ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ψάχνουν τις καταναλώσεις νερού, ρεύματος, τηλεφώνου...

Ηλεκτρονική καταγραφή για όλες τις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών. Προκαλούν με τη φοροδιαφυγή, προετοιμάζουν τα επόμενα αντικειμενικά χαράτσια

Το μαζικό φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών, η πλήρης καταγραφή των κάθε είδους δαπανών, όπως αυτές που αφορούν στην πληρωμή των τιμολογίων για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, οι μικροδοσοληψίες στις τράπεζες, οι υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., αποτελεί τη νέα πρόκληση από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και των κομμάτων της (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και προαναγγέλλει ταυτόχρονα τη σφοδρή κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που σκοπεύουν να ξετυλίξουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης βάζουν τις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ κλπ.), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά. να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις δαπάνες για τον καθένα πελάτη τους ξεχωριστά.

Η ψευδολογία, ο κυνισμός και η πρόκληση απέναντι στα βάσανα του λαού έχουν και συνέχεια. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα κάθε είδους σαπρόφυτα, μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα έπεφταν στο «δόκανο» μέσα από τους λογαριασμούς του ...νερού ή από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Το μέτρο προβλέπεται στις διατάξεις του αρχικού εφαρμοστικού νόμου. Η συγκυβέρνηση με την υπουργική απόφαση έρχεται τώρα να το βάλει στην πράξη για τα φετινά εισοδήματα. Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα όποια ευρήματα με κατεύθυνση τα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλοντας νέα τρανταχτά χαράτσια ακόμη και πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα όπως οι ίδιοι - με το έτσι θέλω - θα τα προσδιορίζουν με βάση τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει:

Υπόχρεοι στην υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων είναι οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες ύδρευσης, πιστωτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών, Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, δημόσια θεραπευτήρια, κλινικές των Ταμείων ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης και το χρηματιστήριο.

Πρώην ΔΕΚΟ και άλλοι πάροχοι διαβιβάζουν το ύψος της κατανάλωσης και της δαπάνης για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους.

Τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης διαβιβάζουν περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές σε αυτά (είτε μέσω εργοδοσίας είτε άμεσα από τους ασφαλισμένους) καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές.

Οι τράπεζες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και κάθε άλλο στοιχείο που θεωρείται αναγκαίο στις διαδικασίες «ελέγχου και διασταύρωσης».

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται για την κατηγορία.

Τα νοσοκομεία τα στοιχεία, το ΑΦΜ γιατρών και παραστατικά για την κάθε ιατρική πράξη.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Για «ορεκτικό» 25 δισ. ευρώ !

Ανοιχτοί, προς διευθέτηση παραμένουν για την ώρα οι βασικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τη μοιρασιά των διακρατικών ενισχύσεων για λογαριασμό στις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, «ζήτημα» που επανέρχεται στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις τους θα παρθούν μετά τις εκλογές, από την επόμενη κυβέρνηση που έχουν σχεδιάσει. Η «δυστοκία» έχει να κάνει με το εύρος του πακτωλού που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Μεγάλος χρηματοδότης είναι το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσα από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στο λαό. Ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα βάλουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι σε συνεργασία με διάφορους επίδοξους «επενδυτές», ποσοστό που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ανοιχτοί παραμένουν και οι όροι ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας ξανά στους σημερινούς ιδιοκτήτες, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν.

Για σήμερα έχουν προγραμματίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης που θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες ποσά ύψους 25 δισ. ευρώ σε μορφή απόλυτα «εγγυημένων» ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την ώρα και μέχρις ότου διευθετήσουν τη μοιρασιά θα τα «παρκάρουν» μαζί με τα άλλα λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στο «Ταμείο», προκειμένου να τους τα αποδώσουν στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση (25 δισ. ευρώ) είναι μόνο για την όρεξη. Για τη συνέχεια, σκοπεύουν να τους μπουκώσουν με όσα χρειαστούν, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν και τις συνθήκες για εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, φορτώνοντας τα σπασμένα σε πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δυστοκία παρατηρείται, επίσης, για τη δημοσιοποίηση ειδικής έκθεσης με τις συσσωρευμένες «επισφάλειες» που εμφανίζουν οι τράπεζες και για τις οποίες έχουν να παίρνουν πρόσθετα κρατικά κεφάλαια. Ενδειξη για το εύρος των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα δώσουν οι ισολογισμοί τους για το 2011 που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή. Λόγος γίνεται για εμφάνιση λογιστικής ζημιάς πολλών δισ. ευρώ...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΠΑ
Αντίδραση από ρωσικό επενδυτικό φορέα

Προσφυγή ενάντια στην απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με την οποία αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, κατέθεσε το ρωσικό επενδυτικό φαντ «ENERGY».

Ζητά την ακύρωση της απόφασης και επαναξιολόγησή του ή επανάληψη του συγκεκριμένου σταδίου του διαγωνισμού, ενώ κάνει λόγο για «αδιαφάνεια». Υποστηρίζει ότι κατέθεσε εγγυητική επιστολή 400 εκατ. ευρώ. Παρ' ότι έχει σημασία και η διαδικασία που ακολουθείται, η ουσία είναι ότι η εταιρεία θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των ιδιωτών, προκειμένου να καρπώνονται απευθείας το σύνολο των κερδών, αλλά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εταιρεία ως μέσο χάραξης ενεργειακής πολιτικής.

ICAP
Γενικεύεται και κλιμακώνεται το τσάκισμα των μισθών

Η επιδείνωση των καπιταλιστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποτυπώνεται ακόμα και στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της ICAP People Solutions.

Από τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις απολύσεις και ταυτόχρονα αυξάνονται εκείνες που μειώνουν μισθούς. Και, ακόμη, καταγράφεται «πρόθεση περαιτέρω κινητικότητας στον τομέα αυτό μετά τα μέσα Μάη», ενώ «κινείται αυξητικά η πρόθεση μείωσης των παροχών».

Δηλαδή, κατά δήλωση των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην έρευνα της ICAP, έχουν ήδη αποφασίσει παραπέρα μειώσεις μισθών το επόμενο διάστημα γενικεύοντας και κλιμακώνοντας την αδιάκοπη επίθεση στην εργατική δύναμη για τη διάσωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δίνουν κατώτατο μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ σε νεοπροσληφθέντες με πτυχίο και μεταπτυχιακό σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο, πράγμα που μαρτυρά τη γενικευμένη εφαρμογή του γκρεμίσματος των μισθών με βάση τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Την ίδια στιγμή, όμως, «στο σύνολο των εταιρειών», σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, παρατηρείται μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΛΑΕΚ, των κονδυλίων, δηλαδή, που ροκανίζουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των προγραμμάτων για «εκπαίδευση» των εργαζομένων.

ΣΔΙΤ
Στους ιδιώτες και τα απορρίμματα των Σερρών

Ακόμη ένα έργο ΣΔΙΤ (σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης επικερδών τομέων στο κεφάλαιο και της μετατροπής των δήμων σε «Ανώνυμες Εταιρίες» που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους δημότες τους για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Ο νέος διαγωνισμός αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο νομό Σερρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η μονάδα αναμένεται να έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα περίπου 90.000 τόνων και η σύμπραξη θα έχει διάρκεια 27 ετών. Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και κοινοτικών πόρων.

Υποτίθεται ότι βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης για τους δημότες. Μικρή παρηγοριά. Αυτό το τέλος δε θα ήταν απαραίτητο εάν η μονάδα ήταν αποκλειστικά δημόσια, καθώς θα κάλυπτε τα κόστη της από τη διάθεση των προϊόντων της επεξεργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ