ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν υφίσταται θέμα διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους»

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ αποκαλύπτει τη συμπαιγνία κυβέρνησης - ιεραρχίας στο θέμα των ταυτοτήτων

Απόδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης, αλλά και της συμπαιγνίας με την ιεραρχία για το θέμα των ταυτοτήτων, συνιστά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Το θέμα αυτό δεν υφίσταται, αφού μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα», δήλωσε χτες ο κ. Ρέππας. Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα αυτό αναφερόταν: «Η άρνηση της κυβέρνησης, μαζί και της ΝΔ, να ψηφίσουν υπέρ του πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, διατηρεί το έδαφος, στο οποίο στηρίζεται η ηγεσία της Εκκλησίας για να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή, ακόμη και να απειλεί, με δηλώσεις και ενέργειες ασυμβίβαστες και με τη θρησκευτική λειτουργία της».

Χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε «να ασκήσει την παρέμβασή του προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την Πολιτεία». Αρνητική προς την έκκληση του κ. Χριστόδουλου, και επικριτική για τις θέσεις και τις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου, ήταν η απάντηση του Κ. Στεφανόπουλου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εξήγησε ότι οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία (στην οποία αναφέρθηκε την Τρίτη ο κ. Χριστόδουλος), μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και οι προς τούτο διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Βάσει αυτών δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων. Οι πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος Δικαίου και ότι οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατό να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».

Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε δεκτή, όπως ήταν φυσικό, με έκδηλη ευαρέσκεια από την κυβέρνηση. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες υποδέχτηκαν τη δήλωση του κ. Στεφανόπουλου με το σχόλιο: «Αξιος, ανταποκρίθηκε με πληρότητα στο ρόλο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς, χτες, για το πώς σχολιάζει την αναφορά του αρχιεπισκόπου σε «χριστιανική ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ότι η Ελλάδα αναφέρεται και αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ελληνική Δημοκρατία. «Οι χαρακτηρισμοί αυτοί μας οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Αν γινόταν δεκτή αυτή η ορολογία, θα ήμασταν ένα θεοκρατικό καθεστώς. Η Εκκλησία ομνύει στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, το λιγότερο που δημιουργεί είναι παρεξηγήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Σε παρέμβασή του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έκανε λόγο για «βαριά συνταγματική ανωμαλία» και πρότεινε τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος από τη Βουλή.

Χτες, εξάλλου, η Συνοδική Επιτροπή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε: «Εχουμε προτείνει συγκεκριμένη λύση που είναι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ο κ. Σημίτης ακολουθεί ολισθηρό δρόμο διχασμού και φανατισμού, τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει ούτε να ταυτίζονται ούτε να εχθρεύονται την εκκλησία».

Οι επαφές της Επιτροπής των ιεραρχών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα στις 13.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ νωρίτερα, στις 12.00, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Την Παρασκευή, στις 10.30, θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Τσοβόλα.

ΕΓ ΠΑΣΟΚ
Αποφάσισαν ομόφωνα για τις «θέσεις» του συνεδρίου

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε έως αργά χτες τη νύχτα, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ομόφωνα τις πολιτικές θέσεις που θα εισηγηθεί στην ΚΕ του κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης που θα γίνει αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επικείμενου συνεδρίου τον Οκτώβρη.

Οπως προκύπτει ανάγλυφα από τις δηλώσεις, στις οποίες προέβη μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Κ. Σημίτης, καμία αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής δεν πρέπει να αναμένεται μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι αποφάσεις, που θα ληφθούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δε συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα... Ακόμα πιο κατηγορηματικός ήταν όταν στις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του σημείωσε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε με συνέπεια την πολιτική μας».

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, σχετικά με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση «διευκρινίστηκε η δομή με την οποία θα παρουσιαστούν» στο κείμενο-εισήγηση, που ανέλαβε να συντάξει ο Κ. Σκανδαλίδης. Συμπλήρωσε ότι για τις θέσεις υπήρξε «απόλυτη συμφωνία. Οι ρυθμίσεις - συνέχισε - εκφράζουν την κοινή πεποίθησή μας για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα». Το συνέδριο, κατά τον πρωθυπουργό, θα είναι «απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου» για το ΠΑΣΟΚ, που όμως θα καθοριστεί από το γεγονός, όπως τόνισε, ότι «οφείλουμε να ακολουθήσουμε με συνέπεια την πολιτική μας και να διαγράψουμε νέες πολιτικές και νέες αντιμετωπίσεις. Προωθούμε αλλαγές, αλλά διαφυλάσσουμε και προωθούμε ό,τι έχουμε κατακτήσει», υπογράμμισε... Οι θέσεις στις οποίες ομοφώνησε χτες το ΕΓ «δηλώνουν τις κατευθύνσεις μας» και «δε συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα», κατέληξε.

Το δεύτερο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η αλλαγή του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν ότι τελικά το καταστατικό δε θα αλλάξει σε αυτό το συνέδριο, αλλά ότι το 2002 θα οργανωθεί οργανωτική συνδιάσκεψη με το συγκεκριμένο θέμα και οι όποιες αποφάσεις λάβει για το καταστατικό θα επικυρωθούν στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή δικαιολογήθηκε από τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «επίκεντρο του συνεδρίου πρέπει να είναι οι θέσεις και το πολιτικό μας στίγμα», ενώ το καταστατικό το χαρακτήρισε «θέμα σημαντικό, αλλά όχι το πρωτεύον, που απαιτεί μια διεξοδικότερη συζήτηση»...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καταιγίδες ιδιωτικοποιήσεων - αστραπόβροντα αντίστασης

Τι θα πει λοιπόν ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη που δεν το γνωρίζουμε; Τίποτα απολύτως, στην ουσία, καθώς, εφαρμόζοντας τη συνταγή της παραπλανητικής επικοινωνιακής πολιτικής, που ανασύρεται για να αποκρύψει τα όσα αρνητικά καταγράφονται και εντείνονται, προϊδεάζουν, μέρες τώρα, για τα ψίχουλα και τα σκύβαλα παρηγορητικής ελεημοσύνης που σκέπτονται να δώσουν, σε υποδιαστολές του ευρώ της «νομισματικής ολοκλήρωσης». Αφήνοντας, βέβαια, αδιατάρακτη την ασύδοτη «αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Γιατί, όπως διακηρύσσει, ο αμετακίνητος επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός, «θα χάσουμε όσα μέχρι τώρα εξασφαλίσαμε με σκληρές θυσίες».

Ειλικρινείς είναι οι άνθρωποι, γιατί πραγματικά εξασφάλισαν για τους «υπηκόους» τους, φτώχεια, ανεργία, πάγωμα και καθήλωση της αγοράς, το δουλεμπόριο των απασχολήσιμων, την επέλαση κατά των κοινωνικών κατακτήσεων, την εξωτερική πολιτική των «διευκολύνσεων», την επέκταση των μέτρων καταστολής.

Και τόσο βιάζονται να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, ώστε ο Παρθενώνας που γλίτωσε από τόσες ιστορικές επιδρομές να κινδυνεύει από προσφορές ευκαιρίας στρατηγικών επενδυτών!.. Τι θα πει λοιπόν ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη; Μα πριν απ' αυτόν και εκφράζοντας επιθυμητές κατευθύνσεις, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αναφέρει στο κύριο άρθρο του Δελτίου του (τεύχος 597):

«... ενώ όμως τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας παραμένουν θετικά, (σ.σ. για ποιους και πόσους άραγε;), το κλίμα παρουσιάζει σημαντική χειροτέρευση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, τελικώς αρνητικά και την πραγματική οικονομία.

Αυτό το ενδεχόμενο -τονίζει το άρθρο του Δελτίου του ΣΕΒ- πρέπει να το αποτρέψουμε και να αποκαταστήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα, τα οποία είναι θετικά. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πράξεις, με συγκεκριμένα έργα που θα καταδεικνύουν πειστικά ότι η χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής, που όντως υπήρξε μετά την ένταξη στην ΟΝΕ ανήκει στο παρελθόν και τώρα μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο...».

Το «αντιμάμαλο» στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, «για μια νέα περίοδο», που λέει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών, με συνακόλουθα τις φθινοπωρινές καταιγίδες των ιδιωτικοποιήσεων και τ' αστραπόβροντα των λαϊκών κινητοποιήσεων αντίστασης.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΓΕΝ
Εξουδετερώθηκαν πυρομαχικά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από τις «10 Ιουλίου μέχρι και σήμερα εντοπίστηκαν σε 20 διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας, 35 βλήματα και 8 νάρκες, τα οποία και εξουδετερώθηκαν για προληπτικούς λόγους, από άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών». Οπως αναφέρθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ «τα περισσότερα από τα πυρομαχικά είχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Θάνατος νεαρού στρατιώτη

Νεαρός πεζοναύτης του ελληνικού στρατού, άφησε την τελευταία του πνοή χτες το απόγευμα σε νοσοκομείο του Βόλου. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για τον «πεζοναύτη Παναγιώτη Καλύβα του Αντωνίου, 18 χρόνων, ο οποίος εξέπνευσε συνέπεια εγκεφαλικής αιμορραγίας». Συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ «ο Παναγιώτης Καλύβας, κάτοικος Πειραιά, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα Πεζοναυτών της περιοχής Βόλου και συμμετείχε σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα - πορεία - έχασε τις αισθήσεις του. Αν και αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της μονάδας και στη συνέχεια διακομίστηκε στην εντατική μονάδα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, όπου έγινε ανάνηψη και διασωλήνωση». Ο άτυχος στρατιώτης δυστυχώς στις 6 μ.μ., έχασε τη «μάχη» με τη ζωή. Για τα αίτια του θανάτου του, διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Πολιτικές εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Αχτιδική Επιτροπή Ιστιαίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της «Μικρής Βουλής» στα Λουτρά Αιδηψού, αύριο, Παρασκευή 31 του Αυγούστου, στις 11.00 π.μ., με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην παραλία της πόλης, την 1η του Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ