ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Βασικό κριτήριο ψήφου η Κοινωνική Ασφάλιση

Να καταδικάσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αντιασφαλιστική τους πολιτική και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση

Motion Team

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Την ανάγκη στις επερχόμενες εκλογές οι εργαζόμενοι να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιήσουν τη μέχρι τώρα πείρα τους και να σταθμίσουν ως βασικό κριτήριο ψήφου τη στάση όλων των κομμάτων απέναντι στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση των κλαδικών Εργατικών Αχτίδων της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μέτωπο πάλης, είναι πηγή για ουσιαστικά συμπεράσματα, είναι κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι κριτήριο για τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ και τους αγώνες που δίνει για πολλές δεκαετίες», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του και πρόσθεσε:

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες - στα 50 και τα 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα-Ανθυγιεινά.

Να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 4.050 μέρες εργασίας, με 30 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να παίρνουν σύνταξη που θα τους επιτρέπει να ζήσουν καλά, να έχουν κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, να μην πληρώνουν για φάρμακα, να μην πληρώνουν εισφορές στον κλάδο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν δικαίωμα στη δωρεάν, ουσιαστική πρόληψη και προστασία της υγείας τους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, των νέων επιστημονικών μεθόδων.

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουν δικαίωμα για δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας για κάθε έναν που τις έχει ανάγκη, τα Ατομα με Αναπηρίες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες».

«Γι' αυτά παλεύει το ΚΚΕ, έχοντας ως μπούσουλα τη σταθερή θέση που λέει ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δημιουργούν με τη δουλιά τους τον πλούτο και πρέπει να τον διεκδικήσουν», τόνισε ο Γ. Μαρίνος, καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν συσσωρεύσει και η οποία μπορεί να συντελέσει ώστε «να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα δικομματικά τεχνάσματα, τα ψεύτικα διλήμματα, οι απατηλές προσδοκίες που καλλιεργούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τον ίδιο δρόμο

Δίνοντας το περίγραμμα του πώς ο δικομματισμός σχεδιάζει και υλοποιεί την αντιασφαλιστική επίθεση, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε στην ομιλία του: «Η ΝΔ πήρε αντιλαϊκά μέτρα την περίοδο 1990-1993. Το ΠΑΣΟΚ τα διατήρησε προσθέτοντας νέα, που τα αξιοποίησε και τα εμπλούτισε σε αντιλαϊκή κατεύθυνση η ΝΔ μετά το 2004.

Αν το σκεφτεί αυτό καλά ο κάθε εργαζόμενος θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στο βασικό πολιτικό άξονα μεταξύ των δύο κομμάτων και το πολιτικό καθήκον είναι να σπάσει με την πάλη και με την ψήφο του αυτό το φαύλο κύκλο, αποδυναμώνοντας το δικομματισμό και ενισχύοντας το ΚΚΕ, που εκφράζει με την πολιτική, τις θέσεις και την πάλη του τα λαϊκά συμφέροντα».

Με βάση τα παραπάνω, το στέλεχος του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Τι πρέπει να πει ο εργαζόμενος για να είναι σε αντιστοιχία με τα συμφέροντά του; Πρέπει να πει: "Καταδικάζω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" γιατί:

  • Εφαρμόζουν μέτρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Υγείας - Πρόνοιας
  • Διαμόρφωσαν τόσα χρόνια κατώτερες συντάξεις 463 ευρώ για το ΙΚΑ, 386 ευρώ για το ΤΕΒΕ, 280 ευρώ (μεικτά) για την αγροτιά. Διαμόρφωσαν μέση σύνταξη 617 ευρώ το μήνα
  • Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 αλλά και στα 67 χρόνια με το πρόσχημα της προαιρετικότητας
  • Αύξησαν τις εισφορές των εργαζομένων, αύξησαν το χρόνο που απαιτείται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
  • Διαχώρισαν τους ασφαλισμένους σε πριν και μετά το 1993 και σε άλλες κατηγορίες για να τους διασπάσουν και να χτυπήσουν τα δικαιώματά τους
  • Ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση και παίρνουν μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
  • Δεν αποζημίωσαν τα Ταμεία για τη λεηλασία των αποθεματικών από το 1950. Αντίθετα, τα έριξαν στο στόμα του λύκου, στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο και επιμένουν συνειδητά στην ίδια κατεύθυνση παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε.

Τι άλλο πρέπει να πει ο εργαζόμενος; Πρέπει να πει, "καταδικάζω το δικομματισμό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και έχουν συμφωνήσει με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα"».

Ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα μέτρα

Εκτενή αναφορά στην ομιλία του έκανε ο Γ. Μαρίνος και στα αντιασφαλιστικά μέτρα που από κοινού προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα οποία θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, είπε:

«Στόχος τους είναι:

  • Η γενίκευση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες και η επέκταση στα 67 χρόνια - όπως έγινε στη Μ. Βρετανία και στη Γερμανία με συμφωνία σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων
  • Η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
  • Η μείωση των συντάξεων μέσα από τον υπολογισμό τους με βάση το σύνολο των χρόνων ασφάλισης, είτε με μείωση του ποσοστού που καταλαμβάνει η σύνταξη σε σχέση με το μισθό
  • Ο αποχαρακτηρισμός πολλών Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
  • Ο αποκλεισμός πραγματικών αναπήρων από το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση
  • Στόχος τους είναι να φορτώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα περισσότερα βάρη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την προνοιακή φροντίδα
  • Στόχος τους είναι να αδυνατίζει συνεχώς κάθε κοινωνικό στοιχείο στο ασφαλιστικό σύστημα και να δυναμώνει η ανταποδοτικότητα (τόσα έδωσες, τόσα θα πάρεις!), αλλά ο εργαζόμενος δεν έδωσε μόνο λεφτά, έδωσε μια ολόκληρη ζωή!».
Για τον ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

Αναφορά έκανε στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος τόσο στον ΣΥΝ, όσο και στον ΛΑ.Ο.Σ., σε σχέση με τις θέσεις τους για την Κοινωνική Ασφάλιση: «Ο ΣΥΝ - είπε - δεν μπορεί να αντιταχθεί ουσιαστικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στην επίθεση του κεφαλαίου. Γιατί δεν έχει εναλλακτική λύση που είναι σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και αυτό τον οδηγεί σε διαχειριστικές λύσεις που αφομοιώνονται από το σύστημα και το δικομματισμό.

Ο ΣΥΝ αφορίζει τις ανάγκες των λαϊκών δυνάμεων και συμβάλλει στη μείωση της απαιτητικότητας, προβάλλει τη θέση για δημιουργία αποθεματικού με "ομόλογα", είναι υπέρ της σύνδεσης των Ταμείων με τις επιχειρήσεις, μέσω των μετοχών που διαθέτουν. Είναι υπέρ του χρηματιστηριακού τζόγου.

Δεν εναντιώνεται στην ιδιωτική ασφάλιση, στα επαγγελματικά ταμεία, είναι υπέρ της συνύπαρξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα στην Υγεία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυτός είναι δρόμος επέκτασης των μεγαλοσυμφερόντων και προσαρμογής του δημόσιου τομέα στις ανάγκες της αγοράς, του ανταγωνισμού.

Χρειάζεται αυστηρό κριτήριο για κάθε πολιτική δύναμη. Πίσω από δηλώσεις, φιγούρες, λαϊκισμούς καιροφυλακτεί η πολιτική εξαπάτηση. Το λέμε αυτό για τον ΛΑ.Ο.Σ. που είναι μια πολιτική δύναμη πονηρής προέλευσης, που ψαρεύει σε θολά νερά, κρύβει τις προθέσεις του, κρύβει τις εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις του αλλά επί της ουσίας είναι δεκανίκι του εκμεταλλευτικού συστήματος και έχει δηλώσει ότι θα συνδράμει το δικομματισμό για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι υπέρ των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων, υπέρ των ανταποδοτικών συντάξεων, μιλάει για κατώτερη σύνταξη πείνας 500 ευρώ».

Εχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση του ΚΚΕ

Ο Γ. Μαρίνος κατέληξε στην ομιλία του: «Σ' αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση του ΚΚΕ για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις, να προλάβουμε, να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να διεκδικήσουμε νέα δικαιώματα.

Ενίσχυση του ΚΚΕ γιατί αυτό μπορεί να αντιταχθεί δυναμικά στην αντιλαϊκή πολιτική, ώστε με νέες δυνάμεις να εντείνει τον αγώνα του για τα δικαιώματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στο δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ μπορεί να αντιταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική και να συμβάλει στη διεκδίκηση των λαϊκών αιτημάτων γιατί η στρατηγική, η πολιτική, οι θέσεις του είναι σε συνεχή σύγκρουση με το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το δικομματισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ