ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΗΠΑ
Αβέβαιη η προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας εμπορίου

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας σκοπεύει να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον 17 υπαλλήλων της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron» και της «Transocean», με την οποία συνεργάζεται στη Βραζιλία, όσον αφορά τη διαρροή στις 8 Νοέμβρη από κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η «Chevron» στα ανοιχτά της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 120 χιλιομέτρων.

Οι εργασίες στο κοίτασμα, με εντολές των ομοσπονδιακών αρχών, έχουν ανασταλεί, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων ρεάλ - 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη «Chevron» για την περιβαλλοντική ζημιά, την έλλειψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού και διαχείρισης, ενώ κατηγόρησαν τη «Chevron» για απόκρυψη στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή της Βραζιλίας για το πετρέλαιο. Ως απάντηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», η ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρει ότι θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τους υπαλλήλους και τα στελέχη της εταιρείας που θα διωχθούν. Η αντίδραση όμως της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν χλιαρή έως αδιάφορη.

Οχι τυχαία, καθώς - όπως αναφέρει το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Στράτφορ» - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στέλνουν συνεχώς μηνύματα «μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας» όχι με τη Βραζιλία απλά, αλλά συνολικά με τη Νότια Αμερική, σχέσεις που έχουν παγώσει σχεδόν εδώ και μία δεκαετία, παρά τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που κατόρθωσαν να συνάψουν με την Κολομβία, τη Χιλή και το Περού.

Μια τέτοια «αναθέρμανση» ωστόσο προσκρούει πλέον στα συμφέροντα της Βραζιλίας που εκμεταλλεύτηκε το κενό και έλαβε μεγάλο μέρος του «ζωτικού χώρου» που κατείχαν οι ΗΠΑ επί δεκαετίες. Υπό αυτό το σκεπτικό «πονοκέφαλο» μόνο πρόσθεσε η πρόσφατη απόφαση της 42ης Συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) για επιβολή συστήματος αυξημένων δασμών στις εισαγωγές και την επέκταση του «χώρου ελέγχου» της Βραζιλίας με την έγκριση της τροποποίησης των κανονισμών λειτουργίας του Mercosur που θα σημάνει την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας, άρα και πρόσβαση στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά ενδεχομένως ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη και άλλων χωρών, που αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένα, πρωτίστως το Εκουαδόρ, αλλά και το Περού, η Βολιβία και η Χιλή.

Οι αντιθέσεις δεν πρόκειται να λείψουν, καθώς για τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την ανεύρεση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση η εξασφάλιση του οικονομικού χώρου της ηπείρου της και επανέρχεται ακόμη και η ιδέα της αναγέννησης της Ελεύθερης Ζώνης της Αμερικής (ALCA), σχέδιο που ενταφιάστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των άλλων χωρών.

Δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση ειδικά υπό το πρίσμα των αντιδράσεων που πάντα είναι παρούσες και των αντιθέσεων που ενυπάρχουν με τη Βραζιλία, που εξάλλου ανοίγεται και σε άλλες συμμαχίες, όπως με τη Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, τη γνωστή BRICS.

ΚΕΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Σπεύδουν και οι Βρετανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Αντριου Μίτσελ παραδέχθηκε χτες κυνικά τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Κέρας της Αφρικής (περιοχή που δρουν και άλλες δυνάμεις), όπου αποστέλλεται «βοήθεια» περίπου 9.000 μετρικών τόνων τροφίμων και φαρμάκων. Οπως δήλωσε στο Λονδίνο, η αποστολή αρωγής «δεν θα σώσει μόνο ζωές αλλά θα συμβάλει στην αποτροπή της τρομοκρατίας στη Σομαλία», μια χώρα που τη χαρακτήρισε «άμεση απειλή για την ασφάλεια στη Βρετανία». Ο Μίτσελ πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι από τους ξένους που έχουν στρατολογηθεί από τους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία έχουν βρετανικά διαβατήρια» και πως η αποστολή αρωγής σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Σομαλία, που πλήττονται από λιμό, ξηρασία και συρράξεις, είναι ένας τρόπος «για να αποτραπούν πιθανές απειλές για την ασφάλεια στη Βρετανία».

Ωστόσο, δεν έκρυψε την προτίμηση και την πρόθεση της βρετανικής άρχουσας τάξης να κινήσει, όπως μπορεί, τα νήματα στη Σομαλία από το παρασκήνιο φορώντας τη μάσκα του «φιλάνθρωπου», ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Σομαλία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής το Φλεβάρη στο Λονδίνο, με το γνωστό πρόσχημα παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Ολοκληρώθηκε και επισήμως, χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της σαουδαραβικής ηγεσίας ένα πρόγραμμα, μεγαλύτερο των 10 χρόνων, παροχής βοήθειας προς τη μουσουλμανική κοινότητα της Βοσνίας, ύψους μισού δισ. δολαρίων. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, η πρώτη χρηματική βοήθεια προς τους Βόσνιους μουσουλμάνους στάλθηκε μέσα στον εμφύλιο (1992-1995), κατά τον οποίο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες. Η «βοήθεια» προς «αδελφούς πληθυσμούς» είναι βασικός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής και εξασφάλισης επιρροής από το βασίλειο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέχρι σήμερα, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, που κρατείται στο Ζλιτάν, δεν έχει δει κανένα δικηγόρο έτσι ώστε να προετοιμάσει την παρουσία του σε μια πιθανή δίκη. Αυτό υποστηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι η όλη υπόθεση χρονίζει και ότι όντως είναι πιο ασφαλείς στο Ζλιτάν όπου τον κράτησαν οι ντόπιοι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, αρνούμενοι να τον παραδώσουν στην ηγεσία της Τρίπολης, για λόγους «δικής του ασφάλειας». Επίσης, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα μια νέα συνέντευξη του Αμπντελμπασετ αλ Μεγκράχι, του μοναδικού καταδικασθέντος για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Panamerican» πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ο οποίος επέμεινε στην αθωότητά του. Ο Μεγκράχι έχει απελευθερωθεί και βρίσκεται στη Λιβύη.

ΓΟΥΙΝΤΧΟΥΚ.-- Η Ναμίμπια αναγνώρισε χτες την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια, ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα της τελευταίας δεκαετίας αντιμετωπίζουν οι νιγηριανές αρχές έπειτα από την προχτεσινή διαρροή 40.000 βαρελιών πετρελαίου από εξέδρα της εταιρείας «SHELL» στο κοίτασμα Μπόνγκα, έχοντας μολύνει ως τώρα θαλάσσια έκταση άνω των 185 χλμ. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ο θάνατος τεσσάρων φρουρών ασφαλείας στη Βορειοανατολική Νιγηρία από την έκρηξη βόμβας σε στρατιωτικό όχημα εν κινήσει. Οι αρχές υποψιάζονται ως δράστες ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

TANZANIA
Καταστροφικές πλημμύρες

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων, χιλιάδες άστεγους και σημαντικές καταστροφές σε οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και τηλεπικοινωνίες προκάλεσαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο 48ωρο την ανατολικοαφρικανική Τανζανία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι βροχοπτώσεις, που θεωρούνται οι σφοδρότερες από το 1961, προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες σε πολλά προάστια της πρωτεύουσας, Νταρ Ες Σαλαάμ, με αποτέλεσμα το νερό σε πολλά κτίρια να φθάνει ως το ταβάνι...

Οι αρχές της χώρας έφτιαξαν άμεσα 12 πρόχειρους καταυλισμούς πλημμυροπαθών, ωστόσο δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες άνω των 5.000 ανθρώπων σε φαγητό, νερό, φάρμακα και στεγνό, καθαρό ρουχισμό.

Κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εγκρίθηκε χθες από τη γαλλική Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που προειδοποίησε σε όλους τους τόνους για τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στις σχέσεις των δύο χωρών. Το νομοσχέδιο προβλέπει για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, ενώ στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση και στη Γερουσία. Την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς τη Γαλλία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Εντουάρντ Ναλμπαντιάν. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αρμενική κοινότητα των περίπου 450.000 στη Γαλλία είναι σημαντικό μέγεθος ενόψει προεδρικών εκλογών το 2012.

Η Τουρκία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Παρίσι, αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους, να ακυρώσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία και να «παγώσει» την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία. Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο εμπορικών κυρώσεων, με απειλές για σκληρά αντίποινα, ενώ χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν χθες έξω από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Φόβος για επιδημίες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τραγική παραμένει η κατάσταση από τις τροπικές καταιγίδες στο νησί Μινδανάο των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1.000 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τους πληγέντες να υπολογίζονται από τον ΟΗΕ στους 500.000. Υποδομές του νησιού έχουν καταστραφεί, χωριά έχουν αποκοπεί, ενώ η υπερβολική συγκέντρωση ανθρώπων στους καταυλισμούς τους καθιστά «ωρολογιακή βόμβα» για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, με πάνω από 40.000 ανθρώπους να είναι άστεγοι. Παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία για την εξάπλωση επιδημιών, με κίνδυνο μεγάλης αύξησης και των θυμάτων και μιας δεύτερης τραγωδίας. Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα, καθαρό νερό, φαγητό και καταλύματα.

Τα Ηνωμένα Εθνη συγκρίνουν την κατάσταση μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στις Φιλιππίνες, με τις επιπτώσεις από το τσουνάμι και καλούν μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό για χρηματική βοήθεια στους πληγέντες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ