ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι βουλευτές

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή, με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Associated Press

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή, με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις Βρυξέλλες στις 6 Ιούνη 2007, πριν την ομιλία του Ξαβιέ Σολάνα, σχετικά με τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη και γενικά στη Μέση Ανατολή, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Τούσσας, του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Αδάμος Αδάμου, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πέντρο Γκουερέιρο και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Λουίζα Μοργκαντίνι, με τη συμμετοχή και άλλων ευρωβουλευτών, με παρέμβασή τους ανάρτησαν πανό στην αίθουσα συνεδρίασης του ΕΚ απαιτώντας την απελευθέρωση των 45 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου που παράνομα κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Στη σύντομη παρέμβαση, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, επισήμανε τα έξης:

«Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφασίσαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστινίους συναδέλφους μας που είναι φυλακισμένοι από το Ισραήλ. Συμβολικά, 45 ευρωβουλευτές εκδηλώνουν τη στήριξή τους υποστηρίζοντας συλλογικά τα 45 μέλη του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Σαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε τη φυλάκιση του Προέδρου και του 1/3 των Μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους. Κάνουμε έκκληση υπέρ της αποστολής μιας αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας επισήμανε τα εξής:

«Το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του έτσι ώστε να αποτραπούν τα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, για την άμεση αναγνώριση της Παλαιστινιακής κυβέρνησης που αποτελεί την επιλογή του παλαιστινιακού λαού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Να σταματήσει άμεσα το οικονομικό και πολιτικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Να αποσυρθούν όλα τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη και να γκρεμιστεί το τείχος του αίσχους.

Να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές τα 45 μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου καθώς και οι 11.000 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες.

Στηρίζουμε ιδιαίτερα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να εκλέγει την κυβέρνησή του και την Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των λαών να εκλέγουν τους ηγέτες τους και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Στηρίζουμε τη δημιουργία Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σκυτάλη σε «κουαρτέτο» και Αραβικό Σύνδεσμο

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στις 25 Ιούνη φαίνεται πως μετατίθεται η επόμενη συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Οχι στην Ιεριχώ, όπως είχε προγραμματιστεί για σήμερα και ακυρώθηκε με πρωτοβουλία των Παλαιστίνιων... αλλά στο Κάιρο της Αιγύπτου, υπό την «αιγίδα» του λεγόμενου κουαρτέτου για το Μεσανατολικό, παρουσία εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ζίαντ Αμπού Αμρ, απέδωσε σ' αυτή τη συνάντηση «ιδιαίτερη σημασία» θεωρώντας πως η παρουσία αξιωματούχων του Κουαρτέτου και του Αραβικού Συνδέσμου «σηματοδοτεί αναβίωση» της διεθνούς κινητικότητας για το Παλαιστινιακό...

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη πρόσκληση για το Κάιρο. Ο τελευταίος, πάντως, σε άρθρο του στη βρετανική «Γκάρντιαν» υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 (που προβλέπει μεταξύ άλλων επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967, με αντάλλαγμα την ειρήνη των αραβικών χωρών με το Ισραήλ). «Διευκρίνισε» εντούτοις ότι είναι «έτοιμος και ανοιχτός» να το συζητήσει «δίχως τελεσίγραφα και εφόσον οι Αραβες δείξουν ευελιξία»...

Σε ανάλογο άρθρο στην «Γκάρντιαν» ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια χαρακτήρισε το κλίμα με το Ισραήλ «καταστροφικό» και πίεσε τη Δύση να σταματήσει το εμπάργκο κατά των παλαιστίνιων και να αποδεχτεί την παλαιστινιακή κυβέρνηση ως έχει...

Ολα αυτά, ενώ πραγματοποιήθηκε χτες νέα αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στη Βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα δύο νεκρούς Παλαιστίνιους άμαχους (εκ των οποίων ένας 67χρονος) και επτά τραυματίες...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φήμες περί τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνεται η φιλολογία - και το γεωπολιτικό παιγνίδι - όσον αφορά το ενδεχόμενο τουρκικής «εισβολής» στο βόρειο Ιράκ. Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε σειρά τηλεγραφημάτων με τα οποία, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του τουρκικού μηχανισμού ασφάλειας, υποστήριζε πως «αρκετές χιλιάδες» Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στον Κουρδικό θύλακα και «διεξήγαγαν επιχειρήσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ το διέψευσε άμεσα: δεν υπάρχει εισβολή, ούτε τέτοια κυβερνητική εντολή, δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πρόκειται περί εντυπωσιωθηρικής «προβοκάτσιας». Από ποιον; Καλή ερώτηση. Πάντως, τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν πράγματι - προχτές - στο Ιράκ για επιχείρηση διάσωσης πληρώματος ελικοπτέρου που επλήγη από Κούρδους, ενώ το «Φιράτ», το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες υπήρχαν βομβαρδισμοί από τουρκικής πλευράς στο Βόρειο Ιράκ (Ζάχο, Χακούρκ), με στόχο στρατόπεδα του ΡΚΚ. Με δεδομένα το «μνημόνιο» που, σύμφωνα με το Middle East Newsline, υπέγραψαν Αμερικανοί και Κούρδοι για την «υπεράσπιση» του Βόρειου Ιράκ και τα επαναφερόμενα σχέδια τριχοτόμησης της ματωμένης σορού του Ιράκ, οι εξελίξεις γίνονται όλο και κρισιμότερες στη μεθόριο, και η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με σενάρια που το καθένα είναι εφιαλτικότερο από το επόμενο χειρότερο. Αμερικανικές πηγές παραδέχτηκαν πάντως ότι «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί» τουρκική εισβολή, πόσο μάλλον «χιλιάδων» στρατιωτών. Πάντως, οι οιμωγές περί του τουρκικού «λύκου» μάλλον υπερφαλαγγίζουν την επερχόμενη τουρκική πίεση στους κόλπους του ΟΗΕ για το πρόβλημα της «κουρδικής τρομοκρατίας». Ολες οι πλευρές μοιάζουν να επιδίδονται σε μια προσπάθεια να προκαταλάβουν τις εξελίξεις.

Σύμπτωση τάχα; Μερικές ώρες νωρίτερα από τις πληροφορίες περί τουρκικής εισβολής, ο πρωθυπουργός Νουρ αλ Μαλίκι μιλώντας σε επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποίησε για «συνωμοσίες σε ξένες πρωτεύουσες» ενάντια στην κυβέρνηση και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και κάλεσε τους στρατηγούς να επιδείξουν «σιδερένια πυγμή» ενάντια σ' όσους «θα στρώσουν το κόκκινο χαλί» σε ξένες επεμβάσεις.

Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από «εχθρικά πυρά» στην Ντιγιάλα. Στη Βαγδάτη τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 25 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε κεντρική πλατεία της σιιτικής συνοικίας Καντιμίγια. Τέλος, άλλοι 23 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία του Ιράκ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δολοφονήθηκε 35χρονη δημοσιογράφος

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η 35χρονη Ζαζία Ζάκι, ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Ειρήνη» και παραγωγός εκπομπών στο «ελεύθερο» Αφγανιστάν (κατά το ανέκδοτο που διηγούνται σοβαρά σοβαρά οι δυνάμεις κατοχής) δολοφονήθηκε χτες με επτά σφαίρες στο στήθος και στο κεφάλι στο σπίτι της, βόρεια της Καμπούλ. Ο κυβερνήτης της Παρβάν, όπου σημειώθηκε η επίθεση, είπε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο δολοφόνος της, ενώ δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Ο φόνος της Ζάκι σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία μιας 22χρονης εκφωνήτριας ειδήσεων για «οικογενειακούς λόγους».

Οι αρχές είναι βέβαιο ότι θα βιαστούν να επιρρίψουν την ευθύνη στους Ταλιμπάν - ήδη ο κυβερνήτης έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» - όμως το πιθανότερο είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της να βρίσκονται στη Βουλή, αν όχι στα κυβερνητικά γραφεία... Η Ζάκι ασκούσε συχνά κριτική στους μουτζαχεντίν που εμπλέκονται σε σωρεία εγκλημάτων πολέμου.

Κατά τα λοιπά, χτες οι δυνάμεις κατοχής υπέστησαν άλλες δύο απώλειες. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, δύο στρατιώτες - οι εθνικότητες τους δεν αποκαλύφθηκαν - σκοτώθηκαν σε μάχες στο Νότιο Αφγανιστάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ