ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

Την Τετάρτη 19 Μάη έγιναν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όπου συμμετείχαν πάνω από 120.000 φοιτητές και σπουδαστές. Εκτός της αποτύπωσης του συσχετισμού των δυνάμεων, δύο ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν: Το «ρεύμα» της αποχής συνεχίστηκε, ενώ ο εκφυλισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στήριξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, γυρνώντας την πλάτη στη μοιρολατρία και έστειλαν μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, σε μια περίοδο επίθεσης σε κάθε δικαίωμα του λαού.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για άλλη μια χρονιά, χωρίς όργανα και δομή στο κίνημα. Τους βρίσκει, σε μεγάλο βαθμό, εγκλωβισμένους, ανάμεσα στην παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και στους «μάνατζερ» της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια. Οι σύλλογοι και τα ΔΣ είναι ανενεργά, όπως επιθυμεί το αστικό σύστημα και τα κόμματά του, ώστε να μην εκφράζονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Στις εκλογές αποτυπώθηκε, πλήρως, ο εκφυλισμός του προηγούμενου διαστήματος: Νοθείες, τραμπουκισμοί, αυτοδύναμες εφορευτικές επιτροπές, καταμετρήσεις με ξύλο που κράτησαν μέρες ή δεν τελείωσαν ποτέ κ.ά.

Απέναντι σε όλα αυτά στάθηκαν οι δυνάμεις που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες και μέσω των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών να παλέψουν για ένα οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα διεκδικεί. Μπορούν να είναι η απάντηση στο συμβιβασμό και τη διάλυση. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από το Νοέμβρη που δημιουργήθηκε, δίνει περιεχόμενο, προσανατολισμό και μέλλον στο κίνημα. Το δυνάμωμά του είναι ο μοναδικός δρόμος για κλείσει η πόρτα στα γενικευμένα πια εκφυλιστικά φαινόμενα και να πάρουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές την υπόθεση στα χέρια τους.

Στο σημερινό φύλλο του «Ρ» παρουσιάζονται σε πίνακες τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι σχολές όπου η Πανσπουδαστική ΚΣ ήταν πρώτη ή δεύτερη δύναμη. Σημειώνεται ότι στους πίνακες δε συμπεριλαμβάνεται η Νομική, όπου το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατήγγειλε όργιο νοθείας και δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, όπως και σχολές που οι εκλογές δεν έγιναν σύμφωνα με τον κοινώς αποφασισμένο κανονισμό των διαπαραταξιακών σχημάτων της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (π.χ. έγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, καταστρατηγήθηκε ο κανονισμός αναφορικά με τα λευκά κ.ά.).


Επιβεβαιώνεται η ανάγκη ανασύνταξης και αντεπίθεσης

Η παράταξη που στηρίζουν τα μέλη της ΚΝΕ, οι οπαδοί του ΚΚΕ, η παράταξη που επέλεξαν να στηρίξουν οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στις σχολές, σημείωσε θετικό αποτέλεσμα στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει σημαντικό κομμάτι των σπουδαστών που ακουμπούν πάνω μας, που είναι αποφασισμένοι να μην τους βάλουν στο χέρι, που ούτε πουλιούνται ούτε προσκυνούν.

Για τις συνθήκες των εκλογών

Η εκλογική μάχη δόθηκε σε μια περίοδο που ενώ είναι σε εξέλιξη αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν κουνιέται φύλλο, πέρα από τις δυνάμεις της ΚΝΕ και τους σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Οι εκλογές έγιναν σε περίοδο έντασης της ιδεολογικής τρομοκρατίας και μέσα στις σχολές, από καθηγητάδες, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, που υπερασπίστηκαν με πάθος και φανατισμό την αναγκαιότητα των αντιλαϊκών μέτρων, που ανέλαβαν εργολαβικά τον αντικομμουνισμό, που ούτως ή άλλως έχει γίνει επίσημη διδασκαλία.

Δώσαμε μια σκληρή μάχη με δύσκολους όρους και σε συνθήκες κρίσης. Εγινε προσπάθεια να μην είναι κριτήριο ψήφου ο μικρόκοσμος κάθε σχολής. Να γίνει κριτήριο ψήφου το σύνολο της ζωής του σπουδαστή και της οικογένειάς του, να καταδικαστεί η αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολυθεί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να καταδικαστούν τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα του σπουδαστή ως αυριανού εργαζόμενου, που ναρκοθετούν την προσπάθειά του να σπουδάσει σήμερα, να ζήσει αξιοπρεπώς, να έχει μέλλον.

Με αποφασιστικότητα δώσαμε τη μάχη

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ έδωσαν μια σκληρή μάχη με τρόπο σωστό, επαναστατικό, με όπλο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Δεν έκαναν πίσω από την προβολή της πρότασης του Κόμματος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, από την προβολή του σοσιαλισμού. Μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης από τα κάτω για κάθε ζήτημα που πλήττει το σπουδαστή που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης και της κινητοποίησης κόσμου σε 8 απεργίες και δεκάδες συλλαλητήρια συν μία ακόμη απεργία την επομένη των εκλογών. Εγινε σοβαρή προσπάθεια να σπάσει το κλίμα αποδοχής των μέτρων και συναίνεσης στην αντιλαϊκή θύελλα, προσπάθεια να συμπορευτεί το φοιτητικό κίνημα με το ΠΑΜΕ των απεργιακών μαχών, της κόντρας με την εργοδοσία και τα τσιράκια της, του αποκλεισμού του «Ζενίθ», των καταλήψεων των υπουργείων, της απειθαρχίας στην αστική νομιμότητα. Δόθηκε παλικαρίσια απάντηση στην ιδεολογική τρομοκρατία του αντιπάλου, στον αντικομμουνισμό, στον οποίο συστρατεύθηκε κάθε καρυδιάς καρύδι. Αυτοί είμαστε εμείς.

Ο στρατός των δυνάμεων του κεφαλαίου...


Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτύπωσε αναντιστοιχία ανάμεσα στο γενικότερο κλίμα αγανάκτησης και αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική και στην αναιμική αντίδραση από μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών.

Με αυτή την έννοια η άνοδος της κυβερνητικής παράταξης, της ΠΑΣΠ, σε αυτές τις συνθήκες είναι αντιδραστική εξέλιξη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν τα πάντα: Καλλιέργησαν την αποστασιοποίηση, την απογοήτευση, το γνωστό σλόγκαν «όλοι ίδιοι είναι». Οι εφημερίδες τους αυτά έγραφαν. Το ίδιο έκαναν οι δήθεν νεολαιίστικες σατιρικές εκπομπές τους, μέχρι και τα άθλια πρωινάδικα. Παράλληλα, καλλιεργούσαν το «αναγκαίο» των μέτρων και συντάσσονταν με τον Καρατζαφέρη και την άθλια προπαγάνδα πως φταίνε «τα λαμόγια και οι κλέφτες» για την κρίση ή άντε και κάποιοι υπουργοί. Ολα για να μένουν αλώβητα η νόμιμη κλεψιά, τα αμύθητα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης και συνολικά η αστική τάξη από τον νόμιμα κλεμμένο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι γονείς μας, να μείνουν αλώβητες και να αυγαταίνουν οι νόμιμες επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, που κι αυτές κλεψιά από το λαό είναι.

Ηθελαν να βρίζουν οι φοιτητές και «τους 300 της Βουλής» και αφού τους κάνουν να σιχαθούν τους πάντες και τα πάντα, να τους πασάρουν πιθανά νέους «σωτήρες», «νέα» κόμματα και πρόσωπα, νέο περιτύλιγμα στο σύστημα για να προσφέρουν το ίδιο αντιλαϊκό πακέτο.


Η ΝΔ και η παράταξή της κατέγραψε πτώση για άλλη μια χρονιά. Παρά το όργιο νοθείας, ρουσφετιού και εκφυλισμού φαίνεται πως διατηρεί ακόμα δυνάμεις, εγκλωβίζει παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα, ειδικά στα ΤΕΙ.

...και οι εφεδρείες του

Ολοι μαζί έριχναν λάσπη και έλεγαν ψέματα. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το θίασο είχαν οι γνωστές ομάδες ΕΑΑΚ/ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΚΟΕ, οι γνωστοί χειροκροτητές των - άδειων από εργάτες - συγκεντρώσεων των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Εκαναν χυδαίο αντικομμουνισμό. Μίλαγαν για το Κατίν, έλεγαν ότι στην ΕΣΣΔ «σκότωναν τους αντιφρονούντες», ότι ο κομμουνισμός είναι ίδιος με το φασισμό, ότι ο Στάλιν είναι ίδιος με τον Χίτλερ. Επιαναν στο στόμα τους τον Νίκο Μπελογιάννη, αναμασούσαν τις συκοφαντίες του Καρατζαφέρη και του Πάγκαλου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διώχνουν τους τουρίστες, για τα οικονομικά του Κόμματος, για τις «εξαλλοσύνες» των ναυτεργατών στο λιμάνι. Λύσσαξαν για να εμφανίσουν πτώση του ποσοστού της ΠΚΣ, για να παγώσουν τον κόσμο που συσπειρώνεται δίπλα μας. Πήραν άμεση απάντηση και με το εκλογικό αποτέλεσμα και από τα μπλοκ του ΜΑΣ στις απεργιακές συγκεντρώσεις της επομένης των εκλογών.

Εβγαλαν αφρούς όλοι μαζί οι συνδιοργανωτές των «αντιδεξιών» αλλά φιλοεργοδοτικών κυβερνητικών συγκεντρώσεων, που προσπάθησαν να εμφανίσουν ως αποτυχία την ίδρυση του ΜΑΣ, της μεγαλύτερης κατάκτησης του φοιτητικού κινήματος. Της μόνης ελπίδας για τους φοιτητές μέσα στο γενικευμένο εκφυλισμό και την κρίση που περνάει το φοιτητικό κίνημα, όπου έχουν βάλει σε αυτό όλοι το χέρι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι σύλλογοι δε λειτουργούν, ότι κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στα ΔΣ τα οποία εκλέγονται από τις φοιτητικές εκλογές, ότι οι φετινές εκλογές ορίστηκαν με βάση τους συσχετισμούς του 1995 (δηλαδή όταν οι σημερινοί πρωτοετείς ήταν 3 χρόνων!!!).

Ο συσχετισμός δεν είναι αναλλοίωτος. Μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει!


Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΚΝΕ θα ανοίξει τη συζήτηση με τους φοιτητές και τους σπουδαστές γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά, κυρίως, για τα καθήκοντα που προκύπτουν για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος. Χρειάζεται επιμονή, να αποκρουστεί η ιδεολογική τρομοκρατία, να τσακιστεί η επίδραση του οπορτουνισμού. Να προβληθεί επιθετικά ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που αντικειμενικά συμφέρει τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις της ΚΝΕ, να ανέβει η διακίνηση, ανάγνωση και αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». Είναι ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά σε κάθε τμήμα, σε κάθε έτος και εξάμηνο, να δυναμώσουν τα «πόδια» του ΜΑΣ σε κάθε σχολή, να ενισχυθούν οι επιτροπές αγώνα. Εκεί βρίσκεται η προοπτική του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Το αποκούμπι των παιδιών από εργατικές - λαϊκές οικογένειες είναι στη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Πρώτες και δεύτερες θέσεις

Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που στήριζε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση σε πάνω από 50 συλλόγους

Σημαντικές ευθύνες έχουν οι δυνάμεις του Μετώπου Σπουδαστών, όπου τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σε αυτές τις σχολές, όπως και σε όλες τις σχολές της χώρας, θα δώσει ένα σημαντικό αγώνα για την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στον εκφυλισμό.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ ήταν πρώτη δύναμη σε 16 συλλόγους. Συγκεκριμένα στους συλλόγους των Πανεπιστημίων: Φυσικό Αθήνας, ΣΕΜΦΕ Αθήνας, Τούρκικων Σπουδών Αθήνας (με αυτοδυναμία), Φυσικό Πάτρας, Ηλεκτρολόγοι Μηχ. Πάτρας, Θεάτρου Πάτρας, Βιολογικό Πάτρας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Κτηνιατρική Καρδίτσας, Φυσικό Θεσσαλονίκης, Ιταλικό Θεσσαλονίκης, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας. Και στους συλλόγους των ΤΕΙ: Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (με αυτοδυναμία), Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Καλαμάτας με έδρα τη Σπάρτη (με αυτοδυναμία), Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Αρτα, Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα τη Ζάκυνθο (με αυτοδυναμία).

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε σε 40 συλλόγους. Συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια: Βιολογικό Αθήνας, Γεωλογικό Αθήνας, ΑΣΚΤ Αθήνας, Αρχιτεκτονική Αθήνας, ΠΤΝ Θεσσαλονίκης, ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης, Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης, Γεωλογικό Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, ΕΜΜΕ Θεσσαλονίκης, ΠΤΝ Πάτρας, Αρχιτεκτονική Πάτρας, Χημικοί Μηχ. Πάτρας, Φιλολογικό Πάτρας, Χημικό Πάτρας, ΠΤΔ Αλεξανδρούπολης, Μουσικό Κέρκυρας, Μεταφραστικό Κέρκυρας, ΦΠΨ Ιωαννίνων, Χημικό Ιωαννίνων, Πληροφορική Σάμου, Στατιστικό Σάμου, Ναυτιλιακό Χίου, ΠΤΔΕ Ρεθύμνου, Οικονομικό Ρεθύμνου, Κοινωνιολογία Ρεθύμνου, ΠΤΔΕ Βόλου, Φυτικής Παραγωγής Βόλου, ΠΤΔΕ Φλώρινας, Μηχ. Η/Υ και Τηλεπικοιν. Κοζάνης. Στα ΤΕΙ δεύτερη δύναμη είναι στους συλλόγους: ΣΕΥΠ Πάτρας, ΣΤΕΓ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα, ΣΤΕΓ Ηπείρου με έδρα την Αρτα, ΣΤΕΓ Καλαμάτας, ΣΤΕΓ Λαμίας με έδρα το Καρπενήσι, ΣΔΟ Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα, Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, Βιολογικής Καλλιέργειας Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά, Χρηματοοικονομικής - Ασφαλιστικής Κρήτης με έδρα τον Αγ. Νικόλαο, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ιονίων Νήσων με έδρα τη Λευκάδα.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ