ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Την Τετάρτη 26 του Μάη, στις 9 το πρωί, στα κεντρικά του ΟΑΕΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας προς τον διοικητή του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22), που διοργανώνει την Τετάρτη, 26 του Μάη, στις 9 το πρωί, καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) τις διοικήσεις των σωματείων και ενώσεων, συνδικαλιστές και επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοκινητιστές, για «τα προβλήματα του ασφαλιστικού μας οργανισμού και τη μετακύλιση αυτών στους ασφαλισμένους».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Η παράσταση γίνεται σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ λόγω και της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η συρρίκνωση της δουλειάς και του εισοδήματος δυσκολεύουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις πάγιες υποχρεώσεις τους, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του μαγαζιού τους, τη δουλειά τους. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στις σημερινές συνθήκες επιδεινώνουν τα προβλήματα. Οι επαγγελματίες που χρωστάνε στον ασφαλιστικό μας οργανισμό ξεπερνούν τις 300.000, οι οποίοι αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας, κατεστραμμένοι οικονομικά, διώκονται για χρέη τους στο Ταμείο. Είναι δίκαιο το αίτημα να σταματήσει η δίωξή τους και ο κίνδυνος φυλάκισής τους».

Τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό είναι:

  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΠΔ 258/2005.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών.
  • Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ να μην πηγαίνουν στο χρηματιστήριο.
  • Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας και ταμείου ασφάλισης.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης. Ο διαδοχικά ασφαλισμένος να παίρνει την ίδια σύνταξη από το Ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο Ταμείο για όλο τον εργάσιμο βίο.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Δικαίωμα σύνταξης μετά από 13,5 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα από Ταμείο.
  • Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση να γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Οχι στην υποχρεωτική αλλαγή κλάσης ανά τριετία.
  • Πλήρης σύνταξη με αναπηρία 67%.
  • Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και αποκλειστικά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα. Κατάργηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο Ασφάλισης και Υγείας.
  • Αποζημίωση ατυχήματος και ασθένειας για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος μένει εκτός εργασίας, στο ύψος του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Επίδομα τοκετού, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό.
  • Δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας. Η διακίνηση του φαρμάκου να γίνεται με ευθύνη του κράτους.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση:

  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των συναδέλφων που οφείλουν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να πληρώσουν και να χρίζουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
  • Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  • Αύξηση των συντάξεων κατά 10%, με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Φόροι στο λαό - καρατόμηση δαπανών

Και νέα πακέτα για να πιάσουν τους στόχους

Στη γενικευμένη καρατόμηση των δαπανών στηρίχτηκε η υποχώρηση των παραγόμενων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, όπως τα εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών για το α' τετράμηνο του 2010. Για την ώρα οι απανωτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δε δείχνουν να φτάνουν στην αστρονομική μάζα του φόρου που έχουν βάλει στόχο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της συνολικής πτώσης στη λαϊκή κατανάλωση, μετά και τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις από τη γενικότερη αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για «εξομάλυνση» της λεηλασίας από τους επόμενους μήνες, περιμένοντας να εμφανιστούν και στο κρατικό ταμείο και τα τελευταίας κοπής αντιλαϊκά μέτρα - νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους κατανάλωσης, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - ενώ ήδη δρομολογούν και νέα αντιλαϊκά πακέτα, τόσο με αύξηση των φόρων όσο και με νέες περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, ο κόπος του λαού μετατρέπεται σε νέα υπερκέρδη για τις τράπεζες και την πλουτοκρατία. Με βάση και τα επίσημα στοιχεία στο τετράμηνο, φέτος, για τόκους και χρεολύσια (τα τελευταία δεν επηρεάζουν το έλλειμμα) πήγαν ακόμη 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο 80% των κάθε είδους φορολογικών εσόδων που συγκεντρώθηκαν στην ίδια περίοδο!

Τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - α' τετράμηνο 2010 - εμφανίζουν τα παρακάτω:

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται σε 15,9 δισ. ευρώ από 14,8 δισ. ευρώ πέρυσι, παίρνοντας μεγάλη αύξηση 10% που όμως για την κυβέρνηση και με βάση το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» δεν της φτάνουν!

Οι πρωτογενείς δαπάνες, που δεν περιλαμβάνουν τα κονδύλια για χρεολύσια, εμφανίζουν κάθετη υποχώρηση 8,6% (16,9 δισ. από 18,5 δισ. ευρώ πέρυσι). Στο επόμενο διάστημα θα εμφανιστούν στους κρατικούς λογαριασμούς και οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μπήκαν αναδρομικά από την 1η Γενάρη και στη συνέχεια η δεύτερη δόση της καρατόμησής τους. Μεγάλη υποχώρηση 39,1% καταγράφει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το εμφανιζόμενο έλλειμμα διαμορφώνεται σε 6,3 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ. ευρώ) με μείωση 41,5%.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Καταγγέλλει την υπονόμευση των κινητοποιήσεων

Μεθόδευση του προεδρείου της ΕΣΕΕ ενάντια στην απόφαση της ΓΣ για κλείσιμο των καταστημάτων στις 20 του Μάη

Για υπονόμευση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για συμμετοχή στην κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στις 20 του Μάη, με πανελλαδικό πρωινό κλείσιμο των καταστημάτων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ) το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Πρόκειται για μια μεθόδευση που είχε στόχο να μην αναπτυχθούν αγώνες για το Ασφαλιστικό, καθώς η πλειοψηφία του προεδρείου συμφωνεί με την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (ΑΣΕ) ασκεί συστηματική κριτική στο χειρισμό του προεδρείου. Επισημαίνει ότι «το συνδικαλιστικά έντιμο και δημοκρατικά στοιχειώδες, ήταν το Προεδρείο της ΕΣΕΕ - που είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης - να πράξει την καταστατική και συνδικαλιστική του υποχρέωση. Δηλαδή να κινητοποιηθεί για την υλοποίηση της απόφασης ή αν η απόφαση είναι σε αντίθεση με τη συνείδησή του ή τυχόν εξαρτήσεις και δεσμεύσεις του, να παραιτηθεί». Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος και το προεδρείο απέκρυψαν την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης και τους Εμπορικούς Συλλόγους και καθυστέρησαν μια μέρα για να ενημερώσουν μόνο τις Ομοσπονδίες, με «μια επιστολή, μνημείο υπόγειων φραστικών σχημάτων με μοναδικό στόχο την αλλοίωση και υπονόμευση της απόφασης της ΓΣ και την αποτροπή για συμμετοχή των εμπόρων στην κινητοποίηση που υπερψήφισε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο».

Είναι ενδεικτικό ότι το προεδρείο έκρινε απαραίτητο να σημειώσει πως η απόφαση ήταν «κατά πλειοψηφία», ότι «δεν ήταν εφικτή η προετοιμασία της κινητοποίησης από το ΔΣ», και τέλος παρέπεμπε στους Εμπορικούς Συλλόγους.

Η ΑΣΕ παρατηρεί, απευθυνόμενη προς το προεδρείο: «Η μεταφορά του θέματος στα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων» που έγραφε η επιστολή δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια απαράδεκτη μεθόδευση «κυβερνητικού επιπέδου» για να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης».

Και καταλήγει: «Δώστε στη δημοσιότητα και τα ποσοστά καταψήφισης του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού σας στη Γενική Συνέλευση. Εχετε αίσθηση πόσοι σας απέρριψαν μέσα σε 6 μόνο μήνες;».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επέκταση στην Τουρκία

Εφαλτήριο για παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων όπως και για ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές είναι για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η διοίκηση της τράπεζας κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων βάζει σαν προϋπόθεση την ταχεία επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας αξιώνοντας την «απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Και επίσημα πλέον κάνουν λόγο για τη θυγατρική εταιρεία «Φινάσμπανκ» και τα επιχειρηματικά πλάνα τους στην Τουρκία, όπου και σχεδιάζουν την επέκταση του δικτύου που διαθέτουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ