ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Μπορείς να τους χαλάσεις το σχέδιο

Η αστική τάξη κάνει, ήδη, ταμείο.

Πριν ακόμα γίνουν εκλογές, ανακοινώνουν ποιο πρέπει είναι το αποτέλεσμα. Εχουν επενδύσει ιδεολογικά και αξιώνουν να εισπράξουν.

Ακόμα κι όταν διαφωνούν για το ποιος ακριβώς θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής, έχουν κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει. Το έγραψε με απλό τρόπο ο Πρετεντέρης και είναι ειλικρινής. Λέει πως το κύριο δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει, αλλά «τι χώρα θέλουμε». Παρότι χρησιμοποιεί πληθυντικό, για να περάσει την άποψη ότι η επιλογή αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, διατυπώνει αληθές ερώτημα από τη σκοπιά της τάξης του. Οταν είναι λυμένο το θέμα της στρατηγικής, όλα τ' άλλα έπονται.

Αυτός που εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα είναι ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και όχι όλοι. Αλλά σίγουρα όλοι όσοι ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Ολοι όσοι δε βλέπουν ότι την ώρα που η αστική τάξη έχει συναποφασίσει τη στρατηγική, είναι χαμένη η μάχη για τον διαχειριστή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες έδωσαν πάμπολλες αποδείξεις της κοινής ταυτότητάς τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στον αστικό Τύπο η αντιπαράθεση πλέον δε γίνεται ούτε καν γι' αυτήν ή την άλλη πρόταση, αλλά για το ποσοστό αξιοπιστίας του ενός ή του άλλου στο να εφαρμόσει το ένα - κοινό και απαράλλαχτο - πρόγραμμα. Το κοινό πλαίσιο, στο οποίο κινούνται, είναι τόσο ορατό πλέον, ώστε πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και το παλιοκαιρισμένο επιχείρημα «δε φταίμε εμείς, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν». Δειλά, αλλά καθαρά έφτασε ως και η «Ελευθεροτυπία» να διαπιστώνει ότι ο Καραμανλής δεν υπακούει, αλλά συμφωνεί. Οπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ χτες, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όταν ο πρόεδρός του σπεύδει στις Βρυξέλλες να αποδείξει ότι απλά αυτός είναι ο ικανότερος, γεγονός που του αναγνωρίζει ήδη ο εκδότης του «Βήματος».

Ποιο είναι το κοινό πλαίσιο, που έχουν συναποφασίσει; Οτι η καπιταλιστική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέτρα που θα πληρωθούν από την εργατική τάξη. Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει η συμφωνία τους στις παραπέρα ελαστικές εργασιακές σχέσεις (με τις «διαφωνίες» τύπου Πρωτόπαππα, ότι αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται με διαφάνεια και διαβούλευση!)

Η συναπόφαση αυτή αφορά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τώρα, που, από τη μια, εμφανίζεται να ζητά, δήθεν, να μην εφαρμοστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, κι, απ' την άλλη, αποδέχεται ως κοινό σπίτι εργατών και καπιταλιστών την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκφράζει πιο αυθεντικά τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της διαχείρισης.

Η αξίωση της αστικής τάξης να τα βρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να μην κοροϊδεύουν, ενώ συμφωνούν, για παράδειγμα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ένταση της καταστολής, είναι χαρακτηριστική της σκοπιάς από την οποία βλέπει όλα τα θέματα.

Το πρόβλημα παραμένει σε όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιμένουν να μην ψάχνουν τι τους λέει πράγματι ο «δικός τους», την ώρα ακριβώς που, ό,τι κι αν τους λέει, οι ίδιοι έχουν φτάσει στο σημείο να βλέπουν σαν μόνη λύση για την επιβίωσή τους δάνεια κι άλλα δάνεια.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, περιέχουν, όμως, και ελπίδα. Στους χώρους δουλειάς συμβαίνουν γεγονότα, επιτροπές αγώνα κτίζονται, οι αγωνιστές που δεν τα διπλώνουν πολλαπλασιάζονται, η επιμονή του ΚΚΕ όχι μόνο να μην κάνει πίσω, αλλά και να οργανώνει στην πράξη την αντεπίθεση δίνει καρπούς. Οχι όσους χρειάζεται η στιγμή, είναι, όμως, πια ένας ορατός δρόμος, που με τη συστηματική - οργανωμένη δουλειά των κομμουνιστών μπορεί να βρει ακόμα πιο πλατιά ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα.

Ασχετο: Στις οικονομικές στήλες των αστικών εφημερίδων, πολλά ρεπορτάζ δεν είναι άλλο από συγκαλυμμένες διαφημίσεις τραπεζικών προϊόντων. Ε, οι ίδιες εφημερίδες που σε σπρώχνουν καθημερινά να γίνεις καλός πελάτης, όταν φτάνεις να έχεις τη θηλιά στο λαιμό, σου λένε πως είσαι το μεγάλο κορόιδο. Κι έχουν δίκιο ως προς το κορόιδο. Το πρόβλημα είναι ότι και σήμερα στις ίδιες εφημερίδες θα ψάξεις να βρεις την «ευκαιρία», δηλαδή να σφίξεις πιο σφιχτά τη θηλιά. Πάρ' το αλλιώς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

ΚΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΤΑΜΕΙΟ: «Είναι, λοιπόν, τελειωμένη υπόθεση οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Προφανώς, αν το ΠαΣοΚ παρουσιάσει, πέρα από τα ιδεολογικά και πολυσέλιδα προγράμματα και διακηρύξεις, ένα ολιγόλογο αλλά περιεκτικό, κοινωνικά δίκαιο αλλά εφαρμόσιμο και προφανώς εφικτό Πρόγραμμα Αμεσης Δράσης, θα κερδίσει τις εκλογές. Οπως σε άλλη περίπτωση έγραψε "Το Βήμα" και στεντορεία τη φωνή επανέλαβε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο Λαός δε δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν!» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

ΚΙ ΑΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: «Το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει πως έχει αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και αρνείται να δεσμευθεί σε εφικτές, τεχνοκρατικές λύσεις. Το επιχείρημα ότι ενδεχομένως να διαθέτει ικανά στελέχη για τις κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δεν αρκεί για να πείσει την κοινή γνώμη πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει (...) μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση χωρίς σχέδιο και προετοιμασία. Δεν μπορείς όμως να κυβερνήσεις, ειδικά εν μέσω κρίσης» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ: «Το πραγματικό σχέδιο υπαγορεύεται με τις συστάσεις των Βρυξελλών, οι οποίες εφαρμοζόμενες θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα. Με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής δεν υπακούει στις "συστάσεις" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμφωνεί» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ: «Οσοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως το καθεστώς ανομίας υποδαυλίζεται από την απουσία των Σωμάτων Ασφαλείας, οφείλουν, τώρα, να συμβάλουν με τη στάση τους στο νέο επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛ.ΑΣ.» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για το σήμερα και το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπανάκια ...Βρυξελλών

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 1.000.000 πιστωτικές κάρτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρυφοί όροι στα νέα στεγαστικά

ΤΑ ΝΕΑ: Εφορία καλεί μισθωτούς, επαγγελματίες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΑΦΑΡΙ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΓΚΑΛΟΠ» για γέλια και για κλάματα!..

Η ΧΩΡΑ: Διασπάται η ΝΔ, αν φύγει ο Καραμανλής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νόμος και αστυνόμος. Η πολιτική βία κλονίζει την κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ της οικονομίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ μετά τις ευρωεκλογές αποφάσισε ο Καραμανλής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αλλαγή φρουράς στο Χ.Α.

Η ΑΥΓΗ: Ως εδώ με Μπαρόζο - Τρισέ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κοινωνία θέλει δημοκρατία και τάξη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΑΓΩΣΤΕ τα δάνεια!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν πρόσεχες που δεν πρόσεχες...

«Αν η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι οι καθυστερούμενες οφειλές από πιστωτικές κάρτες θα φτάσουν μέσα στο 2009 στο 1,2 δισ. ευρώ, τελικά το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχτούν πολύ περισσότερες. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τα αίτια, αν έχει μια στοιχειώδη γνώση των πρακτικών, στις οποίες κατέφυγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις διαμορφωμένες υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών αλλά και στην κάλυψη των αναγκών τους. Πέρα από τις αγορές που υπερέβαιναν τις οικονομικές δυνατότητες των κατόχων τους και άρα οδηγούσαν στην υπερχρέωσή τους, οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν σε καταχρηστικό βαθμό και για την ανάληψη μετρητών ή για την κάλυψη υποχρεώσεων από άλλη κάρτα και φυσικά η πρακτική αυτή δεν ανακύκλωνε απλώς, αλλά αύξανε τα χρέη και καθιστούσε όλο και πιο αξεπέραστο το αδιέξοδο.

...θα σε δείχνουν και με το δάκτυλο

Αναμφίβολο είναι ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει όσους απερίσκεπτα "φόρτωσαν" τις κάρτες τους με υποχρεώσεις, τις οποίες η οικονομική τους δυνατότητα ήταν βέβαιο ότι δεν επέτρεπε να καλύψουν. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ευθύνη των τραπεζών, οι οποίες όχι μόνο ενέκριναν τις όποιες αιτήσεις για έκδοση καρτών δέχονταν, αδιαφορώντας αν ο αιτών κάλυπτε κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, αλλά εφηύραν και ένα σωρό τρόπους για να διευρύνουν την πελατεία τους. Και τώρα, που ήρθαν οι χειρότερες μέρες, θα μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός εκείνων, οι οποίοι θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ολοι όσοι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους και όσοι άλλοι θα τη χάσουν μέσα στους επόμενους μήνες, όχι μόνο τις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών δε θα είναι σε θέση να καλύπτουν, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής τους» (τα αποσπάσματα από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ