Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επένδυση η ψήφος στο ΚΚΕ

«Τι θα συμβεί με το ασφαλιστικό;», «Τι θα γίνει με τη δουλιά μας;». Ηταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν ξανά και ξανά, οι εργαζόμενοι στον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Β' Πειραιά, που προχτές το πρωί περιόδευσε, επικεφαλής κλιμακίων του ΚΚΕ, στη ΔΕΗ στο Φάληρο και στο εργοστάσιο του ΟΣΕ, στην περιοχή Λεύκα του Πειραιά.

Πρώτος σταθμός του κλιμακίου, στο οποίο συμμετείχαν και ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος του ΔΣ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και υποψήφιος βουλευτής και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η ΔΕΗ Φαλήρου. Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής στη συγκέντρωση που έγινε τόνισε ότι αυτός ο μήνας θα είναι καλός μέχρι τις 22 - 23, οπότε θα γίνει ευρωπαϊκό συμβούλιο, για να τοποθετηθεί η «ταφόπλακα» στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

«Οι Κομμουνιστές - συνέχισε - δεν επισκέπτονται σήμερα τους εργαζόμενους, αλλά είναι κάθε μέρα στο πλευρό τους και στους αγώνες τους. «Ηρθαμε και τώρα - τόνισε - που είναι προεκλογική περίοδος και ζητάμε την ψήφο σας. Μια πιο ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ τόσο καλύτερες προϋποθέσεις θα δημιουργηθούν για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι: «Μας έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι βάζοντας το ζήτημα του ιμπεριαλισμού χρησιμοποιούμε ξύλινη γλώσσα. Θα είδατε ότι άρχισαν πάλι οι κανονιές στη Γιουγκοσλαβία. Πριν ένα μήνα κινδύνεψαν εκεί Ελληνες φαντάροι. Το γεγονός έγινε γνωστό από τους Αμερικανούς. Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο υπουργός Αμυνας απάντησε ότι δεν ήταν τίποτα σοβαρό. Δηλαδή πρέπει να αρχίσουν να έρχονται φέρετρα για να ανησυχήσουν;».

Ο υποψήφιος βουλευτής, περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε ότι η παραγωγική βάση της χώρα συνεχώς συρρικνώνεται. Από την άλλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ελληνικό κεφάλαιο έχει το μεγαλύτερο δείκτη κερδοφορίας στην ΕΕ. Αναφερόμενος στα κόμματα τόνισε κατ' αρχήν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πιστά την πολιτική της ΕΕ, η ΝΔ διεκδικεί τον τίτλο του πιο αυθεντικού διαχειριστή, ο ΣΥΝ συμφωνεί με την ουσία της ΕΕ και το ΔΗΚΚΙ έχει τη θέση ότι έπρεπε να γίνει πρώτα η πολιτική ενοποίηση και μετά η οικονομική.

Αμεσος στόχος να συρρικνωθούν οι παροχές

Σε ερώτηση εργαζόμενου για το ασφαλιστικό ο Σπύρος Χαλβατζής απάντησε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι συγκεκριμένη και ήδη αρχίζουν και βάζουν συνολικά την προοπτική των περικοπών. «Αμεσος στόχος - είπε - να συγχωνευτούν τα Επικουρικά Ταμεία και να συρρικνωθούν οι παροχές, να καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Η δήλωση του διοικητή του ΙΚΑ Νεκτάριου ήταν σαφέστατη, όποιος είναι γεννημένος πριν το 1950 θα πάρει σύνταξη, οι υπόλοιποι θα πάρουν επιδόματα». Παίρνοντας το λόγο ο Η. Σταμέλος τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα ισχύουν και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ απλά εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο.

«Ποια είναι η θέση σας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θέλω μισό μισθό στο φροντιστήριο, για να βγάλει το παιδί μου το σχολείο;», ρώτησε ένας άλλος εργαζόμενος.

«Εμείς καταγγείλαμε αυτόν το νόμο - είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής - πριν ακόμα ψηφιστεί και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται. Οι συνέπειες ήταν 43.000 μαθητές έξω από το Λύκειο. Λείπουν βιβλία, λείπουν αίθουσες. Λείπουν οργανικές θέσεις και από την άλλη προσλαμβάνουν ωρομίσθιους. Αυτή είναι η κατάσταση. Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι συνειδητή».

Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής περιόδευσε στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά μαζί με τον Μιχάλη Νουφαρίτση γραμματέα του ΕΚΠ και υποψήφιο βουλευτή. Και εκεί αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, όπου υποψήφιος βουλευτής απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν την κοινωνική τους ασφάλιση, το μέλλον του ΟΣΕ αλλά και συνολικότερα ζητήματα. «Παλεύουμε - υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής - ενάντια στις επιλογές των ευρωαμερικανών. Καλούμε τους εργάτες, αλλά και όλο το λαό να κάνουν ένα βήμα μπροστά στις 9 Απρίλη. Να δώσουν την ψήφο στη δύναμη που αντιστέκεται και παλεύει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ