ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Στις 18 Μάρτη ο γιορτασμός του Κιλελέρ

Την Κυριακή, 18 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα πραγματοποιηθεί ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός της 102ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Οπως τόνισαν μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, στη Λάρισα, καλούνται να συμμετάσχουν, μαζικά, μικρομεσαίοι αγρότες από όλη τη χώρα για να στείλουν βροντερό μήνυμα συνέχισης του αγώνα με στόχο την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ υπογράμμισαν ότι ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ είναι η συνέχιση των αγώνων που ξεκίνησαν με το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του περασμένου Γενάρη, οι οποίοι και ανέδειξαν την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να συγκρουστούν, κατά μέτωπο, με την πολιτική συγκυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ που τους συντρίβει οικονομικά, τους ξεκληρίζει μαζικά, τους οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, πρόβαλαν την ανάγκη κοινού αγωνιστικού μετώπου της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την πραγματική διέξοδο που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια κι ενάντια στους κάθε λογής και είδους εκμεταλλευτές του μόχθου και του ιδρώτα του μικρομεσαίου αγρότη.

Η χώρα μας - σημείωσαν - μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή της σε γεωργία και κτηνοτροφία, να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Τα ατού που διαθέτει είναι πολλά: Το εύφορο έδαφος, το κατάλληλο κλίμα, οι υπάρχουσες υποδομές και δυνατότητες. Ομως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ της ΕΕ, με όρους «ελεύθερης αγοράς», με τους νόμους του κέρδους, σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων και με τους όρους των μνημονίων.

Χρειάζεται, λοιπόν, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την παραγωγή, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας, την εξασφάλιση δουλειάς και εισοδήματος στους μικρομεσαίους αγρότες, γενικότερα, τη λαϊκή ευημερία.

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με νύχια και με δόντια στη μάχη!

Αποψη από την κινητοποίηση στον Παλαμά
Αποψη από την κινητοποίηση στον Παλαμά
Το μήνυμα ότι θ' αγωνιστούν με νύχια και με δόντια για ν' αποκρούσουν τη νέα σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και, ταυτόχρονα, για ν' ανατρέψουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την ολοκληρωτική καταστροφή, έστειλαν οι αγρότες των χωριών του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Εκατοντάδες αγρότες της περιοχής, με πάνω από 130 τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, πήραν μέρος στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απαιτώντας άμεσες λύσεις. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, η μικρομεσαία αγροτιά, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντα στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγουη Παλαμά, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πτώση 2,9% το 2011, μεγαλύτερη το 2012

Υποχώρηση κατά 2,9% εκτιμάται ότι κατέγραψαν οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία το 2011, σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με την έρευνα Οκτώβρη - Νοέμβρη 2011 του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η έρευνα γίνεται σε 2 φάσεις κάθε χρόνο και βασίζεται στις εκτιμήσεις των στελεχών της βιομηχανίας. Μια πρώιμη εκτίμηση για το 2012, δείχνει περαιτέρω μείωση των επενδύσεων φέτος κατά 5,6%. Λόγω της φύσης της έρευνας, παρατηρείται το φαινόμενο οι εκτιμήσεις του πρώτου εξαμήνου να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του τέλους του έτους, όπου έχει αποσαφηνιστεί καλύτερα το πραγματικό μέγεθος των επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό, ότι στην πρώτη έρευνα η εκτίμηση για τις επενδύσεις έδειχνε αύξηση 17,7% αντί για τη μείωση κατά 2,9%!!! Τελική εικόνα για το 2011, αναφέρει το ΙΟΒΕ, θα υπάρχει με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012, όταν τα στελέχη της βιομηχανίας θα μπορούν να μιλήσουν για τις επενδύσεις που πραγματικά υλοποιήθηκαν το περασμένο χρόνο.

Αυτό που δείχνει η έρευνα, πέρα από τα ποσοστά, είναι ότι με δεδομένη την υποχρησιμοποίηση της βιομηχανικής υποδομής στην Ελλάδα, αφού έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων, οι επενδύσεις δεν πρόκειται να αυξηθούν. Αλλά και αυτές που γίνονται είναι πολύ στοχευμένες, εκεί που ακόμη υπάρχουν κέρδη. Σε μια περίοδο που πιπιλίζεται διαρκώς η «καραμέλα» της ανάπτυξης, πολύτιμες υποδομές σαπίζουν και άλλες δεν εκσυγχρονίζονται, όχι επειδή δεν τις έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός, αλλά επειδή η χρήση τους δεν συνεπάγεται τα κέρδη που θέλουν τα μεγάλα αφεντικά.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Συνεχίζεται η κοροϊδία της αγροτιάς

Συνεχίζει την κοροϊδία της αγροτιάς η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με τη διανομή αγροτικής γης. Αλλη μια φιέστα στήθηκε στην Καβάλα για να μοιραστούν σε 9 δικαιούχους 21 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 181 στρεμμάτων. Δηλαδή, κατά μέσο όρο 20 στρέμματα έκαστος. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη, όπου είχαν διανεμηθεί 180 στρέμματα σε 11 αγροτοκτηνοτρόφους. Και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκας βγήκε από την Καβάλα χτες να δηλώσει, χωρίς να ντρέπεται, ότι «η διαδικασία διανομής δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης είναι δυναμική και θα συνεχιστεί»...

Ομως, το θέμα είναι πως η ενοικίαση κάποιων εκτάσεων αγροτικής γης και βοσκοτόπων με φτηνό τίμημα δεν αποτελεί τη διέξοδο για τη χώρα. Η ολέθρια πολιτική των κυβερνώντων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να δοθεί έτσι προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. Η αγροτιά στενάζει, εξαιτίας της ολέθριας πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΔΝΤ, του μνημονίου, και οδηγείται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται, ενώ τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, είτε νοικιάσουν φτηνή αγροτική γη είτε όχι, δεν μπορούν να επιβιώσουν γιατί δε λαμβάνονται μέτρα: Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Για μείωση του κόστους παραγωγής. Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Μάλιστα, στη χώρα μας, υπάρχουν ακαλλιέργητα περίπου 3 εκατ. στρέμματα, γιατί δε συμφέρει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αφού δε βγάζουν βιώσιμο εισόδημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ