ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η «κοσμογονία» μετατράπηκε σε ... κατακλυσμό!

Οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Πολλές οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα

Motion Team

Πολλές οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα
Μια μέρα ακριβώς μετά την «κοσμογονία» που διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι συντελείται στη Θεσσαλονίκη με τα μεγάλα έργα, μια δυνατή βροχή και οι πλημμύρες που προκάλεσε ήταν αρκετά για να καταδείξουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ, «η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινόμενων, αλλά της ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Οι χτεσινές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τους γειτονικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, προκάλεσαν πλημμύρες σε καταστήματα, σε ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα, διακοπές της κυκλοφορίας, αλλά και δεκάδες συγκρούσεις αυτοκινήτων στο κέντρο και τον περιφερειακό, λόγω ολισθηρότητας των δρόμων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε περί τις 100 κλήσεις για άντληση νερών, ιδιαίτερα από το Δήμο Θερμαϊκού, τη Σίνδο, το Καλοχώρι και την Καλαμαριά. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, κυρίως στους Νομούς Πιερίας και Κιλκίς, ενώ για μια ακόμη φορά τον τελευταίο μήνα επλήγησαν οπωροφόρα δέντρα, όπως κερασιές, ροδακινιές κ.ά.

Η κατάσταση αυτή - τονίζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ - «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που χρόνια τώρα αδιαφορούν για τα έργα υποδομής που αφορούν το λαό και τις ανάγκες του και πλειοδοτούν για τα συμφέροντα, τα κέρδη και τις προτεραιότητες της πλουτοκρατίας. Η άκρατη εμπορευματοποίηση της γης και της κατοικίας, η δασοκτόνα πολιτική τους και κυρίως η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και άλλων έργων υποδομής για την ορθολογική και φιλολαϊκή διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής, που από τη μια προκαλούν τις πλημμύρες και από την άλλη τα ρήγματα, τις καθιζήσεις και φαινόμενα λειψυδρίας».

Οι δρόμοι στην Περαία μετατράπηκαν σε χειμάρρους

Motion Team

Οι δρόμοι στην Περαία μετατράπηκαν σε χειμάρρους
«Ευθύνες έχουν - επισημαίνει επίσης η ΚΟΘ του ΚΚΕ - και οι τοπικές αρχές (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Δήμοι) που διαχειρίζονται αυτή την πολιτική σε τοπικό επίπεδο, στηρίζονται από αυτά τα κόμματα, ακολουθούν την πολιτική τους και τη στηρίζουν, χωρίς ουσιαστικά να διεκδικούν για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής τους, φορτώνοντάς τους και με αυτό τον τρόπο νέα βάρη».

«Είναι αναγκαίο - καταλήγει η ανακοίνωση - οι εργαζόμενοι του νομού μας να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και από αυτά τα γεγονότα. Να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους και συνολικότερα και σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.

Μπροστά στις επερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν αποφασιστικά τους υπεύθυνους γυρίζοντας την πλάτη τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Πλημμύρισαν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Να γίνουν αμέσως οι αναγκαίες επισκευές, διεκδικεί η ΠΚΣ, ενώ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνειδητή υποβάθμιση του Ιδρύματος από τις πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ

Πλημμυρισμένα βρήκαν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χτες το πρωί - για άλλη μια φορά - οι σπουδαστές. Η νέα πλημμύρα μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο δεν είναι άσχετη και με τη συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι σπουδαστές αντικρίζοντας εργαστήρια μέσα στο νερό, ταβάνια που στάζουν, κατεστραμμένες μονώσεις, νερά στους διαδρόμους, ενώ η διοίκηση του ΤΕΙΘ είχε δηλώσει σε εκπροσώπους της ΠΚΣ, λίγες μέρες πριν τις πλημμύρες, ότι οι επισκευές θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια υποβάθμισης των ιδρυμάτων με το πρόσχημα της "κακής" λειτουργίας, γίνεται με στόχο την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων». Η ΠΚΣ καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης, καθώς φέρει ευθύνη για τη διαιώνιση της κατάστασης. «Αντί να διεκδικήσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, προσπαθεί να συντηρήσει μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να λύσει βασικά ζητήματα του Ιδρύματος. Ολοι αυτοί, που το προηγούμενο διάστημα μας κατηγόρησαν ότι κρατάμε κλειστά τα ΤΕΙ, επειδή κινητοποιούμασταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κι υποβάθμιση των σπουδών μας, είναι αυτοί που στηρίζουν την πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ. Και μας αναγκάζουν να χάσουμε μαθήματα και ώρες διδασκαλίας λόγω πλημμυρών, λόγω έλλειψης καθηγητών κλπ.».

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταλήγει επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να κινητοποιείται στην κατεύθυνση αναβάθμισης των Ιδρυμάτων, ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους σε όλο το φάσμα των σπουδών, ενώ διεκδικεί να αποπερατωθούν άμεσα οι επισκευές για τη στεγανότητα των κτιρίων.

Στο νοσοκομείο ο Αλ. Παπαδόπουλος

Στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που υπογράφει ο θεράπων ιατρός Δ. Κρεμαστινός, ο Αλ. Παπαδόπουλος υπέστη «οξύ στεφανιαίο σύνδρομο», έκανε εξετάσεις και βρίσκεται υπό συνεχή θεραπεία και παρακολούθηση, ενώ η κατάστασή του είναι καλή. Τον πρώην υπουργό επισκέφτηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Δραστηριότητες της ΚΝΕ

Περιοδείες, σήμερα Πέμπτη:

- Στο νυχτερινό σχολείο στην οδό Νικοπόλεως (Πατήσια), στις 6.30 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο κατάστημα «Τζάμπο» στον Πειραιά, στις 10 π.μ., η Αλεξάνδρα Τζέρμπου, μέλος του ΚΣ.

- Στο απογευματινό ΤΕΕ Δραπετσώνας, στις 2.30 μ.μ., ο Αγγελος Λούπης, μέλος του ΣΠ Πειραιά.

- Στο 2ο ΙΕΚ Πάτρας, στις 3 μ.μ., ο Δημήτρης Μπακάλης, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου.

- Στο νυχτερινό Λύκειο στην Τριάντειο Πάτρας, στις 6 μ.μ., ο Αντώνης Δεληγιάννης, μέλος του ΣΠ Πελοποννήσου.

- Στο τηλεφωνικό κέντρο ΟΤΕ Ηρακλείου Κρήτης, στις 4 μ.μ., ο Γιάννης Νταγκουνάκης, μέλος του Γραφείου του ΝΣ Ηρακλείου.

- Στο ΙΕΚ Κομοτηνής, στις 2 μ.μ., ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του ΚΣ.

- Στο νυχτερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής, στις 3 μ.μ., ο Βασίλης Σταυρινός, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

- Στο ΙΕΚ Ξάνθης, στις 2 μ.μ., ο Δρόσος Τσελές, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

- Στην κεντρική αγορά της Καστοριάς, στις 6 μ.μ., ο Θοδωρής Λαγώνικος, μέλος του Γραφείου του ΝΣ Καστοριάς.

- Στον ΟΑΕΔ Κοζάνης, στις 10.30 μ.μ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ
Βαριές ποινές σε 10 κατηγορούμενους

Στη φυλακή οδηγήθηκαν χτες ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης, καθώς και ο πρώην προϊστάμενος του Λογιστηρίου του Ιδρύματος Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, μετά την καταδίκη τους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, κατηγορούνταν επειδή διέθεταν ποσά τα οποία ανήκαν στο Ιδρυμα για τη δική τους πολυτελή διαβίωση. Υπολογίζεται ότι η ζημιά ανέρχεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα 1992-1998.

Ο Αιμ. Μεταξόπουλος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, ο Π. Γετίμης σε 16χρόνια, ενώ ο Κουτσοδημητρόπουλος σε τρις ισόβια. Στους δύο πανεπιστημιακούς δεν αναγνωρίστηκε το ανασταλτικό της έφεσης. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε 14 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό της έφεσης τον πρώην πρύτανη Δημήτρη Κώνστα, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο πρώην αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος. Βαριές ποινές επιβλήθηκαν και σε διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και σε δύο ιδιώτες προμηθευτές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Ιωάννης Καπερώνης, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σοφία Καπετανάκη και η υπάλληλος του Παντείου Μαρία Αραπαντώνη. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει όταν μετά από μηνυτήρια αναφορά του εκλιπόντος πρώην πρύτανη του Παντείου Ηλία Σιδηρόπουλου, ορκωτός ελεγκτής διαπίστωσε έλλειμμα στα ταμεία του πανεπιστημίου ύψους δύο δισεκατομμυρίων δραχμών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ