ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Η τελευταία μέρα» του Λόρκα

Μια θεατρική σύνθεση βασισμένη σε κείμενα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ, με τίτλο «Η τελευταία μέρα», παρουσιάζεται από αύριο στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων από τη δολοφονία του κορυφαίου Ισπανού ποιητή. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης. Με τους Οθωνα Μεταξά και Ορέστη Σοφοκλέους. (Παραστάσεις 8, 9, 14, 15 και 16 Φλεβάρη, στις 21.00).

Ο θεατής συναντάται μ' ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου «Το Κοινό». Φράση - κλειδί του έργου: «Οταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σ' ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό», (Φ. Γκ. Λόρκα). Το έργο περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στα πλαίσιο του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει, επίσης, ένα Master Class με θέμα: «Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο» (Τέσσερα 5ωρα σεμινάρια - workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών (12, 13, 19, 20/2, 12.00 - 17.00). Πληροφορίες - Εγγραφές στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Στη συνέχεια, προγραμματίζονται ακόμη και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Εκθεση Βιβλίου με θέμα «Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945 - 2011)» και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα.


Κυριακή 6/2
  • Πετρο - Λούκας Χαλκιάς

    ICON

    Πετρο - Λούκας Χαλκιάς
    Το αισιόδοξο και γλυκό έργο του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και η Μωντ», παρουσιάζεται, στο Θέατρο «Μουσούρη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τους: Αννα Παναγιωτοπούλου, Πέτρο Φιλιππίδη, Ερση Μαλικένζου, Γιάννη Δεγαΐτη, Τάκη Παπαματθαίου, Αννα Μονογιού, κ.ά.
  • Ο Σταύρος Ξαρχάκος ξετυλίγει (9 μ.μ.) την τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο, στο «Gazarte». Αφηγητής: Πέτρος Μάρκαρης.
Δευτέρα 7/2
  • Ο «Πελεκάνος» του Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο BiosBasement (για 16 παραστάσεις). Μετάφραση: Ερι Κύργια. Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου. Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Τρίτη 8/2
  • Πρεμιέρα (9 μ.μ.) της μουσικής εκδήλωσης «Συνάντηση με Χρώματα», στο Θέατρο «Κάππα». Οι συνθέτες Θοδωρής Οικονόμου, Νίκος Πλατύραχος και Μάριος Στρόφαλης συστήνουν και συστήνονται στο κοινό, εξηγώντας με τρόπο μουσικό τους λόγους της ιδιαίτερης σκηνικής συνάντησης, που επαναλαμβάνεται στις 15 και 23/2.
Τετάρτη 9/2
  • Στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο είναι αφιερωμένη η συναυλία (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, με τη σύμπραξη τεσσάρων εξαίρετων μαστόρων, των Πετρο-Λούκα Χαλκιά, Δημήτρη Κώτσικα - μαζί του «Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης» - Νίκου Φιλιππίδη και Γιώργου Κωτσίνη. Μαζί τους, οι μουσικοί: Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο), Θανάσης Μαρκόπουλος (λαγούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαύτα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Σπύρος Αλεύροντας (ντέφι).
  • «Κόντρα στον καιρό...» τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, 210 9226.975). Σήμερα και αύριο, παρουσιάζει στο πρώτο μέρος του προγράμματος, την ολοκαίνουρια δουλειά του, με τίτλο «Κόντρα στον καιρό». Στο δεύτερο μέρος ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια, δικά του και άλλων δημιουργών.
  • Παντελής Θαλασσινός
    Παντελής Θαλασσινός
    Πρεμιέρα, στο θέατρο «Βεάκη», με το έργο «Οσκαρ» του Ερικ Εμάνουελ Σμιτ, με την Αννα Φόνσου και την Τζέση Παπουτσή. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ρεμούνδου.
  • Η Μάρθα Μαυροειδή παρουσιάζει τις καινούριες της συνθέσεις, μαζί με τους Γιώργο Βεντουρή στο κοντραμπάσο και Γιάννη Αγγελόπουλο στα τύμπανα, σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210-7237.150).
Πέμπτη 10/2
  • Πρεμιέρα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο, του έργου «Το αρχαιότερο επάγγελμα» της Πόλα Φόγκελ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Παίζουν: Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μαρία Κωνσταντάρου, Μελίνα Βαμβακά, Μάρω Κοντού.
  • Η θεατρική ομάδα «Σημείο Μηδέν» παρουσιάζει, στο «Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4», το έργο «Οι δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, κ.ά.
  • Πρεμιέρα στη Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου, με το έργο «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ, σε διασκευή Ντέιβιντ Χέαρ, μετάφραση Εφης Γιαννοπούλου, σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, με τους Αρη Σερβετάλη, Μαρία Πρωτόπαππα, Μάνο Βακούση, κ.ά.
  • Πέμπτες του Φλεβάρη με τη Σοφία Παπάζογλου στο «Κύτταρο». Μαζί της, σήμερα οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Λιζέτα Καλημέρη.
Παρασκευή 11/2
  • Στο πολιτικό τραγούδι στηρίζεται η παράσταση με τίτλο «Κόψε την πείνα σου...» του Mίλτου Πασχαλίδη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή & Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210-9226.975). Κάνει αναφορά στα σύγχρονα κοινωνικο-πολιτικά δρώμενα, υπενθυμίζοντας πολιτικά τραγούδια παλαιότερων δεκαετιών (Θεοδωράκης, Λοΐζος, Λεοντής, Μούτσης, Θ. Μικρούτσικος) αλλά και σύγχρονων τραγουδοποιών (Τσακνής, Κατσιμίχα, Πανούσης κ.ά.). Μαζί του η Φρόσω Στυλιανού. Στο χώρο φιλοξενείται έκθεση με πολιτικές γελοιογραφίες του Στάθη (Σταυρόπουλου).
  • Μίλτος Πασχαλίδης
    Μίλτος Πασχαλίδης
    O Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Casablanca» (Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής 3, 210 3811.175), όπου θα βρίσκεται για 7 διήμερα (κάθε Παρασκευή και Σάββατο). Μαζί του, στο τραγούδι οι Μαρίνα Δακανάλη και Φωτεινή Λαμπρίδη.
  • Με καινούργια τραγούδια από τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που σύντομα θα κυκλοφορήσει, διασκευές τραγουδιών του αλλά και ερμηνείες όσων αγάπησε, ο Γιάννης Χαρούλης πραγματοποιεί ένα ακόμα διήμερο (σήμερα και αύριο), στη Θεσσαλονίκη - στο club του Μύλου.
Σάββατο 12/2
  • Η περίφημη Συμφωνική του Λονδίνου δίνει την πρώτη από τις δύο συναυλίες της, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τον Ντάνιελ Χάρντινγκ. Ενας «διάλογος» ανάμεσα στον Ρίχαρντ Στράους («Δον Χουάν» και «Τάδε έφη Ζαρατούστρα») και τον Σούμαν (Κοντσέρτο για πιάνο, έργο 54), με τη χαρισματική, Ελέν Γκριμό, στο πιάνο.

«Πλατόνοφ»
«Πλατόνοφ»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ