Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Τεράστιες ευθύνες πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας

Από την έρευνα της αστυνομίας στην αποθήκη του Χρήστου Τζέκου

Eurokinissi

Από την έρευνα της αστυνομίας στην αποθήκη του Χρήστου Τζέκου
Ο αγώνας δρόμου προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η σαπίλα του συστήματος που πραγματικά ευθύνεται για την κατάντια του αθλητισμού της ντόπας, είναι το βασικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την υπόθεση των αθλητών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου.

Το μόνο που έχει μείνει μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι τα τεράστια ερωτήματα που κανείς δε θέλει να απαντήσει. Το αντίθετο μάλιστα, όλοι προσπαθούν είτε να βρουν εξιλαστήρια θύματα είτε να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού προκειμένου να μη φανούν αλήθειες.

Οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, οι πρώτοι διαπλεκόμενοι με τις πολυεθνικές και τους χορηγούς, προσπαθούν να εμφανιστούν ως εξυγιαντές. Παρ' όλα αυτά όμως, την κρίσιμη ώρα αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις παραπέμποντας την απόφαση στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου για να ερευνήσει την υπόθεση. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι ούτε και αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποφασίσουν και ίσως με τη σειρά τους παραπέμψουν την υπόθεση στο ΣΕΓΑΣ...

Ομως όσες βόλτες και να κάνει το θέμα από τον «Αννα στον Καϊάφα» η ουσία παραμένει ίδια. Το ίδιο το μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και οι πολιτικές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, που στηρίζεται στη σαπίλα του αθλητισμού των... ουσιών. Αμοιροι ευθυνών βέβαια δεν είναι ούτε και οι αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού που τώρα «πέφτουν από τα σύννεφα» ή προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Αλλωστε οι ίδιοι ήταν που έδιναν την άδεια στον Χρήστο Τζέκο και τους δύο αθλητές να μεταβούν στο Κατάρ, ή το Ισραήλ για προετοιμασία; 'Η, πού ήταν όλοι αυτοί όταν η ΔΟΕ δήλωνε ότι ψάχνει τους ίδιους αθλητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Σίριαλ...

Σαν σίριαλ μοιάζουν όλα τα γεγονότα που εξελίχτηκαν από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και σήμερα. Η μη παρουσία των Κεντέρη - Θάνου στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού στις 19.30 για επίσημο έλεγχο ντόπινγκ ανοίγει τους... ασκούς του Αιόλου.

Η ΔΟΕ τους είχε καλέσει εσπευσμένα για έλεγχο αλλά δεν εμφανίστηκαν. Ετσι αρχίζει το σίριαλ των δικαιολογιών για άδεια που τους δόθηκε, για το ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί, για το ότι κάποια μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής (Παπαδογιαννάκης, Πατατώλης) ισχυρίστηκαν ότι προσπάθησαν να ειδοποιήσουν. Και ενώ η ΔΟΕ στη συνέχεια τους καλεί σε απολογία για το Σάββατο το πρωί, εμφανίζεται το ατύχημα και η νοσηλεία στο ΚΑΤ.

Στη συνέχεια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει το περασμένο Σάββατο την προσωρινή τους αποπομπή από την Ολυμπιακή ομάδα μέχρι η ΔΟΕ στη δεύτερη κλήση για απολογία που έκανε στους σπρίντερ για τη Δευτέρα να αποφασίσει. Η παράταση της νοσηλείας των δυο δίνει καινούρια αναβολή για την Τετάρτη οπότε και τελικά αποσύρθηκαν παραδίδοντας τις διαπιστεύσεις τους, αρνούμενοι ότι έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έγινε κατόπιν υπόδειξης του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Τόμας Μπαχ προκειμένου να πέσουν στα μαλακά. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις Κεντέρη ότι για το θέμα ευθύνονται παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού καθώς και η αποκάλυψή του ότι διακόπτει τη συνεργασία του με τον Χρ. Τζέκο.

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

Στο μεταξύ χιονοστιβάδα πέφτουν οι διάφορες αποκαλύψεις στοιχείων που τεκμηριώνουν πως όλοι ήξεραν, ήταν δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ντόπινγκ. Στοιχεία όπως το ηλεκτρονικό μήνυμα του προέδρου της αμερικανικής εταιρίας «Μπάλκο», Β. Κόντε στις 20 Αυγούστου 2002 που ήταν σε γνώση των αθλητικών παραγόντων, της ηγεσίας της πολιτείας, της Δικαιοσύνης και του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού, και ειδοποιούσε Ελληνα προπονητή να να πει σε συνάδελφό του ότι η ΔΟΕ έχει βρει τρόπο να ανιχνεύει από το 2003 ουσία απαγορευμένη (THG).

Την ίδια ώρα πηγές από τον Αρειο Πάγο ανέφεραν ότι τα στοιχεία των «καταγγελιών» Λιάνη ήταν αόριστα και ανεπαρκή και κυρίως στηρίζονταν σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Αλήθεια, μόνον αυτά γνώριζε ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λιάνης για την υπόθεση; Και νομίζει ότι πείθει; Μήπως ήθελε για τον εαυτό του, την κυβέρνησή του «και την πίτα γερή και το σκύλο χορτάτο»; Βεβαίως από την υπόθεση και το χειρισμό της άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η τωρινή κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ξεμπερδεύει με υποσχέσεις για εξυγίανση στηρίζοντας τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τους εμπόρους του.

Αλλά και σε σχέση με το περιβόητο ατύχημα, που είχαν οι δύο αθλητές το βράδυ της Πέμπτης, η εισαγγελική έρευνα εξετάζει και το ενδεχόμενο να ήταν σκηνοθετημένο. Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι εισαγγελικές αρχές συγκλίνουν στην εκδοχή ότι το τροχαίο ατύχημα των δύο αθλητών ήταν είτε σκηνοθετημένο είτε ανύπαρκτο.

Ταυτόχρονα υπάρχει διάσταση μεταξύ των γιατρών του ΚΑΤ και του ιατροδικαστή Φ. Κοτσάφτη στην υπόθεση νησηλείας των δύο αθλητών. Ο ιατροδικαστής δε διαπίστωσε ευρήματα που είχαν διαπιστώσει οι γιατροί και αναφέρονταν στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Η αποκάλυψη δε, ότι από τον Απρίλη του 2003 ο ΕΟΦ είχε διαπιστώσει ότι η εταιρία του Χρ. Τζέκου διακινούσε απαγορευμένες αναβολικές ουσίες σε όλα τα γυμναστήρια της χώρας που εισάγονταν από τις ΗΠΑ, και ο έλεγχος την περασμένη Παρασκευή από τον ΕΟΦ που ξαναδιαπίστωσε το γεγονός, φτάνει και μόνο να αποδείξει ότι όλοι ήξεραν, αλλά δεν ήθελαν να το αποκαλύψουν, δηλαδή όλοι μαζί κουκούλωναν.

Υπόθεση Λ. Σαμπάνη

Την ίδια ώρα συνέχεια στην ιστορία έδωσε την περασμένη Παρασκευή η πληροφορία για νέο κρούσμα ντόπινγκ αθλητή της άρσης βαρών σύμφωνα με έλεγχο της Υγειονομικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Ντοπαρισμένος φερόταν ο Λεωνίδας Σαμπάνης για τον οποίο η εξέταση του πρώτου δείγματος έδειξε ότι υπάρχουν στον οργανισμό του αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης (το δείγμα είχε τιμή 12 όταν τα φυσιολογικά όρια είναι 6,1).

Εν τω μεταξύ χτες συνεδρίασε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ. Στην Επιτροπή παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Λ. Σαμπάνης, ο προπονητής του Χρ. Ιακώβου και ως μάρτυρες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσποδίας Αρσης Βαρών Γιάννης Σγούρος και ο αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας Γ. Παπαδογιαννάκης. Σε δηλώσεις του αργότερα ο Γ. Σγουργός εξέφρασε την στήριξη της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών στο Λ. Σαμπάνη και στον Χρ. Ιακώβου.

Η Πειθαρχική Επιτροπή αναμενόταν να καταθέσει την εισήγησή της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ η οποία πιθανότατα θα καταλήξει σήμερα σε τελική απόφαση για το θέμα, έχοντας στα χέρια της τα αποτελέσματα και του δεύτερου δείγματος από το αντιντόπινγκ κοντρόλ του που έγινε στον αθλητή.


Μ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευθύνες στο CAS(2006-02-16 00:00:00.0)
Υπερασπίστηκε την απόφαση - σκάνδαλο(2005-03-23 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τμήμα της δικογραφίας(2004-11-03 00:00:00.0)
Οι της ντόπας(2004-08-21 00:00:00.0)
Επιτυχίες και... σκιές(2004-08-19 00:00:00.0)
«ΛΑΔΙ» ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ...της ντόπας(2004-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ