ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων

Από το συλλαλητήριο για την ανεργία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 20 Δεκέμβρη
Από το συλλαλητήριο για την ανεργία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 20 Δεκέμβρη
Η πρόταση νόμου για «άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων αγροτών» που επανακατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, πριν λίγες μέρες, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη συσπείρωση και πάλη των εργαζομένων και ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που αφανίζονται, των φτωχών αγροτών που ξεκληρίζονται, αλλά και για το σύνολο των συμμάχων της εργατικής τάξης.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό πρέπει να σημάνει συναγερμός, καθώς η ραγδαία αύξηση των ανέργων - ειδικά μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης - αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για το λαό της χώρας. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, του κεφαλαίου και της Τρόικας στις λαϊκές οικογένειες με τα απανωτά χαράτσια και τους φόρους, την ακρίβεια, το χτύπημα των συμβάσεων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, το χτύπημα μέχρι θανάτου των ασφαλιστικών Ταμείων κλπ, κάνουν σχεδόν αδύνατη την επιβίωση για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι σήμερα, χωρίς καμία υπερβολή, ζήτημα «ζωής και θανάτου» η όξυνση της πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους:

Για επίδομα ανεργίας - για παράδειγμα - στα 1.120 ευρώ για όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και ο χρόνος αυτός να λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» η πάλη ώστε καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα παιδιά τους να δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να ανασταλεί κάθε είδους υποχρέωση που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Να δικαιούνται επίδομα ανεργίας και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων. Να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Να απαγορευτεί η κατάσχεση και να ανασταλεί η αναγκαστική εκτέλεση αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι αγρότες και οι οικογένειές τους που δεν έχουν πληρώσει, από οικονομική δυσπραγία, τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ κλπ.

Η μάχη αυτή αφορά το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, καθώς η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι, και όσο η κρίση βαθαίνει αυτή θα γιγαντώνεται. Οσοι σήμερα εργάζονται, είναι εν δυνάμει άνεργοι αύριο, καθώς η ανεργία δεν είναι ούτε πρόσκαιρο ούτε μεμονωμένο φαινόμενο. Γεννιέται και θρέφεται από το σημερινό σύστημα και όσο αυτό σαπίζει τόσο η ανεργία θα φουντώνει. Η ανεργία λοιπόν δεν είναι πρόβλημα μόνο των ανέργων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για να έχουν όλοι οι εργάτες δουλειά πρέπει ο πλούτος που παράγουν να περάσει στα χέρια τους, να ορίζουν τη μοίρα τους με βάση τις ανάγκες τους και μόνον αυτές.

Καμία ελπίδα στην πολιτική εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των ανέργων

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου στις σημερινές συνθήκες όχι μόνο δεν λύνει - δεν μπορεί άλλωστε - το πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα αξιοποιεί τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους για να στηρίξει ολόπλευρα την εργοδοσία και ταυτόχρονα να εκβιάσει τους εργαζόμενους, να τους τρομοκρατήσει, με στόχο να μειωθεί και άλλο η τιμή της εργατικής δύναμης. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί η πολιτική των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, με τα οποία χτυπιέται βάναυσα η σταθερή και πλήρης εργασία, οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι τη στιγμή που οι άνεργοι επίσημα φτάνουν τις 900.000 άτομα (στην πραγματικότητα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο), το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ σπρώχνουν συνεχώς χρήμα στα Ταμεία των εργοδοτών, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, κατάρτισης, απασχόλησης κλπ., που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Οι τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου αφορούσαν πρόγραμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν στα 4,6 δισ, ευρώ που «χαρίζει» συνολικά η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την εφαρμογή - για πρώτη φορά - του προγράμματος «απασχόλησης και κατάρτισης δικαιούχων επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», με το οποίο οι εργοδότες θα εισπράττουν το επίδομα ανεργίας προκειμένου να εκμεταλλευτούν ανέργους (οι οποίοι βρίσκονται σε τακτική επιδότηση)! Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας στην πράξη την επιδότηση της ανεργίας! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ μόλις το 1/4 επιδοτείται με αυτό το εξευτελιστικό επίδομα των 454 ευρώ μηνιαίως! Την πολιτική εγκατάλειψης των ανέργων επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2012 με βάση τον οποίο το κονδύλι για την ανεργία μειώνεται κατά 107 εκατομμύρια ευρώ, από 2,119 δισ. ευρώ φέτος στα 2,012 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 5%). Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η παρακράτηση των εισφορών για λογαριασμό του ΙΚΑ (με βάση τις τελευταίες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις) που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΑΕΔ (καθώς και του ΟΕΚ και του ΟΕΕ). Το 2012 η παρακράτηση θα αυξηθεί στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα λιγότερο από όσα έχουν συναποφασίσει σε επίπεδο Ευρώπης όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν το κεφάλαιο και να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν θα ενισχύσει με 30 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τις επιχειρήσεις και τα κράτη - μέλη για προγράμματα μαθητείας, επανακατάρτισης και εθελοντισμού.

Η πολιτική αυτή δίνει διαρκώς τροφή στην προκλητικότητα των μεγαλοεργοδοτών, που φτάνουν στο σημείο να ζητούν κατάργηση κάθε περιορισμού που τυπικά προβλέπεται για όσους εντάσσονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως πχ. να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στις απολύσεις.

Πόλοι οργάνωσης οι Επιτροπές Ανέργων - Λαϊκές Επιτροπές

Για τον άνεργο σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μοιρολατρία, όπως και για τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, το φτωχό αγρότη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Οι Επιτροπές Ανέργων των συνδικάτων και οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να αποτελέσουν ισχυρούς πόλους οργάνωσης των ανέργων στον κλάδο, στην πόλη, στο χωριό, στο δήμο και τη γειτονιά. Ο εργαζόμενος έχει άμεσο καθήκον να μην αφήσει το συνάδελφό του που απολύθηκε να... κλειστεί στο καβούκι του. Να τον οργανώσει στην Επιτροπή Ανέργων του σωματείου του. Να παλέψουν μαζί ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής που γεννά την ανεργία. Ο άνεργος πρέπει να γραφτεί στο σωματείο του, να μην το βάλει κάτω, και να παλέψει για την αφύπνιση των συναδέλφων του στον κλάδο για τη μαζικοποίηση του σωματείου, την ενίσχυση της πάλης του κλάδου του.

Οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν ήδη μια πρώτη σημαντική πείρα από τη μάχη για τη συσπείρωση των ανέργων, των εργαζομένων, συνολικά του λαού στην κάθε περιοχή. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί. Οι Λαϊκές Επιτροπές να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δράση σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, για τη συσπείρωση των ανέργων. Για να ανοίξει συζήτηση για «το πού βρίσκεται η λύση του προβλήματος της ανεργίας». Να δεθεί η μάχη για τα άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων με την πάλη για την ανατροπή των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική λύση του προβλήματος της ανεργίας. Οσο αυτή η συσπείρωση και ο αγώνας δυναμώνει, όσο οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις περιοχές δυναμώνει, τόσο θα μεγαλώνουν τα εμπόδια για την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία.


Γ. Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ