Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δίνει μάχη με το θάνατο

Μάχη με το θάνατο δίνει από χτες στις 11.30 το πρωί ηλεκτρολόγος πλοίων, τον οποίο «λαμπάδιασαν» η έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και η ασυδοσία του εργοδότη. Πρόκειται για τον 48χρονο Νεκτάριο Σαλίβερο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος άρπαξε φωτιά, καθώς εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες σε φέρι μποτ του εφοπλιστή Νικολαΐδη σε καρνάγιο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το οποίο ανήκει στον κ. Καστρινό. Εργοδότης του ηλεκτρολόγου είναι ο εργολάβος Παναγιώτης Διαμαντής, ιδιοκτήτης του συνεργείου ΜΑΡΙΝ ΕΠΕ. Η άδεια εργασιών, που είχε εκδοθεί από το λιμεναρχείο Περάματος στον εν λόγω εργολάβο για τις επισκευές στο φέρι μποτ, δεν προέβλεπε χρήση φλόγας. Και όμως, ο Ν. Σαλίβερος, αν και ηλεκτρολόγος, αναγκάστηκε από τον εργοδότη του, να «πιάσει» την τσιμπίδα για να κολλήσει στο πλοίο ένα λαμάκι.

Το αποτέλεσμα ήταν σπίθες να πέσουν σε δοχείο με εύφλεκτα υγρά (διαλυτικό χρωμάτων), να εκδηλωθεί πυρκαγιά και οι φλόγες να τυλίξουν τον ηλεκτρολόγο. Τις εργασίες υποτίθεται ότι επέβλεπε η τεχνικός ασφαλείας κ. Παπαγιαννοπούλου, η οποία όμως μέχρι τώρα είναι εξαφανισμένη. Ο εργάτης μεταφέρθηκε αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με σοβαρά εγκαύματα σε όλο το σώμα του και στη συνέχεια, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Να σημειωθεί ότι ο Ν. Σαλίβερος είναι ο 8ος εργάτης της Ζώνης, που πέφτει φέτος θύμα της έλλειψης των μέτρων ασφαλείας. Την περασμένη Κυριακή, υπενθυμίζουμε ότι 7 αμμοβολιστές λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους, όταν, από ακατάλληλο κομπρεσέρ, στις μάσκες τους, αντί οξυγόνο, διοχετεύτηκαν δηλητηριώδη αέρια.

«Πάγια απαίτησή μας είναι οι εργασίες φλόγας να εκτελούνται από τους ηλεκτροσυγκολλητές, όμως οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία που μαστίζει τη Ζώνη με ευθύνη της κυβέρνησης και προκειμένου να μη χαλάσουν καμιά δεκάρα παραπάνω, υποχρεώνουν συναδέλφους να εκτελούν και τέτοιες εργασίες», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θανάσης Παναγιωτόπουλος και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα με την αύξηση της ανεργίας, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, συνεχίζει να υποβαθμίζει ραγδαία και τη λειτουργία των 5μελών Επιτροπών Ελέγχου. "Εργο", που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβρη όταν έγινε η έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο "ΣΕΪΛΟΡ", όπου επιχείρησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους και στις επιτροπές ελέγχου. Προειδοποιούμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη της Ζώνης σύμφωνα με τα αιτήματά μας, θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ