Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΕΘ 2022
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Να γίνει βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης και απεργιακού ξεσηκωμού

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Από τη συγκέντρωση στη ΔΕΗ
Από τη συγκέντρωση στη ΔΕΗ
Ολοι οι δρόμοι το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη οδηγούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων στις 6 μ.μ. Στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που στέλνει το μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φτηνά για τον λαό, ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, στην πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια, πολέμους, κρίσεις. Για να ακουστεί πανίσχυρη η λαϊκή απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, όπου έρχεται να δώσει νέες διαβεβαιώσεις ευημερίας για το κεφάλαιο και να μοιράσει ψίχουλα στον εργαζόμενο λαό και στη νεολαία.

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ για ρεύμα φτηνό για τον λαό

Ο χορός των κινητοποιήσεων, για την προστασία του λαού από τη «βαρυχειμωνιά» που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ, ξεκίνησε με τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, ενάντια στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, με αίτημα - σύνθημα «Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τα Εργατικά Συνδικάτα και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Περιοδεία στον ΟΑΣΘ
Περιοδεία στον ΟΑΣΘ
Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σπίτι λαϊκό χωρίς ηλεκτρικό κανένα δεν θα αφήσουμε, μ' αγώνα ταξικό», εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς απαίτησαν Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα. Και διαμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας χωρίς ρεύμα.

Οπως είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, «τα ψέματα τελείωσαν! Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανένας μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται σε συνθήκες Ανταρκτικής. Δεν θα τους το επιτρέψουμε και ξέρουμε τον τρόπο. Η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης είναι η δύναμή μας».

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κάλεσε σε δυνάμωμα της πάλης «ενάντια στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που έχουν κυριολεκτικά τσακίσει τη ζωή μας». Σημείωσε πως «για να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας, πρέπει ο χειμώνας που έρχεται να είναι ένας χειμώνας θερμός από αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς από το ΠΑΜΕ

Το μήνυμα να μη λείψει κανείς από το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ μετέφεραν μέχρι την τελευταία ώρα κλιμάκια συνδικαλιστών μέσα από τις περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε εργοστάσιο μετάλλου
Σε εργοστάσιο μετάλλου
Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης πανεξόρμησης στους χώρους δουλειάς εντάσσονται και οι περιοδείες που έγιναν την Παρασκευή σε χώρους όπως ο ΟΑΣΘ, ο ΟΣΕ, σε φαρμακαποθήκες, εργοστάσια, εργοτάξια, διαλογητήρια, με στελέχη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και προέδρους Ομοσπονδιών.

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, περιόδευσε στον τερματικό σταθμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στον Εύοσμο, όπου μίλησε κυρίως με οδηγούς. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ τα τελευταία χρόνια βιώνουν περικοπές μισθών, εργασιακές ανατροπές και παλεύουν να εκτελέσουν το συγκοινωνιακό έργο με έναν στόλο οχημάτων υποσυντηρημένο και λειψό. Ο Γ. Πέρρος κάλεσε σε ένταση της πάλης, σημειώνοντας ότι οι αγώνες τους το τελευταίο διάστημα είχαν αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το τι ΣΣΕ συμφώνησε η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου τους, η οποία Σύμβαση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους.

Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, όπου απασχολούνται πολλοί νέοι εργαζόμενοι, αρκετοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργατών και όχι της εργοδοσίας.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μείνουν μακριά από τη λογική ότι μια κυβερνητική εναλλαγή μπορεί να φέρει λύση στα προβλήματα. Και τόνισε: «Ο δρόμος σήμερα, για να μπορούμε να ξεφύγουμε από τη βαρβαρότητα που ζει ο εργαζόμενος, είναι η ελπίδα των αγώνων. Και αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί η εργατική τάξη να πάει μπροστά. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και να καθορίσει το δικό της μέλλον».

Σε εργοτάξιο
Σε εργοτάξιο
«Μας λένε ουσιαστικά να σκύψουμε το κεφάλι, να μειώσουμε τις απαιτήσεις, να μη διεκδικήσουμε ΣΣΕ και να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε εμάς και τα παιδιά μας σε αυτόν τον ανταγωνισμό, που μπορεί να πάρει και τη μορφή της στρατιωτικής σύγκρουσης. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ζωές μας να προσδιορίζονται από τις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», ανέφερε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στις επιχειρήσεις μετάλλου «Kleemann» και «Alumil», στο Κιλκίς, περιόδευσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μαζί με στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στο συλλαλητήριο, «να γίνει ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα με απεργιακή κλιμάκωση, για να έρθουν στο προσκήνιο τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ολοι συντονισμένοι, και ακολουθώντας το παράδειγμα των μαζικών εργατικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, να βγουν μπροστά στη μάχη για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, φτηνό ρεύμα και αγαθά ευρείας λαϊκής κατανάλωσης».

Σε κατασκευαστικά έργα, όπως στο εργοτάξιο στο Διαβαλκανικό και στο εργοτάξιο στη Βίλκα, περιόδευσε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μαζί με στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν στον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες τους. «Εχοντας την πείρα του αγώνα για την υπογραφή της ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τις παρεμβάσεις μας μέσα στην περίοδο της πανδημίας, να δυναμώσουμε την πάλη και σε συντονισμό με άλλα σωματεία να προετοιμάσουμε μεγάλη πανεργατική - πανελλαδική γενική απεργία το επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Στις επιχειρήσεις «Liafarm», «Vitafarm» και ΣΥΦΑ περιόδευσε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου, μαζί με στελέχη του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης που αντιμετώπισε.

Τέλος, περιοδεία στην κονσερβοποιεία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά πραγματοποίησε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με στελέχη του κλαδικού Συνδικάτου της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ