ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Με τρακτέρ στην πλατεία

Αύριο, στις 11 το πρωί, η μαχητική αγροτική κινητοποίηση

Κινητοποίηση, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, 22 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Φαρσάλων, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας για την απόκρουση της σφοδρής αντιλαϊκής - αντιαγροτικής επίθεσης της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Με τη συμμετοχή τους στην αυριανή κινητοποίηση οι Φαρσαλινοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πουν ένα θαρραλέο και βροντερό αγωνιστικό «ΟΧΙ» στα νέα, σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα μέτρα που επιβάλλουν συγκυβέρνηση - τρόικα, με τα μνημόνια που ψηφίζονται στη Βουλή, τα οποία πλήττουν άγρια και τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Θα δηλώσουν ότι:

* Δεν πληρώνουν τα κάθε λογής και είδους χαράτσια, (τέλος ακινήτων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολόγητου ορίου, τακτοποίηση αυθαιρέτων, εισιτήριο και εξέταστρα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ΦΠΑ 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ανατιμήσεις στα διόδια και στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των άλλων μέσων μεταφοράς, μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του οικιακού και αγροτικού ρεύματος, του νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και στα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν στα χωριά οι «καλλικρατικοί» δήμοι, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, κόστος ανανέωσης αδειών γεωτρήσεων και λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), που εξανεμίζουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.

* Δεν αποδέχονται κι αντιπαλεύουν την πολιτική που επιβάλλει σαρωτικές περικοπές στα μεροκάματα και στους μισθούς των εργαζομένων, φουντώνει την ανεργία και καταπατεί τα εργατικά - εργασιακά δικαιώματα, οδηγεί σε χρεοκοπία και μαζικό κλείσιμο βιοτεχνιών και μικρομάγαζων, όχι μόνο επειδή πολλοί από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους είναι παιδιά, αδέλφια, συγγενείς αγροτών, αλλά και διότι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά και αλληλένδετα και επηρεάζουν τη ζωή όλου του λαού.

Οι διεκδικήσεις

Ταυτόχρονα, οι Φαρσαλινοί αγρότες διεκδικούν:

* Να πληρωθούν τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για προϊόντα που τους έχουν παραδώσει (βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.ά.)

* Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμής τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

* Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και, άμεσα, με αύξηση της επιστροφής στο 17%, με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, με μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% κ.ά.

* Να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω των καταστροφών των καλλιεργειών από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, δεν «έπιασαν» το πλαφόν που έχει τεθεί ως προϋπόθεση και ν' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή.

* Να κατασκευαστούν τα φράγματα Σκοπιάς και Καστρακίου, καθώς και ταμιευτήρες, να γίνει εκσυγχρονισμός και υπογείωση του αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ.

Επίσης:

* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.

* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

* Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

* ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Παραδίνουν τα ταχυδρομεία στο κεφάλαιο

Υπέρ της ολοκλήρωσης της παράδοσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στην κερδοσκοπία της αγοράς, τάχθηκαν χτες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., ψηφίζοντας επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με τίτλο «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς». Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου πρότεινε οι ταχυδρομικές υπηρεσίες να αποτελέσουν «κοινωνική ιδιοκτησία με εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο» ξεκαθάρισε στην παρέμβασή της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Β.Νικολαΐδου, τονίζοντας ότι «κινείται στην πλήρη παράδοση του κλάδου στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο». Το κυρίαρχο ερώτημα είναι - είπε - αν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες «τις αντιμετωπίζουμε σαν εμπόρευμα ή σαν δικαίωμα; Εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν δικαίωμα που το έχουν όλοι». Επισήμανε, παράλληλα, πως «το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία, με την οποία τα κράτη υποχρεώνονται να καταργήσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που χορηγεί στις κρατικές ταχυδρομικές υπηρεσίες». Για τη στόχευση του προτεινόμενου νόμου, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αφορά την «διασφάλιση πεδίων επένδυσης» για τα συσσωρευμένα κέρδη του κεφαλαίου και στη «διαμόρφωση μιας ενιαίας ταχυδρομικής αγοράς». Πρακτικά, τόνισε η Β. Νικολαΐδου, αυτό «οδηγεί στην κυριαρχία της αγοράς από 2-3 μονοπώλια» και «το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψήφισή του θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και σε πλήγμα στο απόρρητο των επικοινωνιών». Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της λεγόμενης απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς που έχει ξεκινήσει από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι «στις ταχυδρομικές υπηρεσίες από το 2004 έως το 2010 υπάρχει αύξηση τιμών που υπερβαίνει το 18%» ενώ κυριαρχεί η «μερική απασχόληση και επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων». Ειδική αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στην κατάργηση της ατέλειας που ορίζεται στο νομοθέτημα, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να κλείσετε με αυτό το νομοσχέδιο τη λειτουργία των μαζικών φορέων. Τους απαγορεύετε τη στοιχειώδη λειτουργία με τα μέλη τους». Ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, λέγοντας ότι «είναι ζωτικό το θέμα της λειτουργίας τους».

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί το νομοθέτημα η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση σημείωσε ότι οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο «θα καταβάλουν ετήσια ανταποδοτικά τέλη», αναφέροντας ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που εγγυώνται τον «υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια». Στην ίδια «ρότα» και ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και «ο ταχυδρομικός τομέας θα συνδεθεί με εναλλακτικές πηγές επικοινωνίας», ώστε να υπάρξει «αναβάθμιση υπηρεσιών».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στη δίνη της κρίσης και το 2011

Η περαιτέρω βύθιση της εγχώριας βιομηχανίας στην οικονομική κρίση, σε όλη τη διάρκεια του 2011, επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη των δεικτών που παρακολουθούν τον κύκλο εργασιών και τις νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία το Δεκέμβρη του 2011, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010, εμφανίζει αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο καταγράφεται αύξηση 6,9%, έναντι αύξησης 6% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,3% το Δεκέμβρη του 2011 οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασε ο κύκλος εργασιών στους κλάδους των τροφίμων (2,1%), των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (18,7%) και των βασικών μετάλλων (7,2%), οι συντελεστές στάθμισης των οποίων αθροιστικά φτάνουν στο 54%. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι βιομηχανικοί κλάδοι εμφανίζουν από μεγάλη έως και πολύ μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών, με τις κλωστοϋφαντουργικές ύλες στο -30,7%, τα δέρματα - είδη υπόδησης στο -26,3%, ξύλο - φελλό στο -21,2%, τα χημικά προϊόντα στο -20,1%, τα μη μεταλλικά ορυκτά στο -39,3% κ.λπ.

Μεγάλη μείωση, 9,4%, εμφανίζουν το Δεκέμβρη του 2011, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010, και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009, ενώ από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία

Την αποκατάσταση της προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Gazprom». Δίνοντας συνέχεια στον ανταγωνισμό με την ΕΕ, προκειμένου να διεκδικήσει την ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας στην αγορά φυσικού αερίου, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεβ αποδίδει τις ευθύνες για τα προβλήματα τροφοδοσίας που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα «στις πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια». Μιλάει για «πολιτική κατεδάφισης του υφιστάμενου αποδοτικού μοντέλου της αγοράς φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη», που «επέφερε αρνητικές συνέπειες και αποκάλυψε συστημικές προεπιλογές των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ