ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βάνδαλη χρήση» του Ολυμπιείου

Οργισμένη αντίδραση των εικαστικών για τη συναυλία του Β. Παπαθανασίου

Το Ολυμπιείο μετατράπηκε σε εργοτάξιο
Το Ολυμπιείο μετατράπηκε σε εργοτάξιο
Αντιδράσεων συνέχεια για τη συναυλία του Β. Παπαθανασίου στο Ολυμπιείο. Μετά το Σύλλογο Αρχαιολόγων, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), σε ανακοίνωσή του, «διαμαρτύρεται για τη βάνδαλη χρήση του Αρχαιολογικού Χώρου του Ολυμπιείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, χρήση που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων - πράγμα που ήδη συνέβη - και υποβιβάζει με τις τεράστιας κλίμακας παρεμβάσεις την αισθητική υπόσταση του σεμνού αυτού αρχαιολογικού χώρου...».

Σε ό,τι αφορά το κόστος της συναυλίας, το ΕΕΤΕ σημειώνει πως «η δαπάνη του 1,2 δισ. για μία και μόνο βραδιά είναι δαπάνη - πρόκληση για τον ελληνικό λαό, όταν η κυβέρνηση έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές δαπάνες, όταν η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση και ο Πολιτισμός (με την ευρεία έννοια) έχουν μπει στη μέγκενη για λόγους - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - οικονομικούς, όταν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, τα παιδιά και η νεολαία είναι τα μεγάλα θύματα της "σύγκλισης" και της ΟΝΕ. Είναι πρόκληση όταν στην Αθήνα του 2001 πεθαίνει άνθρωπος από τη ζέστη σε καταυλισμό σεισμοπλήκτων, γιατί η ΔΕΗ "κόβει το ρεύμα" στα πλαίσια της ίδιας πάντα κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής».

Το ΕΕΤΕ προσθέτει πως η δαπάνη αποτελεί πρόκληση, αφού η καλλιτεχνική παιδεία «διαρκώς εξοστρακίζεται από τη Γενική Παιδεία, όταν έχουν "παγώσει" οι συντάξεις των απόμαχων καλλιτεχνών και έχουν εγκαταλειφθεί οι σύγχρονοι δημιουργοί στο έλεος του χρόνου», ενώ υπογραμμίζει πως το εισιτήριο των 50.000 δραχμών καθιστά τη συναυλία μόνο για τους «ελάχιστους». Τα δε έσοδα «δεν επιστρέφουν στο λαό, μα χάνονται στα λογιστικά των ανεξέλεγκτων Ιδιωτικού Δικαίου Εταιρειών, που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΥΠΠΟ για το 2004».

Οι εικαστικοί σημειώνουν πως τιμούν και σέβονται τον Β. Παπαθανασίου, αλλά είναι αντίθετοι σε αυτή την «αυτοκρατορικού» και «ρωμαϊκού» τύπου φιέστα, στο πλαίσιο της αντίληψης του ΥΠΠΟ «που τα τελευταία χρόνια - όπως άλλωστε έγινε και με το "Μιλλένιουμ" - έχει εδραιωθεί, βανδαλίζοντας μνημεία, εμπορευματοποιώντας τις Αρχαιότητες και τις Ιδέες και που χρησιμοποιεί την Τέχνη σαν θέαμα σε αρένα, για την εξυπηρέτηση διαφημιστικών ή άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, στα πλαίσια της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομικής κυριαρχίας μερικών εταιριών».

Στην «Πέτρα» η Χάρις Αλεξίου

Από την Πετρούπολη και το Θέατρο Πέτρας ξεκινά αύριο (9 μ.μ.) η Χάρις Αλεξίου τις καλοκαιρινές της συναυλίες. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια της, παλιότερα και καινούρια. Κομμάτια σμιλεμένα με τη μοναδική ερμηνεία της, από τους τελευταίους δίσκους της «Παράξενο Φως» και «Ψίθυροι», αλλά και από τις παλιές δουλιές της, από το «Ζήλια μου» μέχρι το «Τανγκό της Νεφέλης». Μαζί της στη σκηνή θα είναι το συγκρότημα «Ανεμος», που αποτελείται από τους Κώστα Χατζόπουλο και Κατερίνα Νιτσοπούλου, αλλά και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών, με τον Χάρη Ανδρεάδη στο πιάνο. Θ' ακολουθήσουν δύο συναυλίες της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Στη συνέχεια η Χ. Αλεξίου θα δώσει συναυλίες στην Κρήτη. Πρώτος σταθμός θα είναι στις 4/7 τα Χανιά (Εθνικό Στάδιο). Στις 5/7 θα δώσει συναυλία στο Ηράκλειο (Γήπεδο Εργοτέλη) και στις 6/7 στον Αγ. Νικόλα (Εθνικό Στάδιο).

Για την αυριανή συναυλία, εισιτήρια προπωλούνται στο Δημαρχείο Πετρούπολης (τηλ. 5065434), στα «Virgin» (Σταδίου, Ρέντη, Μαρούσι) και στα δισκοπωλεία Πετρούπολης και Περιστερίου. Κοστίζουν 5.000 δρχ. και 4.000 (φοιτητικό).

Για τους πρόσφυγες στους Δελφούς

Με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη πλημμύρισε το Αρχαίο Στάδιο των Δελφών το Σάββατο, στην εκδήλωση για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο συνθέτη απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ ακολούθησε συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, με συμμετοχή της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζόσλιν Σμιθ και της ρωσικής ορχήστρας «Οσιποφ», σε διεύθυνση του Νικολάι Καλίνιν.

«Το βραβείο αυτό με τιμά και με συγκινεί βαθύτατα», είπε ο Μ. Θεοδωράκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Η λέξη πρόσφυγας είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή μου, το χαρακτήρα μου, τις βασικές ιδεολογικοπολιτικές επιλογές της ζωής μου», τόνισε ο συνθέτης. «Η μεγαλύτερη τραγωδία για ένα άνθρωπο είναι να τον ξεριζώνουν από το χώμα της πατρίδας του. Ποτέ δεν ένιωσα τόσο μόνος, ευάλωτος και φοβισμένος όσο τις μέρες που ήμουν και αισθανόμουν ξένος», είπε και ευχήθηκε «να παρθούν και άλλα ριζικά μέτρα ώστε να βελτιωθεί η θέση των προσφύγων στη χώρα μας. Χρειάζονται μέτρα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και μέτρα διαφώτισης και αγωγής που να βοηθήσουν τους χιλιάδες ξένους εργαζόμενους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να διαφωτίσουν το λαό μας για να αντιμετωπίζει σωστά αυτό το μέγα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ιστορικές συνθήκες και η εποχή. Γιατί όλοι, ο καθένας χωριστά και ο κάθε λαός στο σύνολό του, θα κριθούμε μπροστά στην ιστορία με βάση την τοποθέτησή μας απέναντι στο δραματικό, τόσο ανθρώπινο πρόβλημα των προσφύγων».

Μελωδική «Συνάντηση»

Ανέκδοτους στίχους του Βασίλη Τσιτσάνη έντυσε με τη μουσική του ο Χρήστος Νικολόπουλος, προσφέροντας ένα δίσκο, που ονομάστηκε «Η Συνάντηση» και παρουσιάστηκε χτες. Κοινός τόπος αυτής της συνάντησης, το λαϊκό τραγούδι και ο δρόμος που χάραξε ο Βασίλης Τσιτσάνης. «Πολλοί ακολούθησαν αυτό το δρόμο, που χάραξε. Θέλω να πιστεύω πως σ' αυτό το δρόμο βαδίζω κι εγώ», είπε ο Χρ. Νικόπουλος, που εμπιστεύτηκε την ερμηνεία των τραγουδιών σε ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Τα τραγούδια της «Συνάντησης» ερμηνεύουν οι Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Λιδάκης, Ηλίας Μακρής και Μαρία Σπυροπούλου (σε πρώτη εμφάνιση).

Προϊόν συλλογικής δουλιάς

Το Ρωσικό Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο «Μάλι», παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Γκαουντεάμους», με τον Λεβ Ντόντιν στη σκηνική προσαρμογή και σκηνοθεσία. Πρόκειται για 19 αυτοσχεδιασμούς βασισμένους στο μυθιστόρημα «Τάγματα Κατασκευών» του Σεργκέι Καλέντιν. Είναι προϊόν συλλογικής δουλιάς των ηθοποιών και του σκηνοθέτη, αποτέλεσμα μιας επίμονης παιδαγωγικής σχέσης. Οι ταχύτατες αλλαγές κλίματος από σκηνή σε σκηνή, η ανάμειξη πραγματικότητας και φαντασίας και η διαρκής επίκληση της μουσικής: εμβατήρια, βαλς, φολκλορικά τραγούδια, κομμάτια κλασικής μουσικής και σύγχρονα μοτίβα ενισχύουν την ένταση της παράστασης. Η σκηνογραφία είναι του Αλεξέι Πόραϊ - Κόσιτς, η κατασκευή κοστουμιών της Μαρία Φομινά και η ηχητική επιμέλεια του Γιούρι Βαβίλοφ. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Λεονίντ Αλίμεφ, Ιγκορ Νικολάγεφ, Ολέγκ Ντμίτριεφ, Νούτσο Βλαντ, Αλεξάντερ Κοσκαριόφ, Αντριάν Ροστόφσκι, Ιγκορ Τσερνιέβιτς, Βλαντίμιρ Σελεζνιόφ, Βιτάλι Πιτσνίκ, Ολέγκ Γκαϊάνοφ, Λεονίντ Αλίμοφ, Σεργκέι Κουρισόφ, Γιούρι Κορντόνσκι, Ναταλία Κοκολέβα, Ιρίνα Τιτσίνινα κ.ά.

Φεστιβαλική «Αιξωνή»

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας οργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ «Αιξωνής» τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβρη. Το Φεστιβάλ αρχίζει την Παρασκευή με συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (φωτό) και του Αλκίνοου Ιωαννίδη και ακολουθούν: Λαυρέντης Μαχαρίτσας - Διονύσης Τσακνής (2/7). Κατερίνα Κούκα - Γιώργος Ζήκας (4/7). Κώστας Τουρνάς - Ηρώ (6/7). Μανώλης Μητσιάς (7/7). «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (9/7). Χάρις Αλεξίου (11/7). Γιάννης Κότσιρας (13/7). Το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη έχει ως εξής: «Νεφέλες» με τον Θύμιο Καρακατσάνη (1/9). Μιχάλης Χατζηγιάννης - Ελένη Πέτα (3/9). «Βάκχες» από το Θεσσαλικό Θέατρο (5/9). Κώστας Μακεδόνας - Δημήτρης Μπάσης (6/9). «Ιππής» από τη «Θεατρική Διαδρομή» (7/9). Γλυκερία (8/9). «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (9/9).

Στις Σέρρες θα τραγουδήσει αύριο (9.30μμ) ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Η συναυλία, που τιτλοφορείται «Τρεις ώρες με τον Βασίλη», θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών. Διοργανωτής της μελωδικής βραδιάς είναι ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Αύριο (6μμ-8μμ), το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο πηλός στην κατοικία», που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7-12 ετών. Μέσα από εικόνες και λόγια, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη σημασία του πηλού στην ελληνική κατοικία. Με πηλό θα πλάσουν σπίτια, για να φτιάξουν όλα μαζί μια μικρή πήλινη πόλη... Συμμετοχή: 1.000 δρχ. Δηλώσεις στα τηλέφωνα: 3318.491-5.

Βραδιά μελοδραματικής, σήμερα (9μμ), στο Θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11), από το Εθνικό Ωδείο και σπουδαστές της τάξης της Μελοδραματικής, που θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από την όπερα του Μοντεβέρντι «Η στέψη της Ποππαίας». Η διδασκαλία είναι του γνωστού βαρύτονου Κώστα Πασχάλη και η προετοιμασία - μουσική διδασκαλία της πιανίστας Μπίλιως Μωραΐτη. Είσοδος ελεύθερη.

Ξεκίνησε το 2ο «Φεστιβάλ Δήμου Αστυπάλαιας», με συναυλία του Χρήστου Θηβαίου. Ακολουθούν: παράσταση της Σχολής Θεάτρου του Δήμου Αγ. Βαρβάρας με τις «Εκκλησιάζουσες» (2/7). Συναυλίες: του Παντελή Θαλασσινού (4/7), της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώργο Ανδρέου (8/7), των Νίκου Πορτοκάλογλου και Κώστα Λειβαδά (14/7), του Μπάμπη Τσέρτου (17/7). Στις 22/7 το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας. 1/8 συναυλία Γιάννη Κότσιρα. 10/8 του Κώστα Θωμαΐδη (στο πιάνο ο Γ. Ανδρέου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ