ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Παραβιάζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων

Με κοινό, αταλάντευτο αγώνα με τα συνδικάτα μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε

Τα συνεχή και επανειλημμένα κρούσματα τρομοκρατίας, αυθαιρεσίας και παραβίασης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου καταγγέλλουν η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή τους - κοινοποιείται και στα κόμματα, στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Απασχόλησης, στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - τονίζουν ότι:

-- «Μεγάλες επιχειρήσεις, κύρια πολυεθνικών συμφερόντων ή και άμεσα συναλλασσόμενες με πολυεθνικές - οι οποίες ενθαρρύνονται και αξιοποιούν νόμους και συμφωνίες της σημερινής και προηγούμενων κυβερνήσεων για την επί της ουσίας ανυπαρξία προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας - αυθαιρετούν ασύστολα σε βάρος των εργαζομένων.

-- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φαρμακαποθήκης "Στρούμσας Ιωνάς Α.Ε." στη Θεσσαλονίκη, η οποία παράνομα συλλέγει και αξιοποιεί βιομετρικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί παράνομα κύκλωμα παρακολούθησης(ακόμη και από το σπίτι του εργοδότη) και ενδεχομένως καταγραφής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Ακόμη, ο εργοδότης - αξιοποιώντας τη μεγάλη ανεργία - εκβιάζει τους εργαζόμενους υποχρεώνοντάς τους να υπογράψουν δήλωση με την οποία "δέχονται τη λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης (κάμερες)"!

-- Σε αρκετές περιπτώσεις, αν και είναι προφανείς οι παραβιάσεις ακόμα και της ισχύουσας νομοθεσίας - η οποία κυρίως τροφοδοτεί την εργοδοτική αυθαιρεσία -, τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, με την απραξία τους, στην ουσία ενθαρρύνουν την εργοδοσία για τη συνέχιση και την επαύξηση των αυθαιρεσιών της».

Παρακάτω η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και η Ομοσπονδία επισημαίνουν ότι έτσι υπάρχει σοβαρό ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, τα οποία στην πράξη όχι μόνο δε διασφαλίζονται, αλλά συνήθως παραβιάζονται κατάφωρα. Επιπλέον, ότι είναι στην ευχέρεια της εργοδοσίας η αξιοποίηση (διαβίβαση - επεξεργασία, κλπ.) ακόμη και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του προσωπικού, τα οποία συλλέγονται και καταγράφονται παράνομα.

Υπογραμμίζουν δε το γεγονός ότι η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» αν και εδώ και τρεις περίπου μήνες έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, δεν έκανε τίποτε για το σταμάτημα των παρανομιών και την επιβολή κυρώσεων. «Επιβεβαιώνεται έτσι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν αυτές οι "ανεξάρτητες" αρχές, ως φύλλο συκής και νομιμοποίησης της κρατικής και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στόχος τους είναι η τρομοκράτηση και η υποταγή των εργαζομένων, ώστε να μεγαλώνει η υπερεκμετάλλευσή τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και η Ομοσπονδία.

Ως μόνη διέξοδο στα παραπάνω, σε μια εποχή γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα, στις ελευθερίες και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσδιορίζουν την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, την καταγγελία των παραβιάσεων, την προβολή αιτημάτων και την ανάπτυξη μαζικών αγώνων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στους τόπους δουλιάς. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύει η ίδια η ζωή και το γεγονός ότι όποτε έγιναν γνωστές τέτοιες αυθαιρεσίες, με παρέμβαση των δύο οργανώσεων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ήδη ξεδιπλώνουν μια σειρά δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στο Βύρωνα θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Τους εργαζόμενους του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας θα επισκεφθεί ο Κώστας Μαρκέτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Αργος (καφενείο Μελιγούς) θα μιλήσει ο Θ. Ρούνης, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Πελοποννήσου.

-- Στις 9.30 π.μ., στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία το πρωί στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού θα πραγματοποιήσει ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Στις 10 π.μ. η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην κεντρική αγορά του Πειραιά.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Ειδικοτήτων Μετάλλου στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ομιλητή τον Νίκο Ξουράφη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ