Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη»

Από κινητοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Αλεξανδρούπολη
Από κινητοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Αλεξανδρούπολη
Αυτό το στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη είχε έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, ως στρατόπεδο που εμπλέκεται στα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπως τις διευκολύνσεις που παρείχε στην άσκηση «Noble Jump» και την προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία νέας βάσης, σύμφωνα με το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «Ολη η Ελλάδα μια ΝΑΤΟική βάση», αλλά και της ΝΔ που στηρίζει το ΝΑΤΟ και αυτή. Ακούσαμε την εμπειρία από φαντάρους, που υπηρέτησαν το προηγούμενο διάστημα σ' αυτό το στρατόπεδο, για ζητήματα που αφορούν τόσο την ενεργότερη εμπλοκή του στρατοπέδου στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, όσο και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ο Κώστας μάς είπε: «Οταν πήγα στο στρατόπεδο, ήταν τότε που είχε ξεκινήσει το σούσουρο με τα ελικόπτερα. Υπήρχε ένα πρόγραμμα υπηρεσιών που αφορούσε τη φύλαξη του χώρου της βάσης και από στρατιώτες. Προσπάθησα να βγω στην αναφορά διαμαρτυρόμενος, αλλά μάλλον το στρατόπεδο ακολουθεί την τακτική τού να μη γίνονται αναφορές. Επειδή η κατάσταση παρέμενε η ίδια, ζήτησα ακρόαση από τον διοικητή της μονάδας. Του ανέφερα ότι εγώ δεν έχω καταταγεί στον ελληνικό στρατό για να φυλάω Αμερικανούς. Ο διοικητής έκανε τον ανήξερο, ότι φαντάροι στέλνονται να φυλάνε ΝΑΤΟικούς. Εγώ του είπα ότι το χουν πει ακόμη και οι ειδήσεις. Ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Η απάντησή του; Μου είπε ότι οι ερωτήσεις που κάνω είναι λόγος για να με στείλει στο στρατοδικείο. Στρατοδικείο βέβαια δεν με στείλανε, αλλά κάποια στιγμή με στείλανε μετάθεση σε ένα Στρατιωτικό Πρατήριο».

Ο Μάκης συνέχισε λέγοντας: «Την πρώτη βδομάδα που ήμουν στο στρατόπεδο, έρχονται και μου λένε "το βράδυ θα πας 2 ώρες στο λιμάνι για περίπολο". Στην αρχή δεν κατάλαβα τι έπαιζε. Μετά, όμως, μες στη μέρα έμαθα ότι εκεί ήταν τα ελικόπτερα του ΝΑΤΟ. Πήγα και αρνήθηκα να κάνω αυτήν την υπηρεσία και άρχισα να το συζητάω φανερά με τους υπόλοιπους φαντάρους της μονάδας μου. Με έπιασαν τότε ο διοικητής και ο λοχίας και μου είπαν ότι η χώρα μας έχει συμφέροντα από αυτήν τη συμμαχία, ότι αν δεν ήθελα να πάω, εντάξει είναι δικαίωμά μου, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το συζητάω και να το κάνω θέμα με τους άλλους φαντάρους».

Από τη στάση κάποιων φαντάρων φάνηκε η εναντίωσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης, για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ο Κώστας μάς είπε ότι μαζί με άλλους φαντάρους από τη μονάδα του συμμετείχαν σε διάφορες συγκεντρώσεις της ΕΕΔΥΕ που είχαν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. «Με κάποιους από αυτούς είχαμε στείλει και επιστολή στον "Ριζοσπάστη", για να καταδικάσουμε αυτήν την ενέργεια και να πούμε ότι εμείς οι φαντάροι δεν έχουμε καμία δουλειά να φυλάμε ΝΑΤΟικές βάσεις. Αρκετοί από τους φαντάρους συμφώνησαν με αυτή μας την ενέργεια, κάποιοι μας είπαν και "μπράβο". Κάποιοι βέβαια μας είπαν ότι εδώ είναι στρατός και ότι αν διαφωνούμε θα μας "χώνουν" σε παραπάνω υπηρεσίες».

Το ίδιο και ο Μάκης, που την περίοδο που είχε γίνει η επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, μαζί με άλλα παιδιά συνέταξαν ένα κείμενο που το στείλανε στον «Ριζοσπάστη», στο οποίο αναδεικνύανε ότι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ, έξω από τα σύνορα της χώρας και φυσικά ότι δεν θέλουν να φυλάνε οτιδήποτε έχει σχέση με το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να αναφέρουμε και το πώς λειτουργούσαν οι φαντάροι μέσα στο στρατόπεδο. Ο Κώστας μάς είπε: «Εμείς στο θάλαμό μου κάθε βδομάδα συζητούσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, που ήταν πολλά. Ηταν κάτι σαν επιτροπή θα έλεγα. Συζητούσαμε ακόμη και για το αν θα πηγαίναμε σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις».

«Και εμείς», μας λέει ο Μάκης, «επειδή αντιμετωπίζαμε ζήτημα με τις αναφορές, που ουσιαστικά τις απέφευγαν, κατά τη γνώμη μου, για να μην θίγεται ανοιχτά το θέμα των ΝΑΤΟικών βάσεων, λειτουργούσαμε κάπως αντίστοιχα. Κάθε φορά, πριν από τις υποτυπώδεις αναφορές, συζητούσαμε τι αιτήματα είχαμε και ο καθένας αναλάμβανε να θίξει κι από ένα ζήτημα. Ηταν πολύ σημαντικό το ότι κάναμε δικό μας πρόβλημα την υπόθεση της διαβίωσής μας μέσα στο στρατόπεδο. Μάλιστα, αυτό ήταν κάτι που το περνούσαν οι παλιές σειρές στις νέες. Απ' όσο έχω μάθει από παιδιά που δεν έχουν απολυθεί ακόμη, συνεχίζουν και οι σημερινές σειρές να παλεύουν».


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ