ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο

Πληθαίνουν οι «έκπληκτοι» γύρω μας.

Δηλώνουν έκπληκτοι όσοι λέγανε στους δημόσιους υπαλλήλους ότι δεν τους αφορά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης όταν αυτό επιβλήθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Δηλώνουν έκπληκτοι οι εργατοπατέρες που κήρυτταν ταξική συνεργασία, τώρα που η «Hellenic Steel» (χαλυβουργία στη Θεσσαλονίκη) αρνείται να εφαρμόσει ως κι αυτή τη σύμβαση που υπέγραψαν οι βιομήχανοι με τους εργατοπατέρες.

Δηλώνουν έκπληκτοι και οι Συνασπισμένοι που διά πάσα νόσο παραπέμπουν σε όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τώρα που το μαγαζί τους λέει σύνταξη στα 65 και για το δημόσιο.

Ιδιαίτερα έκπληκτη η «Ελευθεροτυπία» που - σαν κέντρο συντονισμού της σύγχρονης αντικομμουνιστικής εκστρατείας - πίστευε πως αρκεί να φοράει «αντιεξουσιαστική» προβιά για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές και τώρα καλεί σε βοήθεια τον Πάγκαλο.

Πληθαίνουν οι έκπληκτοι, όσο η ιμπεριαλιστική πραγματικότητα γκρεμίζει μύθους, σπρώχνει την εργατική τάξη όλο και περισσότερο να αφουγκράζεται τι λένε και προπαντός τι πράττουν οι κομμουνιστές για να αντιμετωπίσουν τον ταξικό αντίπαλο. Ιδιαίτερα έκπληκτοι αυτοί που για να υπηρετήσουν το ιμπεριαλιστικό σύστημα στήνουν το ένα «φόρουμ» μετά το άλλο προκειμένου να πείσουν τους εργάτες ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» χωρίς την ανατροπή των καπιταλιστών.

Αντί για όποιο άλλο σχόλιο παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα - αυτά ακριβώς που έκαναν την «Ελευθεροτυπία» να ζητάει πάραυτα επέμβαση Πάγκαλου - από την ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο Βελιγράδι:

«Η πάλη που έδωσε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας πριν 10 χρόνια, κατέρριψε μια σειρά "μύθους", που έντεχνα είχε καλλιεργήσει, ιδίως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αστικό σύστημα.

H παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που πλήττει συγχρονισμένα τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά και τις ανερχόμενες περιφερειακές, προσφέρει πολλές αποκαλύψεις και κυρίως αναδεικνύει πόσο σαθρό ήταν το οικοδόμημα περί της αειφόρου ανάπτυξης, των πλεονεκτημάτων της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, των μονόδρομων ένταξης στις περιφερειακές διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ.

Ετσι αποκαλύφθηκε ο ρόλος διάφορων (στα λόγια) "αριστερών" και "σοσιαλιστών", των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της σοσιαλδημοκρατίας, που "έβαλε πλάτη" για να καμφθεί η αντίσταση του λαού της Γιουγκοσλαβίας με τα όπλα! Κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών και δήθεν "αριστερών" κομμάτων, σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κ.α. έδωσαν "γην και ύδωρ" για την υλοποίηση αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Οσο σήμερα κι αν προσπαθούν αυτές οι δυνάμεις να παρουσιαστούν ως "προοδευτικές", ως "φιλολαϊκή λύση", ένα είναι σαφές: Δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το "πλυντήριο", στο οποίο θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα, που διέπραξαν πριν 10 χρόνια σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας».

Και λίγο παρακάτω:

«Σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος, προβάλλει η αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για την αναγνώριση του δικαιώματος κάθε λαού να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο της δικής του ανάπτυξης. Ενα δικαίωμα που μπορεί να κατοχυρώσει μια άλλου είδους ανάπτυξη, προς όφελος του λαού, έξω από τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, με ανοιχτή την προοπτική της οικοδόμησης της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που αποτελεί και τη μοναδική πραγματική εναλλακτική λύση για τους λαούς».

Ε, μετά από κάτι τέτοια είναι να μην εκπλαγεί η «Ελευθεροτυπία»;

Ασχετο: Ποιος έριξε 420.00 βλήματα συνολικού βάρους 22.000 τόνων, 20.000 πυραύλους, εκ των οποίων οι 1.300 ήταν τύπου Κρουζ και 37.000 βόμβες διασποράς στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας; Ποιος χρησιμοποίησε σε 14 περιοχές στο Κόσσοβο και τη νότια Σερβία βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου; Είναι προφανές: Ο Μιλόσεβιτς! Το βεβαιώνει και η «Ελευθεροτυπία»! Οπως βεβαιώνει με «γεύση από Βερολίνο» πως «ο Χορστ Κέλερ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας (...) επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (σ.σ. πριν) ζήτησε και "επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς"». Να, ο άλλος κόσμος, ο εφικτός...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ

ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ: «Σύνταξη στα 65 για 236.000 γυναίκες (...) το "μάρμαρο" σίγουρα θα πληρώσουν 129.000 εργαζόμενες νεότερης ηλικίας, οι οποίες θα δουν βραχυπρόθεσμα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται έως και 15 χρόνια. Σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" βρίσκονται και οι υπόλοιπες - άνω των 50 ετών - 107.000 συνάδελφοί τους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (...) πέρα από τον κίνδυνο της θεαματικής αύξησης των ορίων ηλικίας θα γιγαντώσει τα ήδη εκρηκτικά ελλείμματα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ: «Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (...) για το καθεστώς των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο καθιστά απολύτως σαφές ότι οι εν λόγω υπάλληλοι δεν "κερδίζουν" μισθολογικά κλιμάκια (...) με βάση τον συνολικό χρόνο παραμονής τους στην υπηρεσία, αλλά μόνο με βάση τις ώρες που εργάστηκαν (...) η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο με εγκύκλιό του συνιστά (...) την "τήρηση της οριζόμενης στο άρθρο 15 παρ. 3 του Ν.3205/2003 διαδικασίας". Η διαδικασία αυτή προβλέπει αναγνώριση για μισθολογική εξέλιξη "τόσου χρόνου, όσου προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ωρών εργασίας διά του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης, που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο των τακτικών υπαλλήλων" (...) για την ένταξη σε νέο μισθολογικό κλιμάκιο ή τη συνταξιοδότηση θα απαιτείται διπλάσιος χρόνος (...) η απόφαση αυτή που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα εκληφθεί ως "υπόδειγμα" και για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, απομακρύνει δραματικά κάθε προοπτική συνταξιοδότησης των μερικών απασχολουμένων εργαζομένων» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμία μάχη δεν πάει χαμένη. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ απειθαρχίας και ανυπακοής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεκάλογος συστάσεων από Κομισιόν

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέες πιέσεις από Αλμούνια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αχτίδα φωτός για έλεγχο της κρίσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις «στον αέρα»

ΤΑ ΝΕΑ: 140.000 γυναίκες χτυπά η σύνταξη στα 65

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ποιες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ για την εξίσωση ορίων ηλικίας

Η ΧΩΡΑ: Η λεηλασία έφερε το χρέος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θηλειά 3,4 δισ. ευρώ για δύο χρόνια

ΕΘΝΟΣ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ 6 μηνών για Καραμανλή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γύρω από τον Πρωθυπουργό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ» ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΚΟΥΒΑΛΑΓΕ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Η ΑΥΓΗ: Το μεγάλο κόλπο με την Ολυμπιακή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ηταν να μην ανθίσει η δημοκρατία

«Με την Ουκρανία να μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο, τη Ρουμανία να γίνεται η τρίτη χώρα (μετά την Ουγγαρία και τη Λετονία) που ζητά βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τσεχία να βυθίζεται σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας (...) άλλοτε Ελντοράντο για την παλιά Ευρώπη, η οποία μετακινούσε εκεί μέρος της παραγωγής της, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαπίστωσαν όταν ξέσπασε η κρίση ότι οι δυτικές τράπεζες περιόρισαν τα δάνειά τους, οι βιομήχανοι επαναπάτρισαν την παραγωγή τους, τα χρέη τους εκτοξεύτηκαν στα ύψη και τα νομίσματά τους πήραν την κατηφόρα» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Τώρα πλιάτσικο και «αυτοκριτική»

«"Επενδυτές" από τις χώρες που πριν δέκα χρόνια έσπερναν το θάνατο και ισοπέδωναν συστηματικά, ανυπομονούν να "χτυπήσουν" τα φιλέτα σε γη, βιομηχανία και υποδομές, προσβλέποντας αυτή τη φορά σ' ένα γρήγορο κέρδος απ' το Ελντοράντο των Βαλκανίων (...) (...) οι περισσότεροι αγοραστές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προέρχονται από χώρες που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς (...) όπως παραδέχτηκαν και πολλοί αμερικανοί διπλωμάτες, η απόφαση να ισοπεδωθεί η Σερβία είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα και γι' αυτό οι ΗΠΑ επέβαλαν στον Μιλόσεβιτς όρους που ήταν αδύνατον να αποδεχτεί» (η Ε. Τζεζερόλε στην ΑΥΓΗ).

«Γεύση από Βερολίνο»

«Με ανοιχτό το στόμα μείναμε όταν διαβάσαμε ότι η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Μιλόσεβιτς (...) σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Αλλά το ΚΚΕ ανέστησε τον Στάλιν, στον Μιλόσεβιτς θα κολλούσε; Τώρα εάν βγει ξανά ο Πάγκαλος και τους τα πει θα τον κατηγορήσουν ξανά για "αντικομμουνισμό;"» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ