Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Αντίστασης» λέγεται η πλατεία

της επόμενης διαδήλωσης

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Ποια «βόλτα στα μαγαζιά», ποιο καφενείο, ποιο καπηλειό και ποια γειτονιά...

Το μέλλον που χτίζεται γύρω σου καμιά σχέση δεν έχει μ' ό,τι ξέρεις, ό,τι σε χαρακτηρίζει. Ο θάνατος του εμποράκου είναι η μια πλευρά, από μόνη της όχι μόνο αρνητική, καθώς εξαφανίζονται και διάφορες αυταπάτες. Τις κοινωνικές επιπτώσεις όμως δεν μπορείς να τις παραγνωρίζεις, όχι τουλάχιστον στη δική μας μεσογειακή γωνιά, όπου το καφενείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πολιτικοποιήσεις.

Και καθώς τίποτα δεν έρχεται μόνο του, έτοιμη και η θεωρία για «σκέψη» αντίστοιχη ενός «sms». Τώρα, τι σκέψη είναι αυτή που αξιώνει σε 160 λέξεις να χωρέσει τον «Οδυσσέα» του Τζόις, αυτό το ξέρουν μόνο όσοι οραματίζονται ένα μέλλον όπου άνθρωποι - φυτά θα επικοινωνούν με άναρθρες κραυγές, έτσι όπου το «υπάρχω» να αντιστοιχεί ίσα μ' ένα:-(και πολύ του είναι.

Η ενιαία σκέψη της «νέας τάξης» απαιτεί να 'σαι φυτό στα πάντα. Οχι μόνο να μη διαμαρτύρεσαι για το μεροκάματο πείνας, όχι μόνο να θεωρείς «κατάκτηση» ένα επίδομα πτωχοκομείου, αλλά και να πληρώνεις ξανά και ξανά, επιστρέφοντας στο αφεντικό σου, μέσα από δάνεια και αγοράζοντας χαντρούλες, όσα η «μεγάλη η χάρη του» έκανε το λάθος να σου δώσει ως μεροκάματο.

Το ωραίο είναι πως ορισμένοι επιμένουν: «Να γίνουμε Ευρώπη»! Αλλά, χωρίς τα δεινά της.

Δηλαδή, γίνεται Ευρωπαϊκή Ενωση ως καπιταλιστική Ενωση, χωρίς Οικονομική Νομισματική Ενωση; Και γίνεται ΟΝΕ χωρίς κεντρική τράπεζα; Δε γίνεται. Τότε τι θέλουν και σκούζουν τα απολειφάδια της «αριστεράς»;

Είναι που αρχίζεις να βογκάς κι αργά ή γρήγορα δε θα σου φτάνουνε τα καθρεφτάκια για να ξεγελιέσαι. Σπεύδουν, λοιπόν, έγκαιρα να σου πουν τι φταίει: Φταίει που το ΚΚΕ δε συμφωνεί με την απάτη του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και την αξίωση να ζεις με 250 ευρώ το μήνα (τόσα λέει ο ΣΥΝ ότι σου αρκούν). Φταίει που επιμένει το ΚΚΕ ότι κανένας δεν πρέπει να ζει με λιγότερο από το 80% του βασικού μισθού κι ότι ο βασικός μισθός δεν μπορεί να είναι κάτω από 1.300 ευρώ. Κι αφού το ΚΚΕ επιμένει σ' αυτό, δεν προχωρά η συνεργασία της αριστεράς. Ποιας αριστεράς; Αυτής που κλαίει και οδύρεται γιατί, λέει, οι τραπεζίτες της ΕΕ αποφασίζουν μόνοι τους και χαλάνε τη μόστρα της δημοκρατικής ΕΕ.

Εκείνη την περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μήπως γνωρίζει η «αριστερά» που θέλει στη στρούγκα της και το ΚΚΕ, ποιοι την επικύρωσαν;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ