδιέξοδα. Δεύτερον, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας περνά και μέσα από την άγρια περικοπή των μισθών, δεν είναι καθόλου «δήθεν», αλλά και εδώ η ΓΣΕΕ παραμυθιάζει τους εργάτες γιατί τόσα χρόνια προπαγάνδιζε ότι μπορεί να υπάρξει και ανταγωνιστικότητα «καλή» που δεν θα τους θίγει.

Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα της, είναι όταν με την ανακοίνωσή της κάνει έκκληση στις «πολιτικές δυνάμεις του τόπου που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού να πάρουν ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στις νέες αυτές προκλητικές απαιτήσεις», να πάρουν θέση απέναντι στην πολιτική της τρόικας. Πρόκειται για προσπάθεια αθώωσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους την ανταγωνιστικότητα, άρα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι εργατοπατέρες εμπαίζουν ανοιχτά τους εργαζόμενους γιατί ξέρουν ότι ο στόχος για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης κατά 15%, που αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν που παρουσίασε ο Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνεται ρητά στη δανειακή σύμβαση την οποία συνυπέγραψαν και συναποφάσισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την οποία στηρίζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στη ΓΣΕΕ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Ξέρουν επίσης πως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση ότι «έως το τέλος του Ιουλίου του 2012 θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».

Από ποιους λοιπόν ζητάνε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους; Δεν την έμαθαν ακόμα εκεί στη ΓΣΕΕ; Τη γνωρίζουν πολύ καλά, όπως καλά γνωρίζουν και τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα την οποία και η ΓΣΕΕ, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ έχουν κάνει σημαία τους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κατά τα άλλα εμφανίζονται μετά να «θρηνούν» για μισθούς και συμβάσεις, αφού πρώτα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, φρόντισαν να παραδώσουν τα πάντα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων...


Γ. ΖΑΧ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ