ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ
Κλιμακώνεται η «πλύση εγκεφάλου»

Κοσμογονικές, μεσσιανικές διαστάσεις επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στην αντικατάσταση από την 1η του Γενάρη της δραχμής από το ευρώ. Μια παράλληλη κυβερνητική επιδίωξη είναι η συσκότιση όλων των κρίσιμων θεμάτων που αφορούν στην έλευση του νέου νομίσματος και στις συνοδευτικές, δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα, πολιτικές που συνεπάγεται η Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Σ' αυτά τα πλαίσια ετοιμάζονται για μια εκτεταμένη πλύση εγκεφάλου, με ευρείας χρήσης προπαγανδιστικά προγράμματα, που προβλέπεται να ξεκινήσουν από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο Ζάππειο Μέγαρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της λεγόμενης Εθνικής Επιτροπής Ευρώ. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις Παπαντωνίου, η κυβέρνηση φοβάται την εκδήλωση φαινομένων κερδοσκοπίας από την πλευρά των επιχειρήσεων με τις μετατροπές των τιμών των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών από δραχμές σε ευρώ, με στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω. Στο «διά ταύτα», όμως, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει και πολλά πράγματα, πέρα από τις φραστικές απειλές του υπουργού, πως αν εκδηλωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα τους στείλει το ΣΔΟΕ... Εντύπωση εξάλλου προξένησε η παρότρυνση του υπουργού προς τους τραπεζίτες να αξιοποιήσουν, κατά την περίοδο μετατροπής της δραχμής σε ευρώ, όπου και θα υπάρξει φόρτος εργασίας, τις διατάξεις του πρόσφατου εργασιακού νόμου για τις υπερωρίες... Τους πρότεινε, δηλαδή, να φορτώσουν άφοβα τους τραπεζοϋπαλλήλους με επιπλέον ώρες εργασίας, καθώς δεν είναι και υποχρεωμένοι να τους αποζημιώνουν... Οσον αφορά στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών (αυτών που λήγουν μετά την 1/1/2002), ζήτησε από τις τράπεζες να εφοδιάσουν τους πελάτες τους με μπλοκ επιταγών σε ευρώ, ενώ παρότρυνε τους συμβαλλόμενους να ανταλλάξουν τις παλιές επιταγές σε δραχμές με επιταγές σε ευρώ. Δήλωσε, τέλος, ότι φρόνιμο είναι να μην εκδίδονται σήμερα επιταγές με ημερομηνία πέρα από την 31η του Δεκέμβρη 2001.

Πλύση εγκεφάλου

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτών της χώρας μας με μαζική πλύση εγκεφάλου για την έλευση του νέου νομίσματος, στο οποίο προσδίδει μεσσιανικές διαστάσεις, κάτι που προδίδει βέβαια και τα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα της αστικής τάξης. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν αρχικά 1,65 εκατομμύρια ευρώ από την Κοινότητα και 500 εκατ. δραχμές από εθνικούς πόρους (συνολικά περίπου 1,1 δισ. δραχμές), ενώ για τους σκοπούς της προπαγάνδισης, που θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία, έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός. Μεταξύ άλλων προβλέπεται «η ανάληψη δράσεων που είναι επικεντρωμένες σε ομάδες του πληθυσμού ευπαθείς, όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών...». Προβλέπεται επίσης η επιχορήγηση της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ με 20 εκατομμύρια δραχμές για την κάθε μία, προκειμένου να ενημερώσουν τους συνδικαλιστές και τους συνεταιριστές, σε ανταμοιβή προφανώς αυτών που έχουν προσφέρει οι Πολυζωγόπουλοι στην υπόθεση του ευρώ... Επιχορηγήσεις θα δοθούν και σε άλλες οργανώσεις όπως η ΓΣΕΒΕΕ, η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων κλπ., ενώ θα χρησιμοποιηθούν τα ΜΜΕ, θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας (χωρίς χρέωση) καθώς και ιστοσελίδα στο Ιντερνετ για το ευρώ. Στο στόχαστρο και οι μαθητές, καθώς σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα γίνει παραγωγή τριών ενημερωτικών εντύπων που θα μοιραστούν στους μαθητές. Διοργανώνεται επίσης διαγωνισμός έκθεσης με θέμα το ευρώ στις 31 του Οκτώβρη, μέρα της αποταμίευσης. Τέλος, θα υπάρξει και το «ευρωφορτηγό» που θα μεταφέρει σχετικά έντυπα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ διαφημιστικά ταμπλό θα εμφανιστούν στο μετρό, στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, στα τρόλεϊ κλπ.


Νομοσχέδιο φόρων σε ευρώ

Από την επόμενη βδομάδα η Τράπεζα Ελλάδας θα μπορεί να προμηθεύει τις εμπορικές τράπεζες με ευρώ

Ζητήματα τεχνικής εφαρμογής του ευρώ, μετατροπές από δραχμές σε ευρώ και στρογγυλοποιήσεις ποσών για διάφορα φορολογικά θέματα, προωθούνται με το Σχέδιο Νόμου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (αρθρ. 1-8) γίνεται προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν τη φυσική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ. Στη δεύτερη ενότητα (άρθρα 9 -38) ρυθμίζονται φορολογικά θέματα που προκύπτουν από την εισαγωγή του ευρώ, κυρίως αφορά διατάξεις μετατροπής και στρογγυλοποίησης των δραχμικών αξιών σε ευρώ. Τέλος, η τρίτη ενότητα (άρθρα 39 - 48) ρυθμίζονται θέματα αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακής νομοθεσίας κλπ.

Το νέο νόμισμα που, θα μπει στην αγορά από 1 Γενάρη του 2002, θα κυκλοφορήσει σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, καθώς και σε κέρματα του 1 και 2 ευρώ και 1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτών. Στο διάστημα 1η Γενάρη έως και 28 Φλεβάρη 2002 παράλληλα με τα νομίσματα σε ευρώ θα κυκλοφορούν και δραχμές. Από την 1η Μάρτη 2002 μέχρι και την 1η Μάρτη 2012 τα χαρτονομίσματα των δραχμών θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά προς ανταλλαγή με ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα κέρματα σε δραχμές θα μπορούν να ανταλλάσσονται μέχρι και την 1η Μάρτη 2004 από την Τράπεζα της Ελλάδας και τις ΔΟΥ.


Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορεί να διαθέτει κέρματα και τραπεζογραμμάτια προς τις εμπορικές τράπεζες από την 1η Σεπτέμβρη και την 1η Οχτώβρη. Επίσης από τις 17/12/2001 θα δοθούν κέρματα προς το κοινό με τη μορφή «συσκευασιών εξοικονόμησης». Προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινικών κυρώσεων και χρηματικών προστίμων για περιπτώσεις παραχάραξης του νέου νομίσματος.

Στο Β' κεφάλαιο (άρθρα 9 - 38) αναφέρονται τα ακόλουθα φορολογικά θέματα: Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος (μετατροπή των δραχμών σε ευρώ), όπου το κυριότερο ενδιαφέρον εστιάζεται στη φορολογική κλίμακα σε ευρώ, στην ετήσια τεκμαρτή δαπάνη για τους κατόχους Ι.Χ αυτοκινήτου σε ευρώ και διάφορα άλλα τεκμήρια, όπως επίσης τα νέα κλιμάκια φορολογίας σε ευρώ, των κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, και μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς και της φορολογίας της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Παρατίθενται τέλος οι πίνακες σε ευρώ, των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, των φορτηγών αυτοκινήτων, των τουριστικών λεωφορείων, των αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης κλπ.

Οι φόροι σε ευρώ

Αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος, δηλαδή το νόμισμα, βάσει του οποίου θα συντάξουμε τις φορολογικές δηλώσεις την επόμενη χρονιά, στο νομοσχέδιο υπάρχει η σχετική μετατροπή και οι στρογγυλοποιήσεις της φορολογικής κλίμακας υπολογισμένης σε ευρώ.

Η φορολογική κλίμακα αφορά τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Γενάρη μέχρι την 31η Δεκέμβρη του 2001. Το πρώτο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος, το οποίο είναι αφορολόγητο, όπως είναι γνωστό, από το 1999 είναι 2.100.000 δραχμές. Το κλιμάκιο αυτό εκφρασμένο στο νέο νόμισμα είναι 6.163 ευρώ.

Για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέχρι σήμερα υπήρχε ένα πρόσθετο αφορολόγητο 300.000 δραχμών, το οποίο ισοδυναμούσε με μείωση φόρου κατά 15.000 δραχμές. Το ποσό αυτό, βάσει του νομοσχεδίου, γίνεται 880 ευρώ, ενώ το όφελος, η μείωση φόρου, θα είναι πλέον 44 ευρώ.


Στο νομοσχέδιο υπολογίζεται επίσης σε ευρώ η έκπτωση φόρου για τα παιδιά που έχουν οι οικογένειες των φορολογούμενων. Ετσι, για τους φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα είναι 90 ευρώ, για τις οικογένειες με δύο παιδιά 105 ευρώ ανά παιδί, με τρία παιδιά 205 ευρώ ανά παιδί, με τέσσερα παιδιά 240 ευρώ ανά παιδί.

Τέλος, όσο μπερδεμένα κι αν φαίνονται όλα αυτά, εκείνο που έχει σημασία να έχουμε υπόψη μας είναι ότι σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς και τις μετατροπές νομισμάτων, δεν αλλάζει κάτι στην ουσία. Πρόκειται απλά για νομοθετική απεικόνιση φορολογικών συντελεστών και στοιχείων σε ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα συντάξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για τα φετινά εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής διάφορα σενάρια. Τα επικρατέστερα από αυτά προβλέπουν ότι τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να διαλέξουν από μόνα τους σε τι νόμισμα θα κάνουν φορολογική δήλωση, ενώ το ευρώ θα είναι υποχρεωτικό για τις φορολογικές δηλώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ