Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Επίσημο «όχι» των Βρετανών

«Καμία περίπτωση να επιστρέψουν μόνιμα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» δεν υπάρχει σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, με αφορμή σχετικό προχτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο έχουν ξεκινήσει διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με τη μορφή δανεισμού και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο άρθρο περιλαμβάνεται δήλωση «επιβεβαίωσης» του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μαγκρέγκορ, σημειώνεται ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ ενθαρρύνει τον ελληνοβρετανικό διάλογο για το θέμα των Μαρμάρων και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει και την πρόταση του Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών λόρδου Οουεν, για συνιδιοκτησία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, υπό την «αυστηρή εποπτεία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του αρνείται ότι οι συζητήσεις εκπροσώπων του με Ελληνες αρχαιολόγους αφορούν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Οι συζητήσεις αυτές επικεντρώνονται όχι στην πιθανή μετακίνηση των μαρμάρων, αλλά σε άλλους τομείς ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνεργασίας όπως ο δανεισμός στην Ελλάδα από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων για να εκτεθούν του χρόνου στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Και καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε, ότι η θέση μας όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένει αμετάβλητη. Υπεύθυνοι του Μουσείου δε διαβλέπουν καμία περίπτωση να επιστρέψουν μόνιμα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, σε δήλωσή του απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα και αρκέστηκε στην επανάληψη της ελληνικής πρότασης για «δημιουργία μίας ενιαίας κοινής έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. «Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις αναγκαίες συμβάσεις, τόσο μεταξύ των δύο μουσείων όσο και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (...). Η ανταπόκριση της βρετανικής πλευράς σε αυτήν την ελληνική πρόταση θα ήταν μία πολιτιστική αλλά και πολιτική πρωτοβουλία οικουμενικών διαστάσεων», κατέληξε ο υπουργός.

Θυμίζουμε, ότι το - θεωρούμενο από την κυβέρνηση - «ατού» για την επιστροφή των Γλυπτών, το ΝΜΑ, εξακολουθεί να καταστρέφει τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του, γεγονός που δεν αλλάζει με τις «τροποποιήσεις» που κατέθεσε πρόσφατα το ΥΠΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πριν λίγες μέρες, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και τοποθεσιών (ICOMOS), αναφερόμενο και στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, καλούσε την κυβέρνηση να τα επανατοποθετήσει στον Παρθενώνα και όχι να τα μεταφέρει σε ένα άλλο μουσείο. Κάτι που θα έσωζε τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, αλλά και θα αποκαθιστούσε πραγματικά τον Παρθενώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ