ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΕ
Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», ζητά από το υπουργείο Παιδείας το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) που συνεδρίασε χτες. Χτες ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης που θα ακολουθήσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα. Σήμερα, επίσης, θα συνεδριάσει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με θέμα το τριπλό νομοσχέδιο.

Οπως επισημαίνει το ΔΣ της ΔΟΕ σε σχετική απόφασή του, απορρίπτει κατηγορηματικά το νομοσχέδιο στο σύνολό του, γιατί «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιστρατεύεται τα βασικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν «αποκεντρώνεται» οργανωτικά η εκπαίδευση, αλλά αντίθετα προωθείται μια νέα διοικητική δομή πιο συγκεντρωτική, πιο αυταρχική και πιο εξαρτημένη από τις κομματικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας. «Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα εποχή αυθαιρεσιών και αναξιοκρατίας σε βάρος της υπηρεσιακής εξέλιξης των εκπαιδευτικών (μονιμότητα, προαγωγές, επιλογές στελεχών κλπ.), αλλά και αυταρχισμού που εντείνεται με τις ειδικότερες διατάξεις για την αξιολόγηση», τονίζει στη σχετική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση επισημαίνει ότι με την προβλεπόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού επιχειρείται η ολοκλήρωση σε θεσμικό επίπεδο του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. «Ουσιαστικά πρόκειται για σύστημα αξιολόγησης που αποσκοπεί στον ασφυκτικό έλεγχο και την ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού σε τέτοιο βαθμό ώστε να αφαιρείται κάθε έννοια δημοκρατικότητας και παιδαγωγικής ελευθερίας από το χώρο του σχολείου και να δυναμιτίζεται το κλίμα συναδελφικότητας, ομαδικότητας και συνεργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού», σημειώνει.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με τις διατάξεις για την αξιολόγηση γίνεται ολοφάνερο ότι: α) Αξιολογούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλη τους την εκπαιδευτική σταδιοδρομία, με πρώτο στάδιο τη διαδικασία μονιμοποίησης. β) Συνδέεται η υπηρεσιακή εξέλιξη - βαθμολογική και μισθολογική - του εκπαιδευτικού με το προϊόν της αξιολόγησης. γ) Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας και στο χώρο της εκπαίδευσης. δ) Ελλοχεύει ο κίνδυνος με τους δείκτες αξιολόγησης και αποδοτικότητας των σχολικών μονάδων να οδηγηθούμε στην κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά.

«Πάγια θέση του κλάδου μας είναι η αναγκαιότητα για ουσιαστική επιμόρφωση. Ο οργανισμός επιμόρφωσης όμως, που συστήνεται με το νομοσχέδιο, οδηγείται ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτικών φορέων. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι αφήνεται απροσδιόριστο οτιδήποτε έχει σχέση με το περιεχόμενο, τον τρόπο και τους φορείς της επιμόρφωσης, αλλά και τους επιμορφούμενους», τονίζει το ΔΣ της ΔΟΕ. Επισημαίνει δε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου αποτελείται από γενικόλογες διατάξεις, το ουσιαστικό περιεχόμενο των οποίων αφήνεται να ρυθμιστεί με σειρά υπουργικών αποφάσεων, ερήμην των εκπαιδευτικών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα.

Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί επίσης τα κόμματα να αντιταχθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σε περίπτωση κατάθεσής του στη Βουλή να το καταψηφίσουν, ενώ καλεί όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ
Στις 4 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εξετάσεις

Από τις 4 έως τις 14 Σεπτέμβρη θα διενεργηθούν οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο, για τους μαθητές που δεν προήχθησαν από τη Β` τάξη ημερήσιου Ενιαίου Λυκείου στη Γ`, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές που δεν προήχθησαν από τη Γ` τάξη Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου στη Δ` θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 13 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εξετάσεων της Β` τάξης των ημερήσιων ΕΛ έχει ως εξής:

Τρίτη 4/9/2001 Φυσική (Γενικής Παιδείας).

Τετάρτη 5/9/2001 Ιστορία (Γενικής Παιδείας).

Πέμπτη 6/9/2001 Αρχές Φιλοσοφίας (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Τεχνολογία Επικοινωνιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Παρασκευή 7/9/2001 Γεωμετρία (Γενικής Παιδείας).

Δευτέρα 10/9/2001 Αρχαία Ελληνικά Κείμενα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Τρίτη 11/9/2001 Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Τετάρτη 12/9/2001 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γενικής Παιδείας).

Πέμπτη 13/9/2001 Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Παρασκευή 14/9/2001 Αλγεβρα (Γενικής Παιδείας).

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, ενώ η εξέταση ξεκινά στις 8.30 το πρωί.

Επίσης, το πρόγραμμα των εξετάσεων της Γ` τάξης των εσπερινών ΕΛ έχει ως εξής:

Τρίτη 4/9/2001 Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Τετάρτη 5/9/2001 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γενικής Παιδείας).

Πέμπτη 6/9/2001 Αλγεβρα (Γενικής Παιδείας).

Παρασκευή 7/9/2001 Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Δευτέρα 10/9/2001 Φυσική (Γενικής Παιδείας).

Τρίτη 11/9/2001 Αρχαία Ελληνικά Κείμενα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Τετάρτη 12/9/2001 Γεωμετρία (Γενικής Παιδείας).

Πέμπτη 13/9/2001 Αρχές Φιλοσοφίας (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Τεχνολογία Επικοινωνιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Η εξέταση των μαθημάτων ξεκινά στις 7 το απόγευμα.

Πρόγραμμα εξετάσεων για τους Ελληνες εξωτερικού

Από τις 3 μέχρι και 15 Σεπτέμβρη θα διενεργηθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και οι εξετάσεις για τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτέμβρη εξετάζονται οι υποψήφιοι και των τεσσάρων κατηγοριών στη Νεοελληνική Γλώσσα (Μάθημα Γενικής Παιδείας).

Στα Μαθήματα Κατεύθυνσης εξετάζονται οι υποψήφιοι μόνο των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό που αποφοίτησαν από Ελληνικό Ενιαίο Λύκειο ή ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξετάζονται:

- Τρίτη 4/9/2001 Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης).

- Τετάρτη 5/9/2001 Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης).

- Πέμπτη 6/9/2001 Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης).

- Παρασκευή 7/9/2001 Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης).

Στα Ειδικά Μαθήματα εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι: 7/9/2001 Ισπανικά (απόγευμα). 8/9/2001 Ελεύθερο Σχέδιο (πρωί). 10/9/2001 Ιταλικά (πρωί), Γραμμικό Σχέδιο (απόγευμα). 11/9/2001 Γερμανικά (απόγευμα). 12/9/2001 Αγγλικά (απόγευμα). 13/9/2001 Γαλλικά (απόγευμα). 14/9/2001 Αρμονία (απόγευμα). 15/9/2001 Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου (πρωί).

Οι εξετάσεις στο μάθημα Γενικής Παιδείας, στα μαθήματα κατεύθυνσης, και στα ειδικά μαθήματα θα διενεργηθούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής (Μουσών και Παπαδιαμάντη, Ψυχικό) για όσους δηλώσουν ότι θα εξεταστούν στην Αθήνα. Στο 20ο ΕΛ Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 30), θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στο μάθημα Γενικής Παιδείας, στα μαθήματα κατεύθυνσης, για όσους δήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο 31ο ΕΛ Θεσσαλονίκης (Νίκης 4) θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα εκτός της Αρμονίας και της Υπαγόρευσης Μουσικού Κειμένου, που θα γίνουν μόνο στην Αθήνα.

Τέλος, η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για επιλογή θα πραγματοποιηθεί από 10 ως και 18 Σεπτέμβρη.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στα χαρτιά ακόμα το «πλαφόν»

Χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ανώτατου ποσοστού αύξησης στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, την οποία έχει ακόμα στο συρτάρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Ετσι, οι σχολάρχες έχουν ήδη διαμορφώσει κατά το δοκούν και σε πλαίσιο «ελεύθερης αγοράς» τους τιμοκαταλόγους, που θα ισχύσουν φέτος, βάσει των οποίων έχουν εισπραχθεί και οι πρώτες δόσεις από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Το πλαφόν που θα προβλέπεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που έχει γίνει πια «παράδοση» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην προσπάθειά της να «μαζέψει» τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» των διδάκτρων στον πληθωρισμό, είναι της τάξης του 3,5% για όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσα στο εκπαιδευτήριο. Στη φετινή ρύθμιση αντικαθίσταται το προβλεπόμενο πρόστιμο, που μέχρι πέρσι ήταν 50.000 - 500.000 δρχ. ανά μαθητή από τον οποίο εισπράχθηκε μεγαλύτερη από την οριζόμενη αύξηση, με ποσοστό 7% επί των ετήσιων εισπράξεων από δίδακτρα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο κατά την προηγούμενη χρονιά οι σχολάρχες προχώρησαν σε συμψηφισμό των επιπλέον αυξήσεων που εισέπραξαν στις πρώτες δόσεις κατά τις επόμενες. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου εκκρεμεί ο έλεγχος σε κάποια εκπαιδευτήρια που ολοκληρώνουν τον ισολογισμό τους στο τέλος του Αυγούστου, ενώ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σχολεία που δε συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση συμψηφισμού. Γι' αυτά εκκρεμεί η επιβολή του προστίμου που ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης χρονιάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ