Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εικόνες φρίκης και ολικής καταστροφής από την ισραηλινή επίθεση στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»

Στους 32.845 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 178 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας

Το ισοπεδωμένο συγκρότημα του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», που ήταν το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Το ισοπεδωμένο συγκρότημα του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», που ήταν το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας
Αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άλλους, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ολοκλήρωσε χθες τη 15ήμερη πολιορκία του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» στην Πόλη της Γάζας, την ίδια ώρα που συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Σε 178 μέρες ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 32.845 Παλαιστίνιοι και άλλοι 75.392 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν φρικτές εικόνες από το Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από την πολυήμερη επίθεση και πολιορκία του ισραηλινού στρατού.

Τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος πυρπολήθηκαν ή και βομβαρδίστηκαν, ενώ δεκάδες πτώματα συνεθλίβησαν από τα άρματα μάχης και τα στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους. «Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο "Αλ Σίφα" και γύρω απ' αυτό», σημείωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Δημοσιογράφος που επικαλέστηκε το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες το απόγευμα πρωτόγνωρες σκηνές στο εσωτερικό του κατεστραμμένου νοσοκομείου, που όπως ανέφερε του θύμιζαν «ταινία τρόμου».

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων είναι και ολόκληρες οικογένειες που είχαν καταφύγει σε ορισμένους από τους χώρους του νοσοκομείου, μετά τον διωγμό τους από άλλες συνοικίες της πόλης.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε ότι 21 ασθενείς πέθαναν μέσα στο νοσοκομείο από τις 18 Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η ισραηλινή πολιορκία.

Στο νοσοκομείο - συνέχισε - παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «Ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

«Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από το Σάββατο δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους» μέσα στο νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ισραήλ ο Ντ. Χαγκάρι, εκπρόσωπος του στρατού, κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονται μέσα σε νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καταστροφική επίθεση στο «Αλ Σίφα», ενώ ξεδιάντροπα χαρακτήρισε τη 15ήμερη δολοφονική πολιορκία ...«επιχείρηση ακριβείας»!

Κι άλλοι νεκροί από πείνα και αφυδάτωση

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν χθες και σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο «Αλ Ακσά» στην Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, όπου ισραηλινό drone σκότωσε 2 αμάχους και τραυμάτισε πολλούς ακόμα, πλήττοντας τον περίγυρο του νοσοκομείου, όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα με τα πυρά και τους βομβαρδισμούς, το Ισραήλ συνεχίζει να αξιοποιεί ως όπλο την πείνα που επιβάλλει.

Στο Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν» της βόρειας Γάζας αναφέρθηκε την Κυριακή ότι πέθαναν από πείνα και αφυδάτωση άλλοι 4 άμαχοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από αυτήν την αιτία σε τουλάχιστον 34.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA οι 2 από τους 4 νεκρούς στο «Καμάλ Αντουάν» ήταν παιδάκια, ενώ από το σύνολο των 34 νεκρών από πείνα και αφυδάτωση οι 31 είναι παιδιά.

Την Κυριακή, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο «Telegram» η Χαμάς ζήτησε «συγγνώμη» από τους κατοίκους της Γάζας για τις τεράστιες δυσκολίες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ, αλλά επανέλαβε ότι αυτός πρέπει να συνεχιστεί, καθώς αυτό θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να πετύχουν «τη νίκη και την ελευθερία».

Τη Δευτέρα η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο νότιο Ισραήλ την 57χρονη αδελφή του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς, Σαμπάχ Αμπντέλ Σαλάμ Χανίγια, στο πλαίσιο έρευνας για «τρομοκρατία». Η 57χρονη συλληφθείσα, που έχει ισραηλινή υπηκοότητα, θεωρήθηκε πως είναι «ύποπτη ότι έχει επαφές με στελέχη της Χαμάς και ότι ταυτίζεται με την οργάνωση, ενώ παράλληλα υποκινεί και υποστηρίζει τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στο Ισραήλ».

Στο μεταξύ, και καθώς εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι συγκρούσεις με μαχητές των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί 600 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 256 από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ εντείνονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος την Κυριακή υποβλήθηκε σε «επιτυχή» χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση κήλης.

Το Σαββατοκύριακο οι δρόμοι μεγάλων πόλεων, όπως Τελ Αβίβ, Χάιφα και Δυτική Ιερουσαλήμ, γέμισαν από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που απαίτησαν την παραίτηση του Νετανιάχου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Απαίτησαν επίσης τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Απέναντί τους η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού. Επεισόδια και συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών σημειώθηκαν και μπροστά στο κτίριο της Βουλής (Κνέσετ) στην Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλώσεις αυτές εκτιμήθηκε από ξένα ΜΜΕ ότι είχαν τη μαζικότερη συμμετοχή από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβρη.

Στις φωνές υπέρ της παραίτησης του Νετανιάχου προστέθηκε και αυτή του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, μέσα από δηλώσεις του στο βρετανικό «Sky News».

Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων, η Κνέσετ ενέκρινε χθες το βράδυ νομοσχέδιο για την απαγόρευση κάλυψης γεγονότων και μετάδοσης προγράμματος του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera» στο Ισραήλ. Ο νόμος ψηφίστηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, και δίνει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να απαγορεύσει την προβολή περιεχομένων του τηλεοπτικού δικτύου αλλά και να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε ζητήσει να δοθούν στην κυβέρνησή του εξουσίες και για το κλείσιμο των παραρτημάτων και την κατάσχεση εξοπλισμού ξένων τηλεοπτικών καναλιών στο Ισραήλ, εφόσον θεωρηθεί «ότι προκαλούν πραγματική βλάβη για την κρατική ασφάλεια».

Στο μεταξύ, την Κυριακή κτίριο του ισραηλινού στρατού υπέστη ζημιά σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα στην παραθαλάσσια πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ. Το drone φέρεται πως εξαπολύθηκε από ανατολική κατεύθυνση, διευκρίνισε ο στρατός μέσω «Telegram» τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ότι η ζημιά δεν ήταν σοβαρή.

Ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι την επίθεση ενδέχεται να εξαπέλυσε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Φόνοι, συλλήψεις και κατάσχεση γης στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι συνέχισαν τις εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, τις επιθέσεις με θύματα παιδιά, αλλά και τις κατασχέσεις παλαιστινιακής γης, για την ανέγερση νέων κατοικιών εποίκων και άλλες δραστηριότητες.

Το Σάββατο, με αφορμή τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης (30 Μάρτη), η «Επιτροπή Αντίστασης στον Εποικισμό και στο Τείχος - Απαρτχάιντ» ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβρη το Ισραήλ έχει κατασχέσει 2.700 εκτάρια γης (ή 2.380 τ.χλμ.), που ισοδυναμούν με το 42% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και το 69% της περιοχής C, που είναι υπό την απόλυτη «δικαιοδοσία» του ισραηλινού στρατού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Μοαγίντ Σαααμπάν, ανέφερε ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν «νεκρές ζώνες» πέριξ των εποικισμών, με διαταγή του στρατού, ενώ το Ισραήλ βάζει άμεσα σε εφαρμογή 52 μεγάλα οικιστικά σχέδια με σκοπό να χτίσει 8.829 κατοικίες για εποίκους. Μέρος των σχεδίων αυτών αφορά και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου καταστρώνονται 13 οικοδομικά σχέδια, τα περισσότερα στον εποικισμό Maale Adumim.

Στο μεταξύ, οι δολοφονίες Παλαιστινίων και δη παιδιών συνεχίζονται.

Το Σάββατο ο κατοχικός στρατός σκότωσε έναν 13χρονο Παλαιστίνιο στη διάρκεια νέας εισβολής στην πόλη Καμπατίγια, νότια της Τζενίν. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο στρατός ήταν ότι δέχτηκε «πυρά» από ενόπλους και τα ανταπέδωσε, σκοτώνοντας τον 13χρονο μαθητή.

Χθες, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις εποίκων κοντά στην Ιεριχώ.

Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν πάνω από 25 συλλήψεις Παλαιστινίων, μεταξύ τους μιας μητέρας και των δύο γιων της.

Στο φόντο αυτής της κλιμάκωσης της κατοχικής βίας στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, στο εμπορικό κέντρο της πόλης Gan Yavne του κεντρικού Ισραήλ 3 νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά το βράδυ της Κυριακής, όταν δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι. Ο 19χρονος Παλαιστίνιος δράστης από την πόλη Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, τραυματίστηκε θανάσιμα από δημοτικούς αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ