Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πολύτιμη και πολύπλευρη δημιουργία

Ζωγραφική, χαρακτική, ταπισερί και ψηφιδωτά παρουσιάζει η Ζιζή Μακρή στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 30 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.) στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Με το υφάδι του χρόνου, με την ψηφίδα της φύσης, η σημαντική μας εικαστική δημιουργός παρουσιάζει έργα, τα οποία γοητεύουν τη ματιά και αγγίζουν την καρδιά. Η εμβληματική μορφή του δέντρου δεσπόζει στη δημιουργία της. Είναι το αγαπημένο εικαστικό της μοτίβο, που υψώνεται προς τον ουρανό, αδάμαστο και ορμητικό. Είναι το δέντρο της ζωής. Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, ο Σάββας Μιχαήλ σημειώνει: «Οπως ο Σολωμός, έτσι κι η Ζ. Μακρή έχει αφετηρία μια χαμένη επανάσταση. Το δικό της '21 είναι η επαναστατική αντιφασιστική αντίσταση. Το δικό της Μεσολόγγι, ο Γράμμος. Στους αδικοχαμένους επαναστάτες θα αφιερώσει τα πρώτα της πυρετώδη χαρακτικά πάνω σε ποιήματα του Ελυάρ το 1949».

«Από τα βουνά των ανταρτών στους τόπους της πολιτικής εξορίας και στις φυλακές - όπου τα συγκλονιστικά χαρακτικά της αποδείχνουν ότι η Ιστορία δε γράφεται μόνον από τους νικητές - κι από κει στην περιπλάνηση σε πρωτόγνωρους κόσμους μέχρι τις μέρες μας, μέχρι τους δρόμους της Γένοβας του Κάρλο Τζουλιάνι και την πυρπολούμενη Βαγδάτη».

Μια φράση της συνοψίζει τα πάντα: «Η τέχνη, για μένα, είναι το πρόβλημα της ελευθερίας και η λύση του». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ