ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση με πρόσχημα τα ελλείμματα

Ανοιχτά αφήνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων

Την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους επιστρατεύουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να προλειάνουν το έδαφος για τη λήψη και νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Μέτρα, που δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά περιλαμβάνουν νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για μια εφ' όλης της ύλης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, που συνοδεύεται από απροκάλυπτες απειλές, να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, γιατί στη γωνία καραδοκεί η απόλυση, η ανεργία, αλλά και η κοινοτική επιτήρηση. Ως προς το τελευταίο, ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια πρόκειται να υποβάλει σήμερα σύσταση προς τους υπουργούς Οικονομίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) για την ένταξη της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών σε καθεστώς επιτήρησης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επιχειρούν να διαμορφώσουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, όσο και η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ήταν ωμός και κυνικός, χωρίς να φείδεται εκφράσεων. Στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών(!) ανέφερε ρητά: «Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα»! Ερωτώμενος, μάλιστα, αν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπάρχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα να εξυγιάνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της. Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε υπό επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες ενέργειες». Οσο για την περίπτωση η Ελλάδα (μαζί με την Ιρλανδία) να κηρύξει πτώχευση ανέφερε αρχικά ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δε θα φτάσει στην πτώχευση». Και κατέληξε: «Ομως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά»!

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λήψη και επιπλέον μέτρων, προϊδέασε την κοινή γνώμη για την αποδοχή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαιολόγησε ως «δίκαιη» την απόφαση για «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, αλλά και την εξαίρεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών από τα φορολογικά μέτρα, άφησε ανοιχτό το θέμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο από το 2010, ενώ ανακοίνωσε τη σταδιακή «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων. Με άλλα λόγια, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή της πολιτική.

Οσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, για τα μόνα που δεσμεύτηκε ότι δε θα αλλάξουν, ήταν αυτά των συντελεστών ΦΠΑ, του ΕΤΑΚ (φορολογία ακινήτων) και των συντελεστών φορολογίας των Φυσικών Προσώπων.

Ολα τα άλλα παραμένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε διαρροή σεναρίων, τα οποία «μιλούν» για αύξηση της φορολογίας κληρονομιών - γονικών παροχών, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοειδή, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, κλπ.

Ο Γ. Παπαθανασίου τάχθηκε υπέρ της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων - το οποίο θα λειτουργούσε ως εισπρακτικό μέτρο - όχι όμως και υπέρ της νομιμοποίησης των καταπατημένων εκτάσεων. Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών του δημοσίου, όπου εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήταν κατηγορηματικός: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εκτελεστή και δε σηκώνει δεύτερη κουβέντα», ανέφερε. Για την προοπτική να κλείσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως απειλούν οι Γερμανοί εργοδότες, επισήμανε ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, η οποία συζητά διάφορα σενάρια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ναυπηγείων...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώσεις για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Δημοσιοποιείται η «εισήγηση» της Κομισιόν για περισσότερη «ευελφάλεια», συνταξιοδοτικό, «κλειστά» επαγγέλματα κ.ά.

«Συμπληρωματικά» αντιλαϊκά πακέτα και επιτάχυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής αξιώνει για την Ελλάδα η «εισήγηση» την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και να εγκριθεί στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που θα γίνει στις αρχές Απρίλη.

Πρόκειται περισσότερο για διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί από τα όργανα της ΕΕ, με βασική κατεύθυνση τη λήψη «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στα προβλεπόμενα από τους ίδιους επίπεδα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ) ακόμη μέχρι το έτος 2010. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «λύνει τα χέρια» στην κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και να βάλει ακόμη και μέσα στο 2009 σε εφαρμογή και πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων (φόροι κατανάλωσης κ.ά.). Ταυτόχρονα, να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην περιστολή των κρατικών δαπανών - όπως ήδη έχει ανακοινωθεί - στην παράδοση και νέων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο (όπως τη μακροχρόνια εκχώρηση δημοσίων κτιρίων και περιουσία στους επιχειρηματίες) κ.ά. Η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος μπαίνει κάτω από την «κρησάρα» των οργάνων της ΕΕ στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Η ΕΕ έχει ήδη αξιώσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο) τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη σπεύσει να ικανοποιήσει, προκειμένου να αποδείξει το «έργο» και τις προσπάθειές της στα διάφορα κοινοτικά όργανα.

Η Κομισιόν αξιώνει από την κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή και των παρακάτω κατευθύνσεων:

  • Περαιτέρω μείωση του «εργασιακού κόστους» και περισσότερη «ευελφάλεια» για τους εργαζόμενους, μέτρα που αυτή τη φορά τα ξεφουρνίζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση.
  • Να προχωρήσει με γοργούς βηματισμούς στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Την «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών», προκειμένου να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα (όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κ.ά.). Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε «σταδιακό άνοιγμα», στη ρότα δηλαδή που έχουν πρωτανοίξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους είναι να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων που εποφθαλμιούν τους κλάδους αυτούς.
  • Μέτρα για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» κ.ά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Κομισιόν θεωρεί την Ελλάδα ειδική περίπτωση, ισχυριζόμενη ότι δε φρόντισε να «συμμορφωθεί» από τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι εμφάνιζε μεγάλα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν σε άλλα ισχυρότερα κράτη της Ευρωζώνης να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν συστηματική εφαρμογή της «ελαστικοποίησης»

«Δικαιωμένοι» και αποθρασυμένοι από την πρωθυπουργική παρέμβαση για τη διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, εμφανίστηκαν οι Εμποροβιομήχανοι της Αθήνας, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, να προτείνει ουσιαστικά ειδικό πρόγραμμα συστηματικής «ελαστικοποίησης» στις επιχειρήσεις με το ψευτοεπιχείρημα ότι πρέπει να «θωρακιστούν» οι θέσεις εργασίας και να αποδίδει τα εύσημα στον Κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε την απαίτηση των εμποροβιομηχάνων να βάλουν «χέρι» στους πόρους του ΟΑΕΔ για να συμπληρώνεται το εισόδημα των θυμάτων τους!!!

Στη δήλωσή του επισήμανε: «Αυτό που προέχει τώρα είναι η ουσιαστική θωράκιση των θέσεων απασχόλησης πρώτον με τη θέσπιση κριτηρίων υπαγωγής στο πλαίσιο του προγράμματος της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων προς αποφυγή μαζικής εφαρμογής με πρόσχημα την οικονομική κρίση και δεύτερον την ενεργοποίηση και αρωγή του ΟΑΕΔ ως ταμείου ανάπτυξης και αλληλεγγύης και όχι ως ταμείου ελεημοσύνης που λειτουργεί σήμερα, προκειμένου να συμπληρώσει για περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλήρως το απωλεσθέν εισόδημα του εργαζόμενου που επιλέγει την ελαστικοποιημένη μορφή εργασίας».

Οι προτάσεις αυτές έχουν ως στόχο να μην αφεθεί η «ελαστικοποίηση» στην τύχη της, αντιθέτως να εφαρμοστεί ευρέως, συστηματικά και με έλεγχο από τους ίδιους τους εμποροβιομήχανους στο πλαίσιο του «υγιούς» ανταγωνισμού. Η αφαίμαξη των κονδυλίων του ΟΑΕΔ για «περιορισμένο» χρονικό διάστημα, εμφανίζεται ως πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέσο για τον περιορισμό των αντιδράσεων των εργαζομένων και την παγίωση του νέου καθεστώτος εκμετάλλευσης, ενώ οι αρνητικές συνέπειες για τη δυνατότητα ενίσχυσης των ανέργων θα είναι δραματικές.

Ο Κ. Μίχαλος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το μεγάλο «δώρο» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «ο Κ. Καραμανλής απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς παραμερίζοντας τον λαϊκισμό και το πολιτικό κόστος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ