ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
«Επεσαν» οι υπογραφές της παράδοσης

Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της «Ολυμπιακής» για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών

Με φιλοφρονήσεις στον «ισχυρό και αξιόπιστο επιχειρηματικό όμιλο MIG» και προαναγγελία για την παράδοση του συνόλου των δημόσιων συγκοινωνιών σε ιδιώτες, η κυβέρνηση έκλεισε χτες το «κεφάλαιο» δημόσιες αερομεταφορές στην Ελλάδα.

Σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου - παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδη και Απασχόλησης Φ. Πετραλιά - και ο αντιπρόεδρος της MIG Α. Βγενόπουλος, υπέγραψαν χτες και επίσημα τη συμφωνία παράδοσης της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στον ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο. Η συμφωνία κυβέρνησης - MIG θα επικυρωθεί το επόμενο διάστημα από τη Βουλή και από την 1η Οκτώβρη 2009, η ΟΑ θα περιέλθει στον αποκλειστικό έλεγχο της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για την προώθηση των γενικότερων σχεδιασμών της, με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών να δηλώνει ότι η συμφωνία για την ΟΑ «σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας καινούριας εποχής, μιας εποχής απελευθέρωσης, μιας νέας εποχής χαρακτηριστικής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, που θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του, υποστήριξε ότι έκλεισε «η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής» και ισχυρίστηκε ότι η «πατρίδα μας περνά σε μια νέα φάση στις αερομεταφορές: Με υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, με επιλογές για τους καταναλωτές και με διασφαλισμένη την αεροπορική εξυπηρέτηση όλων των άγονων γραμμών». Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα για τα «δυσβάσταχτα βάρη που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι για τη συντήρηση μιας υπερχρεωμένης εταιρείας που δεν μπορούσε να ορθοποδήσει με διαχειριστή το Δημόσιο», ενώ αναφέρθηκε στις ...«σκληρές διαπραγματεύσεις» για να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «...διασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους της εταιρείας».

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι επιτέλεσε το «πατριωτικό του καθήκον», κλείνοντας «τη μακρά περίοδο παρακμής». Ενθουσιασμένος από τη διαδικασία ξεπουλήματος, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι χωρίς την παρουσία της δημόσιας ΟΑ, δημιουργείται «πιο ασφαλές περιβάλλον στις αερομεταφορές, χωρίς μονοπώλια και αθέμιτες πρακτικές, το οποίο θα λειτουργήσει επ' ωφελεία των καταναλωτών». Ο υπουργός έπλεξε το εγκώμιο του «ισχυρού και αξιόπιστου επενδυτή, όπως είναι η MIG», λέγοντας ότι «ο μεγάλος αυτός ελληνικός επιχειρηματικός Ομιλος αναλαμβάνει να οδηγήσει την "Ολυμπιακή" σε μια νέα εποχή».

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε - όπως ήταν φυσικό - και ο Α. Βγενόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Θεωρήσαμε καθήκον μας να πάρουμε την "Ολυμπιακή", γιατί για εμάς ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει η εταιρεία».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι η συγκεκριμένη λύση να αποδειχτεί βιώσιμη, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τον ανταγωνισμό». Ανέφερε ότι, προς το παρόν, παραμένουν πολλά ερωτηματικά και γκρίζες ζώνες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί υπέρ μιας λύσης μεικτού σχήματος με ιδιωτικά, αλλά και δημόσια κεφάλαια, σε συνεργασία με διεθνή αερομεταφορέα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όταν έρθει στη Βουλή για κύρωση.

ΕΦΟΡΙΑ
Στο απυρόβλητο οι μεγαλο-οφειλέτες

Ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με την κυβερνητική επιχείρηση διαφήμισης των φοροελέγχων - και της όποιας αύξησης των φοροεσόδων - που γίνεται προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, αλλά και τα επερχόμενα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας εντοπίστηκαν περίπου 56.000 υποθέσεις κάθε είδους επιχειρήσεων που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από αυτές αφορά (46.290) αφορά μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες (βιβλία Α΄ και Β΄κατηγορίας), γεγονός που σε μεγάλο βαθμό σημαίνει ότι μπορούν να οφείλονται σε κάποια απλή καθυστέρηση στο χρόνο υποβολής των δηλώσεων. Να σημειωθεί ότι το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι από τις συσσωρευμένες οφειλές στην Εφορία (συνολικά 20 δισ. ευρώ) είναι χρωτσούμενα από μια μικρή δράκα μεγαλοοφειλετών - επιχειρηματιών που έχουν παραμείνει στο απυρόβλητο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προτρέπει τα θύματα σε αυτοπροστασία

Στους ίδιους τους καταναλωτές που πέφτουν θύματα της κερδοσκοπικής δράσης των τραπεζών «πετάει το μπαλάκι» ο Συνήγορος του Καταναλωτή, για τη διεκδίκηση τόκων που παράνομα εισέπραξαν οι τράπεζες μη μειώνοντας τα επιτόκια βάσει της διακύμανσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικές καταγγελίες που έχει δεχτεί η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι οι τράπεζες κρατούν παράνομα σταθερά τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια που συνάφθηκαν μετά το 2003.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα επιδοτούμενα δάνεια από το Δημόσιο και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οποιαδήποτε τροποποίηση σύμβασης θα είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση από το καθεστώς της επιδότησης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατόπιν αυτών καλεί την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να ...παρέμβει για την επιστροφή στους δανειολήπτες ποσών που εισπράχθηκαν μ' αυτόν τον τρόπο, καθώς και τους δανειολήπτες να τα διεκδικήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Αυξάνονται τα ... παραποιημένα προϊόντα

Τα παραποιημένα εμπορεύματα, όπως χαρακτηρίζονται τα αντίγραφα γνωστών προϊόντων, αποτελούν το 5% - 7% του νόμιμου εμπορίου, επισήμανε ο γενικός διευθυντής Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Ν. Βερναρδάκης, χτες σε σεμινάριο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ενώ την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί κατά 1.000% οι κατασχέσεις αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων, το 2008, τα τσιγάρα κατείχαν την πρώτη θέση στις κατασχέσεις, με τα καλλυντικά να ακολουθούν, καθώς και τα διάφορα αξεσουάρ. Η Κίνα είναι χώρα απ' όπου εισάγονται τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα. Αντιγραφή παρατηρείται ευρέως και σε φαρμακευτικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μισές παραγγελίες φαρμάκων από το διαδίκτυο αφορούν μη εγκεκριμένα αντίγραφα.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΒΙ Δ. Μπουκουβάλας ανέφερε ότι η εκτεταμένη αντιγραφή προστατευόμενων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παραπέμπει σε παγκόσμιο τζίρο 250- 400 δισ. ευρώ ετησίως!

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Ευκαιρίες» στον ευρύτερο ζωτικό χώρο

Στήριξη και στα πακέτα της «Παγκόσμιας Τράπεζας»

«Ευκαιρίες» για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης και ακόμη περισσότερα κέρδη βλέπουν από τη σημερινή καπιταλιστική κρίση οι μεγάλες επιχειρήσεις... Στήριξη στα σχέδιά τους έχουν από διάφορα κέντρα τροφοδοσίας τους, που φροντίζουν να τους τροφοδοτούν διαρκώς με μπόλικο και ζεστό χρήμα.

Σε χτεσινή ημερίδα, με θέμα την παρεχόμενη στήριξή τους από την Παγκόσμια Τράπεζα ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σημείωσε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν «στρέφοντας το βλέμμα σε νέες αγορές ...σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες, επιδεικνύοντας τόλμη και πρωτίστως εξωστρέφεια». Στις επιχειρηματικές βλέψεις των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών είναι, σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο, οι αγορές των Βαλκανίων, αλλά και κράτη «όπου ήδη χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα, σε Μ. Ανατολή, Β. Αφρική κ.ά.». Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερή η πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώσουν και τα σπασμένα της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα στη διάρκεια του 2008 χρηματοδότησε έργα ύψους 4,5 δισ. δολαρίων σε Αν. Ευρώπη και Κ. Ασία, ακόμη 1,5 δισ. δολ. σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή, ενώ για τη φετινή χρονιά η «δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά». Είναι φανερό το γεγονός ότι από αυτήν τη δραστηριότητα έχει να περιμένει και το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν λαϊκή περιουσία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης της «Ολυμπιακής», σημειώνει:

«Μετά την ολοκλήρωση και τυπικά του "έργου" της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής", ο λαός πρέπει να φιλοδοξήσει ως επόμενο βήμα να κάνει όλες τις ιδιωτικές εταιρείες λαϊκή περιουσία. Να τις κοινωνικοποιήσει, διαμορφώνοντας έναν ενιαίο φορέα αερομεταφορών που θα λειτουργεί με εργατικό κοινωνικό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ