Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Ευρωβουλή το πολιτιστικό έγκλημα

Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Το θέμα της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το ΝΜΑ «πρόκειται να χτιστεί πάνω σε αρχαιολογική περιοχή, για την οποία η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, ανακοινωθεί και αξιολογηθεί, γεγονός για το οποίο εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές επιστημονικών φορέων και πολιτών. Πρόσφατα, με νόμο εκδόθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς κανένα έλεγχο, οικοδομική άδεια. Το κτίριο μπορεί άμεσα να οικοδομηθεί, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικής επάρκειας, πυρασφάλειας και τήρησης των κτιριοδομικών και άλλων κανονισμών, αν και πρόκειται να στεγάσει μοναδικά δείγματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Δεδομένου ότι», συνεχίζει η Ερώτηση, «το έργο συγχρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ, ερωτάται η Επιτροπή, τι μέτρα θα πάρει για την αποτροπή αυτού του πολιτιστικού εγκλήματος και την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου;».

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του ΝΜΑ έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο με την ευθύνη της κυβέρνησης, αφού πριν λίγες μέρες, και ενώ εκκρεμούν αποφάσεις και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρχισε, παρανόμως, το στάδιο της ανέγερσης του μουσείου. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα παράνομη την προμελέτη του μουσείου, στην οποία όμως είχε στηριχτεί η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων του κτιρίου, με την οποία άρχισε το «ξήλωμα» των αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη. Επιπλέον, η υποτιθέμενη «τροποποιημένη» προμελέτη που κατέθεσε το ΥΠΠΟ έχει αποδειχθεί, από το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), πως δεν αλλάζει ουσιαστικά το μέγεθος της καταστροφής των ευρημάτων.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σειρά Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή για το θέμα και από τις απαντήσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε αυτές έχουν προκύψει πλήθος αντιφάσεων και νέων αναπάντητων ερωτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ