ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για Υγεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Την Τρίτη 25 του Μάη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 25 του Μάη στη 1 το μεσημέρι οργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, καταγγέλλοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στην Πρόνοια να αντιταχθούν στην πολιτική που θέλει τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες ξεκαθαρίζοντας: «Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται ισότιμα και δωρεάν σε όλους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!». Στην κινητοποίηση καλεί ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερά» χαράτσια για τους ασφαλισμένους

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διασφάλισαν την υψηλότερη κερδοφορία στον κλάδο του φαρμάκου με περιθώρια μεικτού κέρδους 37,06% για το 2008

Απ' την 1η Ιούνη 2010 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν 253 φάρμακα και άλλα σκευάσματα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός της κάλυψης απ' τα ασφαλιστικά ταμεία απ' τις 20.5.2010 στο όνομα του διαβόητου «εξορθολογισμού των δαπανών υγείας».

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών περικοπών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και έρχονται να προστεθούν στα χαράτσια που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη τα ασφαλιστικά ταμεία, κατ' εντολήν των κυβερνήσεων του δικομματισμού, έχουν προχωρήσει και σε άλλες περικοπές σε βάρος ασφαλισμένων. Ετσι απ' τον Απρίλη του 2009 ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν καλύπτει 87 εξετάσεις, εκ των οποίων μία στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, εφτά από 117,39-190,76 ευρώ, 15 από 50-100 ευρώ και οι υπόλοιπες στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ. Επίσης το Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) προχώρησε σε περικοπές σε βάρος των ασφαλισμένων του.

Τα νέα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ) βασίζεται σε παλιότερες αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: Στις 5.2.2004 ο τότε υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας υπέγραψε απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διάθεση των φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ). Και ο κύκλος έκλεισε με το νόμο 3457 της ΝΔ (ΦΕΚ 93 Α/8.5.2006) με τον οποίο κατάργησε μεν τη λίστα αλλά διατήρησε τα ΜΥΣΥΦΑ διευρύνοντάς τα με τα λεγόμενα «λάιφ στάιλ». Τώρα το ΠΑΣΟΚ επανέφερε τη λίστα ενώ στις 18.5.2010 η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα αποφάσισε ότι τα ΜΥΣΥΦΑ δεν αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία απ' τις 20.5.2010. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία γνωστοποιεί ότι τα ΜΥΣΥΦΑ δε θα καλύπτονται απ' την 1.6.2010. Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το «Depon», το «Panadol», το «Salospir», το «Apotel», το σιρόπι «Bisolvon», το αντισταμινικό «Fenistil», το «Lonarid», τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) «Maalox» και «Simeco» κλπ.

Υψηλότερη σε κερδοφορία η φαρμακοβιομηχανία

Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ με την πολιτική τους υποκλίθηκαν στις επιδιώξεις της φαρμακοβιομηχανίας και διασφάλισαν την υψηλότερη κερδοφορία από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP (Μάης 2010), μεταξύ 40 κλάδων της ελληνικής οικονομίας το μεγαλύτερο ποσοστό μεικτού κέρδους για το 2008 το παρουσίασε ο κλάδος των φαρμάκων με 37,06%. Η υψηλή κερδοφορία διασφαλίστηκε με τις μονοπωλιακές τιμές που επιβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα φάρμακα. Μια απ' τις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι η υποκατάσταση παλιών φαρμάκων με νέα - που είναι πανάκριβα και τα οποία δε διαφέρουν απ' τα παλιά ως προς τη δραστική τους ικανότητα. Για παράδειγμα, την περίοδο 2000-2007 από τα 3.773 φάρμακα που κυκλοφόρησαν και πήραν τιμή ως νέα φάρμακα στην Ελλάδα μόνο τα 256 ήταν νέα φάρμακα (ποσοστό 6,79% επί του συνόλου), ενώ τα υπόλοιπα ήταν απομιμήσεις ή βελτιώσεις ή αντίγραφα των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων. (Βλέπε Γιάννης Δαγρές: «Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα», UTORIA, 2010).

Μέσα από τέτοιες διαδικασίες η φαρμακευτική δαπάνη - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) - έφτασε το 2009 στα 8,5 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14% σε σχέση με το 2000. Και τα άλματα αυτά στις δαπάνες παρουσιάστηκαν όταν η κατανάλωση των φαρμάκων στην Ελλάδα έχει μια σχετική σταθερότητα, ενώ το 2009 παρουσίασε και πτώση 0,67% σε σχέση με το 2008.

Τέτοιες είναι οι συνέπειες της παράδοσης της φαρμακοβιομηχανίας στις ανάγκες και τα σχέδια των μονοπωλίων. Συνέπειες οδυνηρές για τις λαϊκές οικογένειες όχι μόνο από πλευράς οικονομικής τους επιβάρυνσης, αλλά και λόγω ανεξέλεγκτων επιδράσεων στην υγεία τους. Γι' αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο και Αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Παραγωγής, Διακίνησης και Εισαγωγής Φαρμάκων είναι επιτακτική όσο ποτέ.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ
Θα μας βρουν μπροστά τους

Τις μεθοδεύσεις των επιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας, με πρόσχημα και την καπιταλιστική κρίση, για τη μείωση μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το κύμα απολύσεων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους του κλάδου το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και ξεκαθαρίζει: «Θα μας βρουν μπροστά τους!».

Την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες του κλάδου απαιτούν κλαδική σύμβαση πείνας, «οι επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλίων στη ιδιωτική Υγεία συνεχίζονται απρόσκοπτα (νέο νοσοκομείο του "Ιασώ" στη Θεσσαλία, το "Γαία" μέσα στο Ντυνάν, επενδύσεις στα Βαλκάνια, στην Τουρκία). Εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% στο διάστημα 2009-2010 και 8,5% στη συνέχεια έως το 2012», επισημαίνει το Σωματείο. Τονίζει ακόμα πως με πρόσχημα ότι δεν τους πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για τον Απρίλη, ενώ απειλούν με γενικότερη στάση πληρωμών. Επίσης, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» προανήγγειλε τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10%, συμπτύξεις τμημάτων ή κατάργησή τους μέσα απ' τις συμπράξεις με ιδιώτες ή ομίλους, μείωση αποζημιώσεων.

«Οι εργαζόμενοι από ιδιωτικούς χώρους Υγείας από όλη την Ελλάδα ξεκαθαρίσαμε ότι τα μέτρα απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μας πλήττουν πολλαπλάσια, ότι δε θα δεχτούμε να κάνουμε βήμα πίσω σε όσα έχουμε κατακτήσει μέσα και από την πάλη της ΟΣΝΙΕ, ότι θα παλέψουμε για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και την προάσπιση των δικαιωμάτων μας», επισημαίνει το Σωματείο.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΝΤΛ: Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση καλεί αύριο, Κυριακή, 10.30 π.μ. (στην αίθουσα συνελεύσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας) το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση ΛΙΝΤΛ. «Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στις εκλογές του σωματείου μας. Η μη συμμετοχή μας θα ωφελήσει την εργοδοσία και την επιθετικότητά της, θα δώσει μήνυμα ανοχής ή και συμφωνίας με τα εχθρικά για τη ζωή μας σχέδια της εργοδοσίας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η πάλη για την ανατροπή αυτών των μέτρων. Προϋπόθεση για την απαλλαγή των βασάνων που μας ταλαιπωρούν είναι η γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική εφ' όλης της ύλης», τονίζει το σωματείο.

ΔΕΗ: Τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που θα ξεκινούσαν από την ερχόμενη Τρίτη ματαίωσε η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η δικαιολογία για τη ματαίωση ήταν πως το υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε ότι το κράτος θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ετσι, η πλειοψηφία για άλλη μια φορά στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη για οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης του κλάδου με το σύνολο των εργαζομένων ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο πάλης που μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιασφαλιστική επίθεση αλλά και να διεκδικήσει αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ