ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Καρμανιόλα για την ασφάλιση στο Δημόσιο

Πέντε έως και 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το Ασφαλιστικό χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Το έγκλημα ολοκληρώθηκε. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο, που προβλέπει η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάση της οποίας είναι οι αντιασφαλιστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή οι κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη της, ανοίγει το δρόμο ώστε η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων να μην έχει πλέον κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελεί σύστημα επαγγελματικών συντάξεων.

Αμεση πρώτη συνέπεια αυτής της απόφασης είναι το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτές που θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 17 χρόνια. Ομως η κύρια αρνητική συνέπεια για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι ότι η ασφάλισή τους παύει να θεωρείται κοινωνική και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική». Αυτό σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της (παροχές, τρόποι υπολογισμού της σύνταξης, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα) θα ορίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η ενσωμάτωση όσων προβλέπει η δικαστική απόφαση στο Εθνικό Δίκαιο έρχονται να συμπληρώσουν την αντιασφαλιστική νομοθεσία με την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά φορτώσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αποτελεί την αναπόφευκτη συνέχεια μιας σειράς αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων κλπ.) από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, στη βάση της πολιτικής της ΕΕ, τις οποίες νομιμοποίησαν με τη στάση τους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Οι επιπτώσεις

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπολογίζεται ότι θίγει πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο, οι οποίες δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι:

Πρώτον, αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992 από τα 60 στα 65 χρόνια. Σημειώνεται ότι για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια, όπως και των αντρών.

Δεύτερον, για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά χειροτερεύουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αφορούν μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνες). Ειδικότερα σήμερα μητέρες ανηλίκων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 65ο έτος. Για μειωμένη σύνταξη οι μητέρες ανηλίκων με 20 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με την ανατροπή αυτή το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 60ό έτος.

Τρίτον, η απόφαση θίγει και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάποιων γυναικών που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992 αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Οι μητέρες ανηλίκων με 25 έτη υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 65ο έτος. Οι μητέρες με τρία παιδιά με 20 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας. Με την απόφαση απαιτούνται ή τα 37 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας ή το 65ο έτος. Γυναίκες που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 60ό έτος.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων υπάγεται στο άρθρο 141 ΕΚ, δηλαδή ότι είναι επαγγελματική. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει την οδηγία 2006/54 η οποία με πρόσχημα την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών, επιβάλλει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης (σ.σ. στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης η σύνταξη θεωρείται αμοιβή).

Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το επιχείρημα που πρόβαλλε η ελληνική κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, η ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαία προκειμένου να αντισταθμιστεί ο δυσκολότερος κοινωνικός ρόλος της γυναίκας εργαζόμενης. Και τούτο γιατί η αρχή της ισότητας κατά το Δικαστήριο πρέπει να εφαρμόζεται με στόχο η γυναίκα να παραμένει όσο πιο πολύ γίνεται στην αγορά εργασίας. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που «να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς»! Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς εννοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση την αρχή της ισότητας...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να τιμωρηθούν και πολιτικά οι ένοχοι

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης δεν είναι κάτι το απρόσμενο. Το ίδιο και η παραδοχή από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί και σ' αυτή την απόφαση».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, που χτες περιόδευσε σε τόπους δουλειάς του δημόσιου τομέα, ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για τον πραγματικό χαρακτήρα και τους πολιτικούς ενόχους της απόφασης που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το μεσημέρι, συνδικαλίστριες της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Το υπουργείο δήλωσε αναρμόδιο για το θέμα (!) και παρέπεμψε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ξεκάθαρες οι ευθύνες

«Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 5 έως 17 χρόνια και στις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και υλοποιείται, τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και πριν από το ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στο δημόσιο, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «να καταδικάσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.). Στην ίδια λογική με τα παραπάνω κόμματα και την ευρωπαϊκή πολιτική, οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ ξεγελούν τους εργαζόμενους σπέρνοντας αυταπάτες και εφησυχασμό προκειμένου να κερδίζει χρόνο ο αντιλαϊκός μηχανισμός και να διαμορφώνει συνειδήσεις υποταγής.

Είναι γνωστές οι δηλώσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι θα κερδίσουμε δικαστικά τα όρια συνταξιοδότησης και η παρότρυνση να μη βιαστεί καμιά εργαζόμενη να βγει στη σύνταξη. Είναι γνωστές οι πρόσφατες δηλώσεις της Γραμματείας γυναικών της ΑΔΕΔΥ και η επίκληση προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια απόφαση που θα εξισώνει προς τα κάτω τα όρια συνταξιοδότησης. Το κεφάλαιο δεν έχει ευαισθησίες, τις επικλήσεις τις πετάει στα σκουπίδια. Το οργανωμένο ταξικό κίνημα φοβάται».

Ενταση των ταξικών αγώνων

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι στοιχείο της ταξικής πάλης και ο σεβασμός στα δικαιώματά τους, στον αναπαραγωγικό τους ρόλο και στη βιολογική τους διαφορά απαιτεί μέτρα στήριξης, απαιτεί να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη οι γυναίκες από τους άνδρες τουλάχιστον 5 χρόνια». Καλεί τις εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να οργανώσουν Επιτροπές γυναικών στους χώρους δουλειάς, Επιτροπές Αγώνα για την επιτυχία και την περιφρούρηση της απεργίας στις 2 του Απρίλη, να παλέψουν με όλους τους εργαζόμενους:

  • Για να αποτρέψουμε την εφαρμογή της οδηγίας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 και στα 50 αν είναι στα ΒΑΕ ή στα 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και του ρόλου της μητρότητας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πάτημα» για νέα γενικευμένη επίθεση

Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση προχωρά σε ταχεία συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την «εξομοίωση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών στο δημόσιο. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η απόφαση αυτή τη διευκολύνει να ανοίξει ξανά συνολικά το θέμα του Ασφαλιστικού, όπως υποδεικνύει και η προχτεσινή έκθεση της Κομισιόν, αξιώνοντας «επείγουσες μεταρρυθμίσεις» παντού.

Επίσημα, διά του εκπροσώπου της, η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες τάχα να μελετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, την αλήθεια την είπε μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, δηλώνοντας ευθέως ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Και συμπλήρωσε: «Η απόφαση είναι εκτελεστή και δε σηκώνει δεύτερη κουβέντα». Χτες, ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την ΑΔΕΔΥ και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ΕΕ «προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο».

Χτες ο Ε. Αντώναρος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι «προκειμένου να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, είναι φυσικό οι αρμόδιοι υπουργοί να μελετήσουν σε βάθος το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δικαστηρίου». Ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τάχθηκε χτες ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας την έκθεση των πεπραγμένων της «ανεξάρτητης» αρχής για το 2008.

ΠΑΣΟΚ
Υπερασπίστηκε την αντιασφαλιστική στρατηγική

Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και κοροϊδίας του ελληνικού λαού επιδόθηκε χτες το ΠΑΣΟΚ. Πίσω από τις φραστικές κορόνες, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε διά στόματος της υπεύθυνης για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Εύης Χριστοφιλοπούλου ότι «δε θα πάμε κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!! Αλλωστε, πέρα από την αντιασφαλιστική του νομοθεσία, το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του προτείνει ξεκάθαρα την «παράταση του ασφαλιστικού βίου». Χτες εγκάλεσε την κυβέρνηση για «έλλειμμα διαπραγμάτευσης», αλλά μόνο για τις ασφαλισμένες πριν το '93, γιατί για όλες τις υπόλοιπες, η Εύη Χριστοφιλοπούλου υπεραμύνθηκε τους νόμους του δικομματισμού σημειώνοντας: «Ως γνωστόν, η νομοθεσία λέει, ότι οι μετά το '93 ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα», δηλαδή παίρνουν σύνταξη στα 65 χρόνια.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ασφαλισμένες γυναίκες στο Δημόσιο πριν το '93, πρότεινε σαν «λύση» τη «διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ για να βρεθεί άλλη διοικητική και θεσμική οδός». Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε, στηρίζοντας επί της ουσίας την απόφαση, ότι: «Ολοι ξέρουμε ότι προοπτικά τα όρια ηλικίας εξισώνονται και σε όσες χώρες έχει γίνει αυτό υπήρχε κοινωνικό κράτος που έλειπε από τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί». Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ «δε θα είχαμε φθάσει εδώ», άλλα έσπευσε αμέσως να σημειώσει ότι «με δεδομένη αυτήν την απόφαση κοιτάζεις πώς μπορείς να βελτιώσεις μια υφιστάμενη κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ και τις αποφάσεις της

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την αντιδραστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που δήθεν στο όνομα της ισότητας εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών είναι εχθρική, αντιλαϊκή και πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο των εργαζομένων. Στρέφεται κατά του δίκαιου αιτήματος για πενταετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης υπέρ των εργαζόμενων γυναικών και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντιασφαλιστικούς νόμους, ταυτόχρονα έκρυβαν ή προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Συμβολή στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων είχαν και οι δυνάμεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Αν αποφασιστικά είχαν ξεσηκωθεί όταν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αύξαναν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα εξισώνοντάς τα με αυτά των ανδρών, τώρα από καλύτερες θέσεις όλες οι γυναίκες θα έδιναν τη μάχη για τα δικαιώματά τους.

Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στο σχεδιασμό κλιμάκωσης της επίθεσης στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά δικαιώματα με νέα χειρότερα μέτρα (ίδρυση επαγγελματικών - ουσιαστικά ιδιωτικών - ταμείων), όπως απαιτεί η ΕΕ και όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Αυτή η αντιδραστική απόφαση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο για τις εργαζόμενες στο δημόσιο. Στρέφεται συνολικά κατά των εργαζόμενων γυναικών, γιατί καταδικάζει και αυτές στα αυξημένα όρια που έχουν διαμορφώσει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τους άνδρες. Ερχεται σε αντίθεση με το δίκαιο αίτημα για σύνταξη στα 55 για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Στρέφεται και κατά των εργαζόμενων ανδρών καθώς σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την απόφαση, ούτε την πολιτική της ΕΕ. Η ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ και η τιμωρία των κομμάτων που την υπηρετούν, ανεξάρτητα από τις δημαγωγικές κορόνες δήθεν αμφισβήτησής της, πρέπει να είναι η απάντησή τους. Συσπείρωση και αντεπίθεση για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για σύγχρονα δικαιώματα στην ασφάλιση, στη σύνταξη, στην εργασία, στους μισθούς. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των πολύτεκνων, των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ και των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αποφασιστική απάντηση να δοθεί και στην απεργία της 2 Απρίλη με τα αιτήματα και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Ψεύτες και υποκριτές

Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Κοροϊδεύουν ασύστολα, κοροϊδεύουν κάθε μέρα. Αυτό κάνουν και στην περίπτωση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου για την ασφάλιση των γυναικών στο δημόσιο. Χτες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βγήκαν στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική ρούγα και χύναν κροκοδείλια δάκρυα. Και μέσα στην ψεύτικη συμπόνια τους για τις εργαζόμενες στο δημόσιο, έστησαν άλλο ένα ημίχρονο δικομματικού καυγά. Ψεύτες και υποκριτές ήταν. Ψεύτες και υποκριτές παραμένουν.

Για ποια άραγε απόφαση σχίζουν τα ιμάτιά τους; Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται να μην συμφωνούν με την «εξίσωση» στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Μόνο που η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήδη γίνεται πραγματικότητα 15 χρόνια τώρα. Σκούζουν για τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο, όταν με νόμο της ΝΔ το 1992 όλες οι γυναίκες που μπήκαν στην παραγωγή μετά την 1/1/1993 υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τα 65 τους χρόνια. Αυτό τον νόμο, τότε το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως θα τον καταργήσει. Οντας δέκα χρόνια στην εξουσία όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά πρόσθεσε και νέα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα που περιέκοπταν τις συντάξεις στο δημόσιο.

Καμώνεται η κυβέρνηση ότι η απόφαση αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν της αρέσει, αλλά της επιβλήθηκε. Λέει ψέματα. Οχι μόνο γιατί δεν κούνησε το δάχτυλό της για να την παρεμποδίσει, αλλά γιατί μόλις πριν μερικούς μήνες με το νόμο Πετραλιά φόρτωσε τις μητέρες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα με αλλά πέντε χρόνια υποχρεωτικής εργασίας, πηγαίνοντας το όριο της «πρόωρης συνταξιοδότησης» στα 55 χρόνια από τα 50. Επιπλέον με την αύξηση του προστίμου για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, καθηλώνει χιλιάδες ανήμπορους εργαζόμενους και ιδιαίτερα εργαζόμενες, που θα 'θελαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, στην εργασία. Ηταν η σημερινή υπουργός Απασχόλησης που κομπορρημονούσε στη Βουλή, ότι με την ψήφιση του νόμου, αίρονται «αδικίες» και όλοι οδηγούνται προς το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης.

Εχει όμως αξία να δούμε και το σκεπτικό της απόφασης. Το κύριο επιχείρημα της Κομισιόν ήταν ότι η ασφάλιση του δημοσίου είναι «επαγγελματική» και όχι δημόσια κοινωνική. Απ' αυτό προέκυψε η παραπομπή και η απαίτηση για «εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών». Αρα η «επαγγελματική ασφάλιση» δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στην εργαζόμενη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν αναγνωρίζει ούτε ότι ανατρέφει παιδιά, ούτε ότι γηροκομεί ηλικιωμένους, ούτε ότι κάνει και «δεύτερη βάρδια» στο σπίτι.

Και όμως το ΠΑΣΟΚ που τώρα «σχίζει τα ιμάτιά του» ψήφισε τον νόμο 3029/2002 ο οποίος προβλέπει την ίδρυση «επαγγελματικών Ταμείων», το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του διαφήμιζαν και διαφημίζουν την «επαγγελματική ασφάλιση» και μάλιστα σχεδιάζουν να αντικαταστήσει τη δημόσια επικουρική ασφάλιση. Προωθούν δηλαδή την επαγγελματική - ιδιωτική ασφάλιση, όπως ακριβώς κάνει και η ΕΕ η οποία όπως φάνηκε και από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στην εργαζόμενη γυναίκα. Την ίδια στιγμή οδύρονται για τις κακότυχες γυναίκες. Μια κουβέντα αρμόζει και στους δύο:

Αιδώς Αργείοι!


Γ.Ζαχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ