Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία

Εργο του Χρ. Καρά
Εργο του Χρ. Καρά
Εργα μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, παρουσιάζει ο Χρίστος Καράς (7/5-26/6) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (Β. Τζέλλα και Βαρσιαδάνη). Θα εκτεθούν περισσότερα από 40 έργα, όλα λάδια. Ανάμεσά τους ένα εντυπωσιακό δεκάπτυχο, ένα εξάπτυχο και ένα τρίπτυχο. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί μεγάλες ποιητικές εικόνες, που κινούνται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, «προφητείας» και συμβολισμού. Εικόνες που σε κερδίζουν με την ένταση του χρώματος και τη δύναμη του σχεδίου. Οπως σημειώνει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, «ο Χρ. Καράς αξιοποίησε την εμπειρία της αφαίρεσης, διατήρησε το λυρισμό των σουρεαλιστικών εικόνων και ξεχώρισε την πνευματικότητα των χρωματικών πεδίων. Το διαρκές παιχνίδι ωριμότητας να προσαρμόζει τα μορφότυπα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στις ζωγραφισμένες επιφάνειες και να ανασυνθέτει το χώρο με χρωματικά πεδία για να γεμίζουν την επιφάνεια, κάνει τις εικόνες του Χρ. Καρά μοναδικές, πολυεπίπεδες και ανεπανάληπτες».

«Θαύματα της καθημερινότητας» τιτλοφορείται η έκθεση χαρακτικής της Α. Κλέιν, που εγκαινιάζεται στις 10/5 (8μμ) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Η δημιουργός εμπνέεται από τις «μικρές» στιγμές της καθημερινής ζωής της γυναίκας. Τα χαρακτικά της αποπνέουν ζεστασιά, ποίηση και χιούμορ. Διάρκεια έκθεσης έως 10/6.

Εγκαινιάζεται στις 10/5 (7μ.μ.) στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση φωτογραφίας της Ιωάννας Ράλλη. Με τίτλο «Σημεία ζωής», παρουσιάζονται (έως 28/5) είκοσι πέντε μαυρόασπρες φωτογραφίες. Με κέντρο την ανθρώπινη μορφή, αφηγούνται αξίες που δεν περιορίζονται σε προσωπικές στιγμές και γνωριμίες, αλλά δημιουργούν τη διαφορά μεταξύ ντοκουμέντου και έργου τέχνης. Παιδικές φιγούρες σε κίνηση, φιγούρες μοναχικών ενηλίκων μπροστά σ' έναν ορίζοντα, είναι μερικά από τα θέματα που απαθανατίζει ο φακός της Ι. Ράλλη.

«Πατριδογνωσία - Τέχνη, κοινωνία, πολιτική» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που εγκαινιάζεται στις 17/5 (8μμ) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10). Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένα από το 1964 έως το 2004. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το ομότιτλο βιβλίο - λεύκωμα (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), το οποίο περιλαμβάνει κείμενα των: Κ. Τσουκαλά, Μ. Χριστοφόγλου και Γ. Κουζέλη.

Στις 12/5 (8 μμ) η αίθουσα τέχνης «Τρίγωνο» (Δροσίνη και Κυριακού 16, Κηφισιά) διοργανώνει την ομαδική έκθεση «Με τα χρώματα του Μάη». Συμμετέχουν οι: Μάγδα Βαμβατήρα, Γιώργης Βαρλάμος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Ειρήνη Γκόννου, Αννα Γρηγόρα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Αντώνης Κέπετζης, Μαρία Κτιστοπούλου, Ελευθερία Τζίτζη - Νικολαΐδου, Μίλτος Παντελιάς, Αγγελος Ραζής, Ευανθία Σούτογλου και Αννα-Μαρία Τσακάλη. Διάρκεια έως 4/6.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ