ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αυλαία με «ξέπλυμα» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

Κατάπτυστο ψήφισμα στην τελευταία συνεδρίαση στο Στρασβούργο | Καταψήφισε το ΚΚΕ, άρον άρον έφυγαν οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων χωρίς να ψηφίσουν

Με ...μπουγάδα για το «ξέπλυμα» του Ισραήλ έκλεισε τις εργασίες της η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας ένα ακόμα κατάπτυστο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το Ιράν για την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και κλείνει τα μάτια απέναντι στα χιλιάδες θύματα της ισραηλινής κτηνωδίας, την οποία χαρακτηρίζει ...«δυσανάλογη στρατιωτική απόκριση» κατά την «άσκηση του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα»!

Το ψήφισμα - το οποίο καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους οι ευρωβουλευτές των άλλων ελληνικών κομμάτων - «καταδικάζει απερίφραστα την πρωτοφανή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον Ισραήλ», καθώς και τη «σοβαρή κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια που συνιστά η εν λόγω επίθεση»!

Επαναλαμβάνει «την πλήρη υποστήριξή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του» και εκφράζει «τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του θύματος, ενός επτάχρονου κοριτσιού από την αραβική κοινότητα των Βεδουίνων του Ισραήλ, που τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα». Η υποκρισία και η ξεδιαντροπιά τους πιάνουν ταβάνι, μπροστά στους 35.000 Παλαιστίνιους που έχει σφαγιάσει το Ισραήλ τους τελευταίους μόνο μήνες.

Κατά τ' άλλα, το ψήφισμα απλώς «αποδοκιμάζει» την επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απρίλη, στην οποία υπήρξαν πολλά θύματα, χωρίς να αναφέρει καν ότι αυτή έγινε από το Ισραήλ! Υπενθυμίζει τέλος «τη σημασία της αρχής του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων, η οποία πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Την ώρα που η εμπλοκή της ΕΕ και των κρατών - μελών της στην κλιμάκωση των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών βαθαίνει, υποκριτικά «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση» και ζητάει «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης», κατηγορώντας το Ιράν για «αποσταθεροποιητικό ρόλο».

Για το πώς εννοεί την «αποκλιμάκωση», πέραν της άμεσης εμπλοκής και στο πεδίο, είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο «επικροτεί την απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει και να διευρύνει το ισχύον καθεστώς κυρώσεων που θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2023» σε βάρος του Ιράν και ζητάει αυτές να επεκταθούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ
Παλεύουμε για Παιδεία και Ερευνα στην υπηρεσία του λαού, όχι των μονοπωλίων

Σε εκδήλωση στην Κέρκυρα μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ ξεσκεπάζει την επίθεση που υφίστανται η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, ο αγώνας ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει. Η ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ θα συμβάλει στην κατεύθυνση της πανευρωπαϊκής αντεπίθεσης».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, στην εκδήλωση της ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ και των Φοιτητικών ΟΒ της ΚΝΕ με τίτλο «ΕΕ - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Μύθοι και Αλήθειες», σε αίθουσα του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Τζο Μπάκα, φοιτήτρια του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας, η οποία στάθηκε στη σημασία που έχει οι φοιτητές να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης αξιοποιώντας και την κάλπη των φοιτητικών εκλογών στις 22 Μάη με πρωτιά των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» παντού.

Ο Γιώργος Κεντρωτής στο ξεκίνημα της ομιλίας του υποστήριξε ότι απέναντι σε μια ΕΕ - «βασίλειο» της διαφθοράς και παραγωγό σκανδάλων, που συμπεριφέρεται σαν υπερκράτος δυνάστης και είναι ένας θεσμός δεσμευτικός, «σήμερα χρειάζεται να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης, παλεύοντας για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού».

Ανέφερε ότι ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανάμεσα στα άλλα, επιδιώκει τα κρατικά ΑΕΙ να διοικούνται και να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. «Θέλουν να φτιάξουν σούπερ μάρκετ της γνώσης και η σχέση κόστους - οφέλους θα είναι αυτή που θα καθορίζει το πώς θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια, ποια τμήματα θα κλείνουν», επισήμανε.

Αυτό αποτυπώνεται, για παράδειγμα, και στην οριστική κατάργηση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα, όπως επίσης με αυτό το κριτήριο ακόμη και το ΤΞΓΜΔ θα μπορούσε να κλείσει, αν φτιαχτεί στην Αθήνα Τμήμα Μετάφρασης.

Στη διαπίστωση πολλών φοιτητών, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ότι η υποβάθμιση της παρεχόμενης Εκπαίδευσης ξεκινά πολύ νωρίτερα, από το σχολείο, και είναι αποτέλεσμα διαχρονικό, ανεξάρτητα από το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ο Γ. Κεντρωτής υπογράμμισε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

«Σήμερα στο πανεπιστήμιο, στην Ερευνα, συνολικά στην επιστήμη θα έπρεπε να καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα και όχι ο ανταγωνισμός, όχι το κριτήριο κόστους - οφέλους, όχι η λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», τόνισε και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για να δυναμώσει ο αγώνας για Παιδεία και πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σήμερα η εκδήλωση για την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων στο Προσφυγικό

Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ

Εκδήλωση με θέμα «Ναυάγια, καταστολή και εγκλωβισμός. Συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των ξενιτεμένων» διοργανώνει το ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων. Θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων από χώρες της Ευρώπης.

Εκδηλώσεις με υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ασπρων Χωμάτων - Ρέντη καλεί σε σύσκεψη στην πλατεία Τριών Ιεραρχών. Θα μιλήσει ο Μάρκος Μπεκρής, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καλούν σε σύσκεψη στο «Cafe» στην πλατεία Μιαούλη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα μιλήσει ο Νίκος Αγγελίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 7 μ.μ. οι κλαδικές ΚΟΒ Καρδίτσας καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Ισχυρό ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα», στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Θα μιλήσουν η Πόπη Μπούτα, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας.

- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟΒ Χαλκίδας διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση στο Πάρκο Δέλτα. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ολύμπου του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση - σύσκεψη με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, οι επιπτώσεις της και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στη Δολίχη. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο

- Στις 11 π.μ., στην πλατεία Οθωνος, στην Καλαμάτα, θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 12.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Εγλυκάδα Πατρών στο καφενείο «Πέττα» (Λεωνίδου & Μαραθωνομάχων). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Θα χαιρετίσει η Βάνα Πατρινού, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Στις 6 μ.μ., οι ΚΟ Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καλούν σε σύσκεψη στο καφενείο «Βαγγέλης» (Αδριανού 23, πλατεία Αθ. Διάκου, Ν. Φιλαδέλφεια). Θα μιλήσει ο Νίκος Αγγελίδης.

- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Κέντρου Ν. Ιωνίας και Ελευθερούπολης καλούν σε σύσκεψη στον πεζόδρομο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ζωγράφου καλεί σε σύσκεψη στην πλατεία Μάχης Κρήτης (πρώην Καγγέλη). Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Μαντουδίου στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 8 μ.μ. η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το νερό, στο δημαρχείο Κιάτου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Μπασδέκης.

Την Κυριακή 28 Απρίλη

- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Ζεφυρίου καλεί σε σύσκεψη στην πιτσαρία «Giardino» (πλατεία Λιάρου). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Ρίο Πατρών στο καφέ «Project» (Σώμερσετ 75). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Θα χαιρετίσει ο Βαγγέλης Κατσακούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ