Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Κοινή διακήρυξη 9 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη - το τελευταίο χρονικό διάστημα - ολομέτωπη επίθεση εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό. Μία επίθεση, που εκδηλώθηκε και συνεχίζει να εκδηλώνεται κυρίως διά μέσου της υπονόμευσης, που μοναδικό στόχο έχει την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη είναι τα κυριότερα όπλα αντιμετώπισής της και αυτό πράττουν με την κοινή διακήρυξή τους 9 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης, η οποία έχει ως εξής:

«Η σοσιαλιστική Κούβα δείχνει σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ότι είναι εφικτό να οικοδομήσει και να διαφυλάξει ένα κράτος που προσανατολίζεται αποφασιστικά στα συμφέροντα των ανθρώπων και όχι στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η Κούβα μάς δείχνει ότι σήμερα μια σοσιαλιστική κοινωνία είναι εφικτή και αναγκαία. Η σοσιαλιστική Κούβα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Ειδικά σήμερα, η Κούβα εκτίθεται στις μαζικές επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ακροδεξιών οργανώσεων των εξόριστων Κουβανών επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη χαρακτηρίζει κράτος του "άξονα του κακού".

Οπότε, σήμερα η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα είναι όσο ποτέ άλλοτε σημαντική. Μετά την 11η του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν την κατάσταση στον πλανήτη ώστε να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" με ακραίες μεθόδους. Κατά τη διάρκεια της "εκστρατείας ενάντια στην τρομοκρατία" των ΗΠΑ και των συμμάχων τους η σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται μπροστά τους επίσης. Ιδιαίτερα για τις προοδευτικές δυνάμεις του πλανήτη, η Κούβα είναι ένα παράδειγμα. Εξαιτίας αυτού οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, την έχουν στο στόχαστρό τους.

Ετσι οι πολιτικές και παραστρατιωτικές επιθέσεις έχουν ενταθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οπότε η κουβανέζικη κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτές.

Η σύλληψη των 5 Κουβανών στις ΗΠΑ είναι μια παραβίαση του διεθνούς νόμου. Εισχώρησαν στη δεξιά μαφία των εξόριστων Κουβανών ώστε να διαφυλάξουν το νησί του σοσιαλισμού από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ενημέρωσαν τις αρχές των ΗΠΑ για ό,τι έμαθαν για τις δραστηριότητες της μαφίας του Μαϊάμι. Ομως, οι ΗΠΑ δεν έπραξαν αυτό που προπαγανδίζουν πως κάνουν για τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία - δηλαδή να διαλύσουν την τρομοκρατική μαφία - αλλά, αντίθετα, συνέλαβαν τους 5 Κουβανούς ήρωες και το δικαστήριο τους καταδίκασε για κατασκοπία, επειδή απέδειξαν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι μια γροθιά στο πρόσωπο για όλους όσοι αγωνίζονται για έναν ειρηνικό κόσμο. Οι 5 Κουβανοί έχουν την αλληλεγγύη μας.

Στο πνεύμα του προγράμματος αλληλεγγύης του 1999 "Ενα Νοσοκομείο για το Πανεπιστήμιο της Ματάνσας" και της διεθνούς αλληλεγγύης, εμείς, οι φιλικά προσκείμενες νεολαιίστικες οργανώσεις, θα ξεκινήσουμε ένα ακόμα κοινό πρόγραμμα αλληλεγγύης για τη σοσιαλιστική Κούβα. Σκοπός της νέας αυτής συνεργασίας διαφορετικών ευρωπαϊκών οργανώσεων νεολαίας είναι η ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου "Καμίλο Σιενφουέγος" στη Ματάνσας. Θα συνδυάσουμε την υποστήριξη της σοσιαλιστικής Κούβας μέσω του κοινού μας προγράμματος διεθνιστικής αλληλεγγύης με τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στο μιλιταρισμό και στον πόλεμο στις χώρες μας στην Ευρώπη. Με αυτό θα αποδείξουμε ότι η νεολαία του κόσμου είναι αρκετά δυνατή για να βελτιώσει τα συμφέροντά της και να αλλάξει τον κόσμο. Συμφωνήσαμε στο ότι σήμερα, σε στιγμές εντεινόμενου μιλιταρισμού και οικονομικών και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, που προωθούνται μέσω των μεθόδων πολέμου των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διεθνούς αλληλεγγύης. Αυτό θα αποτελεί και ένα μέρος του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Πάνω από όλα στα εθνικά μας σύνορα θα παλέψουμε για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Για τα δικαιώματα της νεολαίας στην εκπαίδευση και στην ειδίκευση. Για το βασικό δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά. Θεωρούμε αυτό το κοινό πρόγραμμα αλληλεγγύης ως ένα ακόμα βήμα να βαθύνει και να σταθεροποιηθεί η συνεργασία των νεολαιίστικων οργανώσεών μας. Η κοινή δουλιά, ο διάλογος και η ανταλλαγή γνώσεων στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση και στον πόλεμο παγκόσμια, είναι σημαντικά για το διεθνισμό μας. Η πολιτική και κοινωνική πρόοδος είναι δυνατή μόνο με τον αγώνα για την ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Απαιτούμε:

  • Ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες!
  • Σταματήστε τον διεθνή άδικο αποκλεισμό!
  • Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα!
  • Cuba si - Yankee no!
  • Για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία!».

Την κοινή διακήρυξη υπογράφουν οι κομμουνιστικές νεολαίες: ΕΔΟΝ Κύπρου, ΚΝ Πορτογαλίας, ΚΝΕ, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Νορβηγική Κομμουνιστική Νεολαία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχικής Δημοκρατίας, Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, ΚΝ Αυστρίας, ΚΝ Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ