Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Είναι απαίτηση η ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Με πρόταση για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, σε όλους τους δήμους, με την αναγκαία υποδομή, χρηματοδότηση και διορισμούς απευθύνεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θεωρώντας τη φοίτηση όλων των παιδιών σε δομές Προσχολικής Αγωγής πρωτίστως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των προνηπίων και νηπίων, η ΑΣΕ προβάλλει ένα συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης που απαντά και στην κυβέρνηση η οποία, με όρους υποβάθμισης, εφαρμόζει το δίχρονο νηπιαγωγείο.

«Δηλώσαμε ευθύς εξαρχής ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 33 του νόμου 4521/26-2-2018, δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα που βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για "δίχρονη, δωρεάν, υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας"! Η εκτίμησή μας στηρίχτηκε στο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε με τον νόμο αυτό κανένα μέτρο για την εφαρμογή της Δίχρονης, δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ, ούτε έναν διορισμό ή για κτιριακές υποδομές! Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμησή μας αυτή», αναφέρει η ΑΣΕ. Θυμίζει πως την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε ότι θα υλοποιηθεί μόλις σε 184 από τους 325 δήμους της χώρας που αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, τη σχολική χρονιά 2019 - 2020 αφορά 114 νέους δήμους και για την τρίτη χρονιά, που πρέπει να ενταχθούν οι τελευταίοι 27 δήμοι, μέσα στους οποίους Αθήνα, Θεσσαλονίκη, «η κυβέρνηση θα βάλει την ΚΤΥΠ να τοποθετήσει καμιά 200 Νηπιαγωγεία προκάτ στις υπάρχουσες αυλές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων! (...)

Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 - 20, "εφαρμόζει" Δίχρονη ΠΑ με όρους υποβάθμισης! Κλείνοντας τους ήδη στενούς αύλιους χώρους και βάζοντας τα προνήπια - νήπια σε προκάτ αίθουσες, που όλοι ξέρουμε ότι θα μείνουν χρόνια στις αυλές των σχολείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διαβίωση παιδιών και εκπαιδευτικών σε αυτά!

Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, αλλά αναμενόμενη, αφού πρόκειται για μια κυβέρνηση που έκοψε ακόμα και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν για κτιριακές υποδομές για εφαρμογή της Δίχρονης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019! Πρόκειται για πρόκληση να δίνουν οι κυβερνήσεις 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ, δεκάδες δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους και για την Προσχολική ...προκάτ που την υποβαθμίζουν!», τονίζει η ΑΣΕ.

Θυμίζει, επίσης, πως με το νέο σύστημα «προσλήψεων - διορισμών» που στην ουσία οδηγεί σε απολύσεις και νηπιαγωγών, με το αέναο κυνήγι κριτηρίων και προσόντων θα ενταθούν ο ανταγωνισμός, η ελαστική εργασία και η εναλλαγή της με την ανεργία και στις νηπιαγωγούς. «Ετσι και στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής η κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα γίνει είτε εκ των έσω με πολυπληθή τμήματα είτε με προσλήψεις συμβασιούχων αναπληρωτριών νηπιαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναγκαία για την ηλικία αυτή παιδαγωγική σχέση, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σ' αυτές τις συνθήκες, αλλά και για τη ζωή - λάστιχο των αναπληρωτριών/ών συναδέλφων νηπιαγωγών»!

Διεκδικήσεις για αναβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου

Απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου καλεί τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν:

  • Να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη για δίχρονη, υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή πανελλαδικά, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, με εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών αναγκών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκαίων μόνιμων διορισμών νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού! Παράλληλα, όλα τα παιδιά έως 4 χρόνων να έχουν τη θέση τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς! Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη και δυνατότητα να φοιτούν το 2019 όλα τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή!
  • Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες. Καμία εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ κι επιχειρήσεων στη λειτουργία τους.
  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων Νηπιαγωγείων. Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείων αλλά και παιδικών σταθμών.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων νηπιαγωγών και όλων των ελαστικά εργαζόμενων στην Προσχολική Αγωγή. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων και μέτρα στήριξής τους (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή). Μείωση ωραρίου νηπιαγωγών - εξίσωση ωραρίου Εκπ/κών ΠΕ με ΔΕ.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα. Κατάργηση του ΠΔ 79, καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή τμημάτων.
  • Τμήματα Ενταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κάλυψη όλων των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη με μία νηπιαγωγό ανά παιδί.
  • Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

Η πρόταση της ΑΣΕ ψηφίστηκε σε Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σεφέρης», «Σωκράτης» και άλλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ