ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
«Επιστροφή» των βομβιστικών επιθέσεων

Ο,τι απέμεινε από την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο του Αλγερίου

Associated Press

Ο,τι απέμεινε από την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο του Αλγερίου
ΑΛΓΕΡΙ.-

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η βόμβα, μικρής ισχύος σύμφωνα με το λακωνικό ανακοινωθέν των αλγερινών αρχών ασφαλείας, είχε τοποθετηθεί σε πλαστική τσάντα σε πολυσύχναστο δρόμο της αλγερινής πρωτεύουσας. Μέχρι αργά το βράδυ, δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, αν και οι υποψίες στρέφονται στους κόλπους των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στο Αλγέρι μετά από δύο χρόνια ηρεμίας.

ΕΕΔΥΕ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει τη δολοφονία του Παλαιστίνιου ηγέτη Αμπου Αλί Μουσταφά, το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με σχετική ανακοίνωσή του.

Οπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, «η συνεχιζόμενη και με αμείωτη ένταση επίθεση του ισραηλινού ιμπεριαλισμού κατά των Παλαιστινίων κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Αμπου Αλί Μουσταφά, Γενικού Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την εδώ και ένα περίπου χρόνο επίθεση εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού».

Με δολοφονίες, επισημαίνεται αμέσως μετά, πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, αμάχων, μικρών παιδιών, με αποκλεισμούς, εισβολές και βομβαρδισμούς των παλαιστινιακών εδαφών - δημιουργώντας χιλιάδες αστέγους - ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα του ηρωικά αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού και να επιβάλει την κατοχή και την υποταγή. Αυτή είναι η «ειρήνη», υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο, που προωθούν οι Ισραηλινοί ιμπεριαλιστές, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών και της ΕΕ, που έσπευσαν για πολλοστή φορά να δώσουν την υποστήριξή τους και να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των Παλαιστινίων.

Ο ΟΗΕ απέδειξε, τονίζεται σ' άλλο σημείο, για μια ακόμη φορά ότι είναι υποχείριο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού επιδεικνύει «ουδετερότητα», προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στα εγκλήματα του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Και καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης: «Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον παλαιστινιακό λαό. Ζητά να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών εδαφών και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και τον αγώνα κατά της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού, που οδηγεί τους λαούς στον πόλεμο και την καταστροφή.

Η υπόθεση των Παλαιστινίων είναι υπόθεση όλων των λαών και ιδιαίτερα του λαού μας και των λαών της περιοχής».

«Οι ίσες αποστάσεις είναι συνενοχή στη γενοκτονία»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του Βέλγου ΥΠΕΞ και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λ. Μισέλ, σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και εσείς ο ίδιος ακολουθείτε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στο θύτη και στο θύμα, απέναντι στην κρατική τρομοκρατία που εφαρμόζει το Ισραήλ και στην απεγνωσμένη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, που δε ζητά τίποτε άλλο από το να ζήσει ελεύθερος στη γη του. Εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ ασκεί πολιτική γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, πολιτική που καθημερινά γίνεται όλο και πιο βάρβαρη και καταφεύγει ακόμα και σε δολοφονίες Παλαιστινίων ηγετών όπως πρόσφατα του Αμπού Αλί Μουσταφά. Εσείς δηλώσατε απλά ότι απορρίπτετε τέτοιες πρακτικές, χωρίς να τις καταδικάσετε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τακτική των ίσων αποστάσεων ισοδυναμεί με συνενοχή στη γενοκτονία. Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός της Παλαιστίνης είναι διεθνής προστασία, κάτι που πέρσι είχε ζητήσει η Παλαιστινιακή Αρχή. Δε σας ζητώ να βομβαρδίσετε το Ισραήλ, όπως κάνατε πριν από δύο χρόνια με τη Γιουγκοσλαβία, για να προστατεύσετε δήθεν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Σας ζητώ να αναγκάσετε το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία και να αποκτήσει πατρίδα ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ