Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε χώρους δουλειάς φτάνει το κάλεσμα ξεσηκωμού για αυξήσεις στους μισθούς

Στις 10 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, την Πέμπτη η σύσκεψη στη Νέα Παραλία

Με εξορμήσεις και περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης δουλεύουν για την επιτυχία της πλατιάς σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πάρκο των Εποχών, στη Νέα Παραλία, αλλά και για το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Τα σωματεία δίνουν τη μάχη για αγωνιστικό ξεσηκωμό, παράλληλα με τη δράση για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, αλλά και κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Με σύνθημα «Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη - Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος», το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μάχης σε όλα τα συνδικάτα ώστε να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για ζωή με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, διαγραφή χρεών ώστε κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι να μην κινδυνεύσει, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς - νοσηλευτές, εξοπλισμό και πόρους.

Το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη σύσκεψη της Πέμπτης, όπου θα μεταφερθεί η πείρα της οργάνωσης και του αγώνα από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς.

«Σχολάμε τα μεσάνυχτα και στις 7 πάλι για δουλειά»

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, αναδεικνύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στα σούπερ μάρκετ και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Η εικόνα που έρχεται από τους εμποροϋπαλλήλους δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Μας υποχρεώνουν να χτυπάμε την κάρτα στις 11 μ.μ. και σχολάμε μιάμιση ώρα αργότερα», λένε εργαζόμενοι που δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ στις τουριστικές περιοχές. «Σχολάμε στις 12 το βράδυ και στις 7 το πρωί πρέπει να είμαστε πάλι στο κατάστημα», προσθέτουν άλλοι, αποδεικνύοντας ότι ο εργάσιμος χρόνος γίνεται λάστιχο από τη μεγαλοεργοδοσία προκειμένου «να βγαίνει η δουλειά». Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπερωρίες που ανταλλάσσονται με ρεπό, για καθημερινές μετακινήσεις εργαζομένων από Θεσσαλονίκη και Λάρισα, για τα 4ωρα που μετατρέπονται σε 6ωρα, καθώς και για εργαζόμενους που έχουν δύο και τρία πόστα.

Διεθνής μέρα δράσης για την ειρήνη

Στο μεταξύ στο πρόσφατο, 19ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αποφασίστηκε η 1η Σεπτέμβρη να αποτελέσει για τα συνδικάτα διεθνή μέρα δράσης για την ειρήνη με σύνθημα «ΣΤΟΠ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - Οχι άλλο αίμα εργατών για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων».

Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί αποτελεί την επέτειο της έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια θύματα των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για όλους όσοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τον εθνικισμό και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που σημαίνει περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο και τα πολυεθνικά μονοπώλια, φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους για τους λαούς.

Στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων, την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 19.00, στη σύσκεψη των συνδικάτων στο Πάρκο Εποχών στη Θεσσαλονίκη, θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του συνδικάτου Nakliyat-Is της Τουρκίας, Ali Riza Kucukosmanoglu.

Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις και υπογραμμίζει ότι η διεθνής μέρα δράσης για την ειρήνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία «λόγω των τεράστιων κινδύνων και απειλών για τους λαούς και το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά, που έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα, όπως αποδεικνύεται από τη σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται ήδη εδώ και 6 μήνες, καθώς και την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Σημειώνει τη «φάση ακραίας όξυνσης» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους κινδύνους, με τους λαούς να πληρώνουν το κόστος με θάνατο, προσφυγιά και επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας τους. «Με ευθύνη των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους ενισχύεται η ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία με το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης εντείνει την επιθετικότητά της και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη», τονίζει η ΠΣΟ, καλώντας σε ένταση της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

«Οσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα των λαών να ζουν ειρηνικά, αγωνίζονται ενάντια στους εκμεταλλευτές και καταπιεστές των λαών, για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Και απευθύνει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν όσο το δυνατόν πιο μαζικά, να ενταχθούν, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα: «Μόνο μέσα από οργανωμένους, μαζικούς και ταξικά προσανατολισμένους αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε το εκμεταλλευτικό σύστημα, για έναν άλλο δρόμο παγκόσμιας ανάπτυξης. Για έναν δρόμο που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τους λαούς και όχι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», αναφέρει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την ένταση της αντεργατικής επίθεσης από Ουκρανία και Ρωσία(2022-07-22 00:00:00.0)
Να μην ανανεωθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις(2019-09-13 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο(2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ