Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

Την Τετάρτη 19 Μάη έγιναν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όπου συμμετείχαν πάνω από 120.000 φοιτητές και σπουδαστές. Εκτός της αποτύπωσης του συσχετισμού των δυνάμεων, δύο ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν: Το «ρεύμα» της αποχής συνεχίστηκε, ενώ ο εκφυλισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στήριξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, γυρνώντας την πλάτη στη μοιρολατρία και έστειλαν μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, σε μια περίοδο επίθεσης σε κάθε δικαίωμα του λαού.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για άλλη μια χρονιά, χωρίς όργανα και δομή στο κίνημα. Τους βρίσκει, σε μεγάλο βαθμό, εγκλωβισμένους, ανάμεσα στην παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και στους «μάνατζερ» της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια. Οι σύλλογοι και τα ΔΣ είναι ανενεργά, όπως επιθυμεί το αστικό σύστημα και τα κόμματά του, ώστε να μην εκφράζονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Στις εκλογές αποτυπώθηκε, πλήρως, ο εκφυλισμός του προηγούμενου διαστήματος: Νοθείες, τραμπουκισμοί, αυτοδύναμες εφορευτικές επιτροπές, καταμετρήσεις με ξύλο που κράτησαν μέρες ή δεν τελείωσαν ποτέ κ.ά.

Απέναντι σε όλα αυτά στάθηκαν οι δυνάμεις που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες και μέσω των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών να παλέψουν για ένα οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα διεκδικεί. Μπορούν να είναι η απάντηση στο συμβιβασμό και τη διάλυση. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από το Νοέμβρη που δημιουργήθηκε, δίνει περιεχόμενο, προσανατολισμό και μέλλον στο κίνημα. Το δυνάμωμά του είναι ο μοναδικός δρόμος για κλείσει η πόρτα στα γενικευμένα πια εκφυλιστικά φαινόμενα και να πάρουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές την υπόθεση στα χέρια τους.

Στο σημερινό φύλλο του «Ρ» παρουσιάζονται σε πίνακες τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι σχολές όπου η Πανσπουδαστική ΚΣ ήταν πρώτη ή δεύτερη δύναμη. Σημειώνεται ότι στους πίνακες δε συμπεριλαμβάνεται η Νομική, όπου το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατήγγειλε όργιο νοθείας και δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, όπως και σχολές που οι εκλογές δεν έγιναν σύμφωνα με τον κοινώς αποφασισμένο κανονισμό των διαπαραταξιακών σχημάτων της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (π.χ. έγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, καταστρατηγήθηκε ο κανονισμός αναφορικά με τα λευκά κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ