Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μάχη για τις Συμβάσεις μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς

Την πιο ...πρακτική απάντηση στο ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και του ξηλώματος μιας σειράς κατακτήσεών τους δίνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα σε κλάδους και χώρους δουλειάς που παλεύουν ανυποχώρητα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά και τη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό εορτασμό της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας δίνει συνέχεια στη δράση της για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη, η επιτυχημένη κλαδική απεργία στις 16 Μάρτη και η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, νεκρώνοντας τα εργοστάσια, έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα. «Ο αγώνας μας για υπογραφή ΣΣΕ είναι ενιαίος με τον αγώνα για στήριξη του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που έχει γιγαντωθεί και μας φέρνει μπροστά σε αδιέξοδα», τονίζει η Ομοσπονδία. «Μέσα σε αυτές τις ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η υπογραφή της ΣΣΕ θα μας βοηθήσει να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλο το εύρος των διεκδικήσεών μας», έχει ξεκαθαρίσει.

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Σε διαδικτυακή συνάντηση που είχε με τους εργοδοτικούς φορείς η Ομοσπονδία κατέθεσε την πρότασή της για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι το πάγιο αίτημα για Σύμβαση μένει ανεκπλήρωτο από το 2010, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ανάγκη να υπάρξει Σύμβαση στον κλάδο και δεσμεύτηκαν να καταθέσουν έως τις αρχές Μάη τη δική τους πρόταση γι' αυτή.

Στην προμετωπίδα της δράσης της θέτει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Σε τηλεσύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ) έθεσε το ζήτημα της υπογραφής νέων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων (Παστερίωσης, Τυροκομίας, Εμφιαλωμένων, Τυποποιημένων Τροφίμων, Πτηνοτροφίας). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, κόντρα στην προσπάθεια κωλυσιεργίας των εργοδοτών, ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους τους για το κατώτερο κλαδικό ημερομίσθιο και μισθό, ως όρο πραγματικής εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή ΣΣΕ.

«Συνολικά οι εργοδότες στον κλάδο έχουν, όλα αυτά τα χρόνια, τεράστια κέρδη. Από την άλλη, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν μειωθεί, οι τελευταίες κλαδικές ΣΣΕ υπογράφηκαν το 2009 με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις», σημειώνει η Ομοσπονδία. «Καμία κυβέρνηση, κανένας σωτήρας δεν θα νοιαστεί για εμάς και τις οικογένειές μας. Η συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων, μαχητικών δυνάμεων, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα με το μέρος μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός του αγώνα, αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τονίζει.

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία της δύναμής της το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) με θέμα τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση. «Φέρνουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες, παλεύουμε για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα», τονίζει στο κάλεσμά της. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, με τους μισθούς που δεν φτάνουν να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες, δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα! Συζητάμε και οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με βάση τα 825 ευρώ και ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, περισσότερα δικαιώματα. Για να γίνει αυτό υπόθεση του κάθε σωματείου στον κλάδο, των ίδιων των εργαζομένων», υπογραμμίζει.

Με καθολική συμμετοχή οι στάσεις εργασίας στη «Μινέρβα»

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι στάσεις εργασίας, στην έναρξη και τη λήξη κάθε βάρδιας, στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μινέρβα» στο Σχηματάρι. Την κινητοποίηση προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, μετά από απόφαση της εργοστασιακής επιτροπής και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς που να δίνουν «ανάσα» στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 7% επί των μηνιαίων μεικτών αποδοχών ή του μεικτού ημερομισθίου του έτους 2021, ενιαία για όλους, προσαύξηση ωρίμανσης (5% επί του βασικού μισθού ανά 3 χρόνια) και τη διασφάλιση μιας σειράς κεκτημένων παροχών. Παράλληλα, ζητούν να συμφωνηθεί ανώτατο όριο χειρισμού μηχανών (5 μηχανές ανά χειριστή ως επικεφαλής), αίτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εταιρεία προσθέτει γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση για το λιγοστό προσωπικό.

Την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ELBISCO» στο Πικέρμι Αττικής. Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, οι εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης για τη διαπραγμάτευση νέας Συλλογικής Σύμβασης, με μια σειρά από μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων του «Ομίλου Φιλίππου» είχαν προχωρήσει σε κοινή σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Στην κατεύθυνση αυτή, τα επιχειρησιακά Σωματεία (ΦΑΓΕ, ΕΜFI, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΚΑΝΑΚΙ - HQF, HQF Εύβοιας, ELBISCO Πικέρμι) έχουν ζητήσει να οριστεί κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών, με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ