Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αλλαγές σε θέσεις - κλειδιά του Δημοσίου

Αλλάζει τα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά του δημόσιου τομέα η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της κομματικό μηχανισμό, που θα υπηρετεί την υλοποίηση της πολιτικής του δήθεν εκσυγχρονισμού του κράτους. Με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων Δημόσιας Διοίκησης», που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, θεσμοθετούνται νέα υπηρεσιακά συμβούλια και τοποθετούνται νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση και «ξηλώνονται» οι προηγούμενοι. Επιβεβαιώνεται έτσι η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο πώς πρέπει να συγκροτηθεί η Δημόσια Διοίκηση, ώστε να συντηρηθεί και εδραιωθεί η κομματική πελατεία, αλλά κυρίως να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος που τα δύο κόμματα ασπάζονται: Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η αποτελεσματικότερη για τις ανάγκες του κεφαλαίου λειτουργία του. Στο στόχο αυτό, υποθηκεύεται και η ιεραρχική εξέλιξη του υπαλλήλου, αφού ανάμεσα στα κριτήρια που την προσδιορίζουν περιλαμβάνεται και η γενικότερη συμπεριφορά του.

Το νομοσχέδιο υλοποιεί την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτή χαράχτηκε και με το πρόγραμμα «Πολιτεία». Σ' αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προβλέπεται η λήξη, με τη δημοσίευση του νόμου, της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (αποτελούνται από 3 μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση και 2 εκπροσώπους των εργαζομένων) και των διευθυντών, προϊσταμένων και γενικών διευθυντών του Δημοσίου, οι οποίοι θα έχουν πλέον τριετή θητεία. Η αξιολόγηση και επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ των διευθυντών από το υπηρεσιακό συμβούλιο κάθε υπουργείου ή φορέα. Δηλαδή, οι σημερινοί βαθμοί διευθυντή και γενικού διευθυντή παύουν να αποτελούν βαθμούς της βαθμολογικής κλίμακας και εφεξής θα αποτελούν βαθμούς καθηκόντων. Μετά τη λήξη της τριετούς θητείας, όλοι οι προϊστάμενοι επαναξιολογούνται μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Προσλήψεις από ΑΣΕΠ

Υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τίθενται όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο, τόσο του τακτικού, όσο και του εποχιακού προσωπικού. Παράλληλα, οριοθετείται χρονικά η απεριόριστη ευχέρεια που είχαν οι δήμοι στην έκδοση προκηρύξεων. Εφεξής, οι προκηρύξεις των δήμων θα γίνονται συγκεντρωτικά ανά τρίμηνο. Οσοι φορείς καθυστερούν την κατάρτιση, ανάρτηση ή αποστολή στο ΑΣΕΠ των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων, θα διώκονται πειθαρχικώς, ενώ σε περίπτωση που δεν το πράξουν καθόλου, θεσμοθετούνται ποινικές κυρώσεις.

Αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο και στο σύστημα των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, καταργείται η βάση της βαθμολογίας και εφεξής οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων, όπως προσδιορίζεται από το γραπτό τους. Κι αυτό γιατί η βάση δημιουργούσε επιτυχόντες, οι οποίοι διεκδικούσαν θέση στο Δημόσιο. Επαναφέρεται το κριτήριο της εμπειρίας, καθώς το ΑΣΕΠ, με προκήρυξή του, θα προσδιορίζει πόσες θέσεις θα καλύπτονται με εμπειρία και πόσες όχι (δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 35%).

Οι υποψήφιοι, δε, των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ δεν υποχρεούνται να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους μαζί με την αίτηση. Αυτό θα συμβεί εφόσον κριθούν διοριστέοι. Θεσπίζονται πρόσθετα κριτήρια για την επιλογή των ισοβαθμούντων υποψηφίων.

Ενισχύεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση των υπαλλήλων, στην κατεύθυνση της συμμόρφωσής τους με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται Συντονιστική Επιτροπή Εκπαίδευσης, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα πιστοποιεί και το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των Νομαρχιών.

Καταργούνται, τέλος, τα προνόμια που δόθηκαν στους αποφοίτους συγκεκριμένων τμημάτων ΤΕΙ για την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ