ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Στο μέλλον στοχεύει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Η ανιστόρητη προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό συνεχίζεται με το προτεινόμενο ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2 του Απρίλη

Χυδαίος αντικομμουνισμός, συκοφαντία και παραχάραξη της Ιστορίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των δηλώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη 25/3, με θέμα «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός». Στο χορό που άνοιξε η τσεχική προεδρία το τελευταίο εξάμηνο, συνεχίστηκε με την πρόσφατη ημερίδα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συζήτηση της Τετάρτης, πήραν μέρος όλες οι πολιτικές ομάδες, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, να διαφοροποιούν τη φρασεολογία τους, ανάλογα με το πολιτικό προφίλ που ήθελαν να περάσουν αλλά εν γένει να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας «ιδρύματος που θα μελετήσει τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» και της διερεύνησης των «εγκλημάτων του κομμουνισμού και του φασισμού».

Το Συμβούλιο...

Εκ μέρους του Συμβουλίου το λόγο πήρε, εκπροσωπώντας την τσεχική προεδρία, ο Αλεξάντρ Βόντρα, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, υποστηρίζοντας ότι φέτος «γιορτάζονται τα 20 χρόνια από τη δημοκρατική αλλαγή στην Ευρώπη», κάτι που θα πρέπει να καθιερωθεί ως μέρα μνήμης, «όχι μόνο αναφορικά με την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, αλλά και για να αντλήσουμε μαθήματα από το σύνολο των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Πέρα από την καθιέρωση μέρας μνήμης κάλεσε να στηριχτούν θεσμικά και κυρίως οικονομικά τα σχετικά «ιδρύματα» καθώς επίσης και η «έρευνα για τα εγκλήματα του κομμουνισμού», η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα της ΕΕ ως θεσμού και να ανατεθεί εξ ολοκλήρου σε ένα όργανο το οποίο δε θα έχει αλλαγές κάθε τόσο στην ηγεσία του και θα είναι σε θέση να την ολοκληρώσει...

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Α. Βόντρα, το «χρωστά σε όλους όσοι υπέφεραν στα ολοκληρωτικά καθεστώτα», προσθέτοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ «όλων όσοι βίωσαν τα δεινά του κομμουνισμού είναι η εγγύηση ότι ποτέ ξανά δε θα επιστρέψουμε στον ολοκληρωτισμό». Υποστήριξε δε ότι η κοινή συνείδηση και μνήμη του παρελθόντος είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των αξιών του παρόντος.

Ο Τσέχος υπουργός δε δίστασε να χαρακτηρίσει την παραχάραξη της Ιστορίας και την κατασυκοφάντηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, που επιχειρείται, «χρέος στα παιδιά μας, που θα πάρουν μαθήματα από το παρελθόν του ολοκληρωτισμού».

Είπε ξεκάθαρα ότι «Χίτλερ και Στάλιν είναι το ίδιο και το αυτό», υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες χώρες ο φασισμός βοήθησε να τον διαδεχτεί ο κομμουνισμός, σημειώνοντας παράλληλα ότι, ενόψει των ευρωεκλογών, είναι ώρα να υπάρξει και επ' αυτού του ζητήματος έντονη συζήτηση...

Στην ίδια γραμμή και η Επιτροπή

Αντίστοιχες ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε εκ μέρους της Κομισιόν ο Σλοβένος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Κατάρτισης και Πολιτισμού, Γιαν Φίγκελ, αναφέροντας ως επίτευγμα την πραγματοποίηση δημόσια ακρόασης εκ μέρους της Επιτροπής, το 2008, σχετικά με τα εγκλήματα των «ολοκληρωτικών καθεστώτων». Σημείωσε ότι η Επιτροπή συγχαίρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη γραπτή δήλωσή του που καλεί σε ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου σε μέρα μνήμης «των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού», καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες να διατηρηθεί η μνήμη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και να ενταθεί η επαγρύπνηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών.

Στις τοποθετήσεις τους οι ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι «είτε μιλάμε για φασισμό, είτε για ναζισμό, είτε για κομμουνισμό, είτε για τη δικτατορία του Φράνκο είναι το ίδιο», ενώ κάποιοι που θέλησαν να μη δώσουν ξεκάθαρο στόχο των προθέσεών τους τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ιδρύματος που θα ερευνήσει το «σύνολο των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη»...

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία συνεχίζεται

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση της Τετάρτης θα οδηγήσει στη σύνταξη ψηφίσματος, που θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά την προσεχή Ολομέλεια, στις 2 του Απρίλη, και φυσικά η αντικομμουνιστική εκστρατεία δε θα σταματήσει εκεί. Στο δρόμο που άνοιξε το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο, το 2005, συνέχισε η «Διακήρυξη της Πράγας», που τώρα γίνεται οδηγός στον αντικομμουνισμό, παράλληλα με τις διάφορες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζονταν σαφείς αντικομμουνιστικές θέσεις, και την ξεκάθαρη προσπάθεια να θεσμοποιηθεί ο αντικομμουνισμός στην ΕΕ, μέσω των οργάνων της, στις 15 - 16 του Απρίλη αναμένεται η διεθνής διάσκεψη που διοργανώνεται από την τσεχική προεδρία με θέμα: «Αντίσταση και αντιπολίτευση στο κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία και την Κεντρική Ευρώπη». Εκεί αναμένεται να παρουσιαστούν ...όλες οι μέθοδοι και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού από το 1948 και μετά στην Τσεχοσλοβακία... Και έπεται συνέχεια...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Με το σύνθημα «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της Ειρήνης. ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ!» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διεξάγει αυτές τις ημέρες καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, το ρόλο του ως ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού βραχίονα τόσο στην επικράτεια των κρατών μελών του όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου και καταγγέλλει στους λαούς του κόσμου τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει το ΝΑΤΟ ενάντια στην ανθρωπότητα, με πρόσχημα είτε την προστασία των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» είτε την πάταξη της «τρομοκρατίας» όπως αυτό τα ερμηνεύει.

Οι επόμενες κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις 3 Απρίλη στο Στρασβούργο με τη διεξαγωγή Διεθνούς Σεμιναρίου για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, δέκα χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία, και στις 4 Απρίλη με τη μαζική συμμετοχή στη διεθνή διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η πρόκληση δε θα περάσει

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Ξεκάθαρη απάντηση στην αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ ότι «οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ "Δήλωση Μετανοίας" στον ιμπεριαλισμό» έδωσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή της, Θανάση Παφίλη, που μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση που ακολούθησε τις δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το θέμα «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός».

Παίρνοντας το λόγο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η κλιμάκωση της άθλιας, αντικομμουνιστικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί θρασύτατη πρόκληση προς τους λαούς: με την πλαστογράφηση της ιστορίας, τη συκοφαντία και το ψέμα, εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Το πιο αντιδραστικό και βάρβαρο καθεστώς που γέννησε ο καπιταλισμός, τον φασισμό, με ό,τι πιο προοδευτικό συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη, τον κομμουνισμό, δηλαδή την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αποτελεί προσβολή στη μνήμη είκοσι εκατομμυρίων Σοβιετικών που θυσιάστηκαν για να νικηθεί ο φασισμός. Αυτός ο χυδαίος αντικομμουνισμός στοχεύει, όχι τόσο στο παρελθόν, αλλά κυρίως στο παρόν και το μέλλον. Επιδιώκει σήμερα να μειώσει τις λαϊκές αντιστάσεις και να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, να προλάβει την αναπόφευκτη γενικευμένη αμφισβήτηση και ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος αύριο. Γι' αυτό χτυπάει τους κομμουνιστές και αμαυρώνει τη σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική. Θέλει επίσης να εκβιάσει τα κομμουνιστικά κόμματα που είναι σταθερά στις αρχές τους για να τις εγκαταλείψουν και να ενσωματωθούν.

Εχετε αυταπάτες! Οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι. Την ιδεολογία τους την υπερασπίστηκαν ακόμα και με τη ζωή τους. Δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφουμε. Η ανατροπή του είναι κοινωνική ανάγκη και θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια. Δε σας φοβόμαστε! Η κοινωνική εξέλιξη θα προχωρήσει, αυτή είναι που σας τρομάζει και κάνετε αυτή την εκστρατεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ