ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν κόντρα στην Παιδεία που ετοιμάζεται

Συγκέντρωση και πορεία οργάνωσαν χτες το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαχητική διαδήλωση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία οργάνωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, μεγάλη ήταν η συμμετοχή, ιδιαίτερα της νεολαίας. Συμμετείχαν η Α' και Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και τους νέους που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι ομιλητές κάλεσαν τα λαϊκά στρώματα της πόλης να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να φύγουν οι επιχειρήσεις από τα σχολεία, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και το δικαίωμα των παιδιών στη δωρεάν και ενιαία μόρφωση.

Η Μαρία Μακρή, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η Παιδεία από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ, με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τη «Διά βίου μάθηση» που αντικαθιστά τη βασική μόρφωση και γνώση με δεξιότητες, τη δραματική μείωση του κρατικού προϋπολογισμού κ.ά. «Χρειάζονται μια μεγάλη μάζα φτηνού εργατικού δυναμικού που δε θα του δίνεται ολοκληρωμένη μόρφωση», τόνισε. Επίσης σημείωσε ότι όλες οι αλλαγές ετοιμάζουν το σχολείο της αγοράς ή το «καλλικρατικό» σχολείο, όπου το σχολείο θα μετατραπεί σε καταρτιστήριο δεξιοτήτων και θα εξοβελιστεί η βασική μόρφωση των παιδιών, συρρικνώνοντας έτσι και καταργώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Πρόσθεσε ότι το σχολείο θα αναζητά πόρους από εταιρείες - χορηγούς που θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, αλλοιώνοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το χαρακτήρα του σχολείου.

MotionTeam

Χαιρέτισαν ακόμη από το ΜΑΣ ο Γιάννης Τρέλλης, από το ΠΑΜΕ ο Γιώργος Τσαμπούκης και ο Νίκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ.

Στη συνέχεια με συνθήματα όπως «Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

«Φραγμός στην αποκέντρωση και εμπορευματοποίηση»

Κοινές πρωτοβουλίες από γονείς και εκπαιδευτικούς σε Καισαριανή

Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και γονείς «να μπουν φραγμός στη λογική της "αποκέντρωσης" και της εμπορευματοποίησης του σχολείου» απευθύνουν οι Ενώσεις Γονέων Καισαριανής και 2ου Διαμερίσματος Αθήνας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη». Στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αποφασίσει, στις 9 Μάρτη πραγματοποιούν πικετοφορίες σε γειτονιές, συγκέντρωση στην πλατεία Καισαριανής και πορεία στο Δημαρχείο ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το «νέο σχολείο».

Εξηγώντας το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους στο κοινό ψήφισμά τους για το «νέο» σχολείο της αγοράς και το συντονισμό δράσης, εργαζόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί αναφέρουν: «Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός κινήματος πάλης και ανατροπής με στόχο: Να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση, να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του. Οχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους». «Με παλιά υλικά δε φτιάχνεται νέο σχολείο», σημειώνουν οι φορείς, τονίζοντας ότι για να φτιαχτεί ένα άλλο σχολείο, απαιτείται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης.

Επίσης απευθύνουν κάλεσμα για μαζικές γενικές συνελεύσεις και κοινές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών - γονιών ανά συγκρότημα για να οικοδομείται κοινό μέτωπο. Ως αιτήματα αιχμής προτάσσουν: Εδώ και τώρα χρήματα για τις σχολικές επιτροπές - ούτε δεκάρα από την τσέπη των γονιών. Καμιά κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων. Απόρριψη της νέας διοικητικής δομής της εκπαίδευσης.

Συνεχίζουν οι γονείς του Πειραιά

Την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε κινητοποίησή της καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, ως ένα ακόμα στοιχείο της πολιτικής τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Οπως καταγγέλλει, «στις 28 Φλεβάρη, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Πειραιά, δεν αρκέστηκαν μόνο στην παρουσία τους εκεί, αλλά ανέβηκαν μαζί μας μέχρι την πόρτα του γραφείου του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Παρά τις διαμαρτυρίες μας για να αποχωρήσουν, ομολόγησαν ότι εκτελούν εντολές από τη ΓΑΔΑ! Δέχθηκαν να αποχωρήσουν, μετά τη γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ότι "δεν συντρέχουν λόγοι παρουσίας τους στο χώρο"».

Σήμερα Πέμπτη η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρίας Connect η οποία προσπαθεί να εισβάλει στα σχολεία και με δέλεαρ τη χρηματοδότησή τους, να έχει το δικαίωμα διαφήμισης χορηγών στους τοίχους των σχολείων.

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Διεκδίκησαν το δικαίωμα σε δωρεάν μεταφορές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ικαρία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ικαρία
Το δικαίωμα των μαθητών να μετακινούνται δωρεάν από και προς τα σχολεία τους διεκδίκησαν εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές στη Σάμο που πήραν μέρος χτες στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Γονιών Μεταφερόμενων Μαθητών. Για χτες είχε κηρυχτεί 4ωρη στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Φλεβάρη τα παιδιά από χωριά του νησιού είτε πληρώνουν κανονικό εισιτήριο για να πάνε στο σχολείο τους είτε δεν υπάρχει καν λεωφορείο να τα μεταφέρει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Γενικό Λύκειο και κατέληξαν στην Περιφέρεια, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψωμί - Παιδεία ...λεωφορεία», «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι με μέτωπο κι αγώνα για μια Παιδεία άλλη» κ.ά. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους, ο αντιπεριφερειάρχης Θεμ. Παπαθεοφάνους, συνομιλώντας με τους γονείς και μαθητές, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή του ΚΤΕΛ. Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Περιφέρεια να διεκδικήσει μαζί τους λύση στο πρόβλημα.

Συγκέντρωση στην πλατεία Εύδηλου πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές και στην Ικαρία, διεκδικώντας άμεση καταβολή των οφειλομένων και υπογραφή νέων συμβάσεων για τις μεταφορές μαθητών που έχουν διακοπεί εδώ και δυόμισι περίπου εβδομάδες δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Τον τόνο στην κινητοποίηση έδωσαν οι μαθητές και οι γονείς, ενώ συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι αν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με καταλήψεις υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δημόσιου Ταμείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑμΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Εισέπραξαν αρνήσεις στα αιτήματά τους

Μετά τη χτεσινή τους απεργία, συνεχίζουν επ' αόριστον τον αποκλεισμό της σχολής, με τη συμπαράσταση των μαθητών τους

Απεργία και συμβολικό κλείσιμο της Σχολής Κατάρτισης ΑμΕΑ Αθηνών στο Γαλάτσι πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της σχολής, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται απ' το προηγούμενο σχολικό έτος (μισθοί Ιούνη, Ιούλη 2010, αποζημίωση, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων).

Ο αποκλεισμός της Σχολής συνεχίζεται επ' αόριστον, αφού σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε συνάντηση που είχαν χτες με το διοικητή του ΟΑΕΔ, εισέπραξαν άρνηση σε όλα τα ζητήματα. Για τα δεδουλευμένα τους είπαν ότι γίνονται ενέργειες, αλλά, επειδή η διαδικασία είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, δεν ξέρει πότε τελικά θα πληρωθούν! Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ για μείωση του ωρομισθίου τους (μειώθηκε από 24 ευρώ σε 16 ευρώ για τους εργαζόμενους ΠΕ), αλλά, όπως καταγγέλλουν, ο διοικητής δήλωσε ότι δεν προτίθεται να το επανεξετάσει. Επίσης, δε συζήτησε καν το αίτημα για τη δημιουργία προστατευόμενων εργαστηριών για τους ανθρώπους με αναπηρία που μαστίζονται απ' την ανεργία (ξεπερνάει το 95% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους). Αρνητικός ήταν και στο θέμα της καταβολής του επιδόματος ειδικών συνθηκών που οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει σε δικαστήριο με τον ΟΑΕΔ το 2004. Το επίδομα ειδικών συνθηκών χορηγήθηκε αναδρομικά για τα έτη 2000-2003 και σταμάτησε να χορηγείται έκτοτε.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι καταρτιζόμενοι δεν έχουν πάρει το επίδομα κατάρτισης που είναι περίπου 400 ευρώ το μήνα για το Γενάρη και το Φλεβάρη. Ο διοικητής είπε ότι το επίδομα του Γενάρη θα καταβληθεί άμεσα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται η μαθητική κοινότητα της Σχολής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ