Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Χαράτσια και ξεπούλημα

Η πλήρης ανταποδοτικότητα, η ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της διοίκησης του δήμου, όπου συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο ΣΥΝ

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση, η διοίκηση του Δήμου Ελληνικού προωθεί το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους ιδιώτες (φωτ. από τα έργα στο Ελληνικό)
Σε συμφωνία με την κυβέρνηση, η διοίκηση του Δήμου Ελληνικού προωθεί το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους ιδιώτες (φωτ. από τα έργα στο Ελληνικό)
«Κατά γράμμα» ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Ελληνικού τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπαγορεύουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις - είτε πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ, είτε για τη ΝΔ - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η διοίκηση (σ.σ. στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ), με δήμαρχο τον Ιορδ. Ευφραιμίδη, έχει μετατρέψει συγκεκριμένα το Δήμο σε μοχλό προώθησης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το χαράτσωμα των δημοτών - μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού - η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με την ίδρυση Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης και η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είναι ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου. Εκεί, όμως, που η διοίκηση ...«ξεπέρασε εαυτόν», είναι στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όπου όχι μόνον ήρθε σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά επιπλέον, όταν της δόθηκε η ευκαιρία, συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη του ΣΥΝ, που συμμετέχει στη διοίκηση του δήμου, συνεισέφερε τα μέγιστα στην επιχείρηση εκποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, αλλά και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης. Μάλιστα, η ενεργός συμμετοχή της αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι ένας εκ των αντιδημάρχων ανήκει στο ΣΥΝ.

Φόροι, δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Οσον αφορά στα οικονομικά του δήμου, η διοίκηση ακολουθεί την ...κλασική τακτική που ακολουθούν και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής). «Διαμαρτύρεται», συγκεκριμένα, στα λόγια για την έλλειψη πόρων, για τα παράνομα παρακρατηθέντα και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, στην πράξη όμως, όχι μόνο δεν τα διεκδικεί, αλλά, αντίθετα, αυξάνει την τοπική φορολογία! Στην ουσία, δηλαδή, χρησιμοποιεί ως άλλοθι την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της άγριας - και διπλής - φορολόγησης των δημοτών, όπως υπαγορεύουν οι κυβερνήσεις.

Ετσι, τα δύο τελευταία χρόνια, προχώρησε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που ξεπερνούν το 12%. Επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που ξεκινούν από 29 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 53 ευρώ το μήνα. Πήρε για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου δάνειο για να πληρώσει τους εργαζόμενους (!) ύψους 565.000 ευρώ. Δημιούργησε Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των δήμων. Αν και κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει γίνει, ωστόσο η πρόθεση υπάρχει και δείχνει το δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η διοίκηση του Δήμου.

Ιδιαίτερα η Δημοτική Επιχείρηση - που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια - παίζει το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας στα πλαίσια του Δήμου. Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμος φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε το πρόγραμμα «δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών» (σ.σ.: ένα είδος κατασκήνωσης) που έχει αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση, η οποία - με πρόσχημα τη ...βιωσιμότητα του προγράμματος - επέβαλε τροφεία 50 ευρώ για τη συμμετοχή του παιδιού! Αλλο ένα παράδειγμα είναι ότι ένα οικόπεδο 1,5 στρέμματος, στην οδό Ιασωνίδου, δόθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση για εξεύρεση ιδιώτη και συνεκμετάλλευση του χώρου.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος χώρος, αυτή τη φορά τεσσάρων στρεμμάτων, αν και είναι ήδη πάρκο και υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πράσινο, η διοίκηση επιθυμεί να τον τσιμεντοποιήσει, θέτοντας όρους δόμησης, με σκοπό να το εκμεταλλευτούν ιδιώτες επενδυτές.

Η λογική της ιδιωτικοποίησης έχει εισέλθει «για τα καλά» στο Δήμο. Ετσι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σ' αυτόν, έχουν ενοικιαστεί σε ιδιώτες, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται επιβάλλοντας ένα ακόμη χαράτσι στους δημότες. Για παράδειγμα, το γήπεδο 5x5 του δήμου, δόθηκε σε ιδιώτες, οι οποίοι χρεώνουν ...70 ευρώ την ώρα, για όσους θέλουν να αθληθούν στο χώρο.

Εργασιακός μεσαίωνας

Η διοίκηση του Δήμου, όμως, δε διστάζει να εφαρμόσει και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι συμβάσεις έργου και εργασίας ορισμένου χρόνου, για πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, έχουν γίνει καθεστώς. Είναι ενδεικτικό ότι:

  • Το 31% των εργαζομένων (45 σε σύνολο περίπου 145) είναι συμβασιούχοι ή μερικώς απασχολήσιμοι.
  • Πριν από τρεις βδομάδες, η διοίκηση προσέλαβε δέκα εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για 4ωρη εργασία επί 18 μήνες.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ εγκρίθηκε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ (π.χ. στους Παιδικούς Σταθμούς) εντούτοις η διοίκηση προτιμά να παίρνει συμβασιούχους.

Παράλληλα, όμως, η διοίκηση - με διάφορα προσχήματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες - επιχείρησε ακόμη και να επεκτείνει τις ώρες δουλιάς. Για παράδειγμα, τη χρονιά των Αγώνων αποφάσισε την ...24ωρη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών!

Ολυμπιακό ξεπούλημα

Τέλος, η διοίκηση συναινεί με τις κυβερνητικές επιλογές για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη συνάντηση του δημάρχου με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, ο δήμαρχος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση»!

Επίσης χαρακτηριστικό της πολιτικής της διοίκησης είναι ότι:

  • Ζήτησε συμμετοχή στη διαχείριση των εγκαταστάσεων μαζί με την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ.
  • Δέχθηκε τη δημιουργία εκθεσιακού - συνεδριακού κέντρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
  • Συμφωνεί στην οικονομική εκμετάλλευση των 2.500 στρεμμάτων εντός του πρώην αεροδρομίου από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ.

Αλλωστε, η διοίκηση, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στην όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των πάντων, αλλά, αντίθετα, εκεί που έχει αρμοδιότητα, είναι πρωτοπόρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παραλία του Αγ. Κοσμά, δόθηκαν 60 στρέμματα σε διάφορα μαγαζιά και ο δήμος, όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση, αλλά έβαλε και «πλάτες», εκδίδοντας άδειες λειτουργίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολυμπιακό» δώρο 240 στρεμμάτων στο κεφάλαιο(2006-12-08 00:00:00.0)
«Οραμά» τους η εξυπηρέτηση του συστήματος....(2006-07-09 00:00:00.0)
«Φυλακισμένη» πόλη...(2005-11-26 00:00:00.0)
«Καμία επιχειρηματική δράση στο πάρκο»(2005-11-03 00:00:00.0)
Οι παραλίες πρέπει να ανήκουν σε όλους(2005-08-07 00:00:00.0)
Ολα στο σφυρί(2005-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ