Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά εντός και εκτός

Εργο του Δ. Φλέσσα
Εργο του Δ. Φλέσσα
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Χώρος-Ανθρωπος - Εργαλείο» του Δημοσθένη Φλέσσα παρουσιάζει (έως 29/4), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο. Η ενότητα αυτή αναφέρεται στο είδος ανθρώπου που προκύπτει από ένα συμπιεσμένο περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε. Χωρίς ταυτότητα, χωρίς αισθήσεις και τοπικά χαρακτηριστικά, ο συν-κλονισμένος άνθρωπος είναι πια ένα παγκοσμιοποιημένο ανδρείκελο. Στην ελληνική εκδοχή υπάρχει έλλειψη της αναγεννησιακής προοπτικής και αναφορές στην αρχαϊκή ζωγραφική και στη φιγούρα του Καραγκιόζη. Το πρώτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Χώρος» παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο το περασμένο φθινόπωρο.

«5 ζωγράφοι ζητούν συγγραφέα», στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (8μ.μ.) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Είναι οι ιστορίες που φτιάχνουν εικόνες ή εικόνες που φτιάχνουν ιστορίες; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν με τη ζωγραφική τους οι: Γιάννης Αδαμάκης, Στέφανος Ζαννής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κόττης, Αλέξης Κυριστόπουλος και με τις ιστορίες τους οι: Σέργιος Γκάκας, Φίλιππος Δρακονταειδής, Θεοφανώ Καλογιάννη, Γιώργος Κοροπούλης και Σώτη Τριανταφύλλου. Στην έκθεση, (διάρκεια έως τις 5/5), θα παρουσιαστούν τα έργα ζωγραφικής και αποσπάσματα από τα διηγήματα.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται η έκθεση «Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες. Νέοι Ελληνες καλλιτέχνες. Αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων». Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Στο εικαστικό αυτό αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η Λίνα Τσίκουτα, συμμετέχουν 51 νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Επίσης, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, εγκαινιάζεται στις 13/4 η έκθεση «Εργα από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ Μετσόβου». Θα εκτεθούν 18 ελαιογραφίες και υδατογραφίες, αλλά και 54 χαρακτικά και σχέδια Ελλήνων χαρακτών του περασμένου αιώνα - τμήμα της συλλογής Δ. Τσάμη, που πρόσφατα δωρήθηκε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ολγα Μεντζαφού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ