ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
Εξω στο δρόμο

Η νέα παράσταση «κυνηγάμε τους φοροφυγάδες» που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια του λαού για να προωθείται ανεμπόδιστο το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ντόρος να γίνεται, να στρέφεται η προσοχή του κόσμου σε κραγμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, να ξεχνά τη μεγάλη αρπαχτή που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την τρομαχτική αύξηση τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων. Και το σημαντικότερο, να περνά στις λαϊκές συνειδήσεις η θέση ότι όλο αυτό το θέατρο είναι το περίφημο «κράτος δικαίου», έτσι που να σβήνει η πραγματικότητα ενός κράτους από και για το κεφάλαιο.

Το θέμα με τους οφειλέτες είναι πράγματι πιασάρικο, αν και μια προσεκτική ματιά στα νούμερα που το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει δείχνει πως το θέμα όπως φουντώνει έτσι και θα ξεφουσκώσει.

Αυτό που σίγουρα θα μείνει μετά την παράσταση είναι το χρήμα που συγκεντρώνεται από τα λαϊκά στρώματα στο κρατικό ταμείο, για να περάσει ως νέα «αναπτυξιακή» επιδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το έργο εξελίσσεται σε τρεις πράξεις: Η κυβέρνηση νοικοκυρεύει τον τόπο. Κάποιοι λίγοι αντιδρούν. Η κοινωνία στηρίζει την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα τα μαντάτα λένε άλλα: Στα κανάλια οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ πέρασαν σαν βεβαίωση ότι δε ζητείται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το σύνολο, όμως, της τοποθέτησής της προαναγγέλλει από κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ως και πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, παραπέρα χτύπημα δηλαδή στο κρίσιμο μέγεθος που λέγεται «σταθερός χρόνος εργασίας», όπου κάθε «ελαστικότητά» του σημαίνει αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Βεβαιώνει για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την τήρηση των συμφωνημένων, που σε απλή μετάφραση για το κεφάλαιο σημαίνει με κάθε τρόπο πιο φτηνοί εργάτες.

Η επικέντρωση στα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και στο επίδομα αδείας («θα κοπούν - δε θα κοπούν») είναι σαν κάτι αντιδράσεις - μαϊμού που εκδηλώνονται με αφορμή το σχέδιο «Καλλικράτης». Κρύβουν, δηλαδή, το σύνολο του αντεργατικού πλαισίου. Οι μισθοί εξανεμίζονται στην πράξη από τις τιμές στην αγορά, οι κατοχυρώσεις των συλλογικών συμβάσεων καταργούνται με το εφεύρημα του μισθού του νεοεισερχόμενου στην παραγωγή που ισοδυναμεί πια με το ποσό του επιδόματος ανεργίας, οι ασφαλιστικές εισφορές χαρίζονται στους εργοδότες με το εφεύρημα της επιδότησης της εργασίας. Χάνονται, δηλαδή, πολλά περισσότερα από τους «δύο μισθούς» που ήδη τους έχουν κόψει.

Για την εργατική τάξη πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό πως όλο αυτό το πακέτο πρέπει να απορριφθεί, είναι μια συνολική ρύθμιση, δε χωρίζει σε κάτι που μπορείς να κρατήσεις και κάτι να πετάξεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση γνωρίζει πια καλά πως η εφαρμογή της πολιτικής της δεν μπορεί να είναι περίπατος. Το βεβαιώνουν οι χιλιάδες των απεργών που ανταποκρίνονται στο ένα μετά το άλλο τα καλέσματα του ΠΑΜΕ, και το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ παρά τις διάφορες «ενέσεις σωτηρίας» έχει κατοχυρωθεί πλέον στις εργατικές συνειδήσεις σαν ένα παραμάγαζο του ΣΕΒ και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Απέναντι σ' αυτή την προοπτική η κυβέρνηση πασχίζει να εμφανίσει ότι έχει λαϊκές συμμαχίες. Εστω κι αν γίνεται καταγέλαστη. Οπως στην περίπτωση της Ρόδου, όπου έστησε μια «απειλή» - μαϊμού (κανείς δεν απείλησε με κανέναν αποκλεισμό) για να εμφανιστεί στη συνέχεια να χειροκροτεί αυτούς που «αυθορμήτως» έσπευσαν να δηλώσουν συμπαραστάτες της. Αποκαλύπτει τις προθέσεις της όταν ο αρμόδιος υπουργός ζητάει ουσιαστικά να γενικευτεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» με παράδειγμα τη Ρόδο. Για να αποδείξει έτσι πως ακόμα και ένα «αθώο» υπουργείο όπως του πολιτισμού γίνεται επικίνδυνο στα πλαίσια μιας αντεργατικής πολιτικής.

Στο μεγάλο μέτωπο, αυτό της καπιταλιστικής κρίσης, η μία μετά την άλλη πια οι αναλύσεις στα έντυπα του ίδιου του κεφαλαίου μιλάνε για ένα φαύλο κύκλο, δείχνουν σ' ό,τι αφορά στην Ευρώπη ευθέως πλέον το «γερμανικό πρόβλημα», έναν καπιταλισμό, δηλαδή, που δυνάμωσε τόσο που αναγκαστικά περνά κρίση συμπαρασύροντας στη βύθιση κάθε οικονομία που συνδέεται μαζί του. Αυτό στο φόντο του γενικότερου ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού προδιαγράφει συνεχή ένταση μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου και κρατών, τις επιπτώσεις του οποίου πάση θυσία δεν πρέπει να πληρώσει η εργατική τάξη.

Αρκεί η απόφαση να είναι διαρκώς καθαρή: Το παράδειγμα της Ελλάδας - μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τσακίσει τους εργάτες - να γίνει το αντίστροφό του: Το μέτωπο της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της να γίνεται ολοένα και πιο ικανό με την πάλη του ώστε να αλλάξει την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, έτσι που πράγματι «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΝΤΟΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ: «Χρυσή λίστα με 3.700 μεγαλοοφειλέτες του Δημόσιου βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου (...) αθροιστικά το σύνολο των οφειλών και των 3.700 πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ ποσό που θα μπορούσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4,2% του ΑΕΠ. Βέβαια επειδή στην λίστα περιέχεται ο ΟΣΕ και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές γεννάται το ερώτημα αν είναι δυνατόν και μέχρι ποιου ύψους να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές (...) τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο υπολογίζονται στα 34 δισ. ευρώ (...) Από αυτή την τεράστια πίτα στα κρατικά ταμεία υπολογίζονται ότι μπορούν να εισρεύσουν περί τα 8 με 9 δισ. ευρώ, αφού για τα υπόλοιπα 25 με 26 δισ. ευρώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν. Μόνο ΟΣΕ, Ολυμπιακή και Δήμοι χρωστούν στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές των εταιρειών που έχουν κηρύξει πτώχευση» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΕΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΝΕΨΟΥΝ: «Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους κατοίκους της Ρόδου που με ιδιαίτερα φιλόξενο πνεύμα υποδέχθηκαν το κρουαζιερόπλοιο Zenith και βοήθησαν να αποτραπεί πιθανός αποκλεισμός του λιμανιού. Δίνετε, δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας» (η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού / ΑΠΕ).

ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ: «Η κ. Ατκινσον σημείωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ανταγωνιστικότητας το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα αλλάξει, αφού θα τερματισθούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του εμπορίου, θα ανοίξουν επαγγέλματα και θα υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, ενώ και οι εξελίξεις στον δημόσιο τομέα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό» (η εκπρόσωπος του ΔΝΤ / ΑΠΕ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρυθμίσεις δανείων για σπίτια και κάρτες

ΤΑ ΝΕΑ: «Εθνικό» σωσίβιο για 300.000 δάνεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απώλεια εσόδων εννέα δισ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρυφά εισοδήματα 50 δισ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ κόλπα με τις τιμές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΨΕ ΡΑΨΕ στον «Καλλικράτη»

Η ΑΥΓΗ: Κόκκινη γραμμή στην κυβέρνηση για ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω-πόλεμος κατά κερδοσκόπων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Δάνεια και πιστωτικές κάρτες από την Εθνική

Ο ΛΟΓΟΣ: 5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πορίσματα για το Βατοπέδι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ τον Παπακωνσταντίνου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΠΑ 5% ΣΤΙΣ ΠΟΡΝΟΤΑΙΝΙΕΣ 10% ΕΩΣ 21% ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΕΣΥ σε αποσύνθεση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η Γερμανία...

«Η ελληνική κρίση αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι είναι άμεσα δεμένη και με τη Γερμανία και την κρίση του ευρώ. Στη Γερμανία - τον γίγαντα της Ευρωζώνης - την τελευταία 10ετία έγινε μια άγρια οικονομική αναδιοργάνωση που συμπίεσε το κόστος των μισθών και αύξησε, με αυτόν τον τρόπο, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο Πάτρικ Αρτις, διευθυντής μελετών του γαλλικού τραπεζικού ομίλου Νατίξις, σημειώνει ότι η Γερμανία αντλεί τα δύο τρίτα των πλεονασμάτων της από την ευρωζώνη, διευρύνοντας τα μερίδιά της στις αγορές εις βάρος των εταίρων της. Αλλά η παρούσα κατάσταση αποσταθεροποιεί τη συνοχή της ζώνης και θα έπρεπε να αντισταθμίζεται από επενδύσεις της πλεονασματικής χώρας στις ελλειμματικές (...)

...η χρήσιμη Ελλάδα

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στη Γερμανία, σημειώνει ο Μάρτιν Γουλφ στους "Financial Times": Δέχθηκε γερμανικές πιστώσεις και τοποθετήσεις, τις οποίες μετέτρεψε σε διαρκή ζήτηση γερμανικών προϊόντων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, που τροφοδότησαν γερμανικά πλεονάσματα. Οι μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι δεμένες μέσα από την συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη με μια οικονομία όπου οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν καμιά ελπίδα να είναι ανταγωνιστικές. Και ταυτόχρονα, λόγω της συμμετοχής τους στο ευρώ, δεν μπορούν ούτε να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους έτσι ώστε να γίνουν πιο φθηνές οι εξαγωγές τους (...)

Το μεγάλο πρόβλημα

Ο πόλεμος των νομισμάτων, ο πόλεμος των εξαγωγών, σε μια οικονομία που δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει κεφάλι από τις πιέσεις της συρρίκνωσης διεθνώς, δεν είναι παρά σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος καπιταλισμός. Ολες οι μεγάλες οικονομίες ελπίζουν να γλιτώσουν από την κρίση μέσω των εξαγωγών. Οπως το πάσχιζαν με την αύξηση των χρεών ή με την επέκταση των εξοπλιστικών δαπανών. Αυτές οι τρεις επιλογές έχουν δοκιμαστεί μεταπολεμικά μπας και "κρατήσουν" τα ποσοστά κέρδους μακριά από τις πιέσεις του νόμου της βαρύτητας (...)

...και το ερώτημα

Η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί όπως συνέβαινε τα χρόνια της ευημερίας, καθώς οι πηγές ζήτησης που την στήριξαν στο παρελθόν έχουν εξασθενήσει... Τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις των μεγάλων ελλειμματικών χωρών, όπως της Βρετανίας και των ΗΠΑ, βρίσκονται στα όριά τους. Πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα από την κατανάλωση. Αλλά ποιος θα στηρίξει την "αναμενόμενη ανάκαμψη"; (...) Ποιος θα αγοράσει αυτά που παράγονται κι εξάγονται;» (η ανάλυση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ