Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τρίτος γύρος χωρίς προσδοκίες

Η προεδρεύουσα της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο Γαλλία απέφυγε χτες να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, γεγονός που περιγράφει το δυσμενές για την ελληνική πλευρά, «κλίμα», μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Η Γαλλική Προεδρία να καταδικάσει την ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων, να προωθήσουν τις θέσεις τους κατά 200 μέτρα στη ζώνη μεταξύ ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, περιορίστηκε να υπενθυμίσει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούν σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου. "Βεβαίως, πρόκειται για μια υποψήφια χώρα και θα πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τους γείτονές της", είπε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι "το Συμβούλιο που υποστηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ απέναντι στην Τουρκία επιθυμεί να επιτύχουν οι συζητήσεις αυτές για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού θέματος".

Στη Γενεύη

Εν τω μεταξύ σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Χάνεϊ είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους "δεν πρόκειται να πω απολύτως τίποτε. Τα χείλη μου είναι σφραγισμένα".

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρόεδρος Κληρίδης δεν έκανε δηλώσεις σεβόμενος τη σχετική συμφωνία που υπάρχει.

Αντίθετα, σε δηλώσεις προέβη μετά την πρώτη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι "πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη" για τις συνομιλίες και έχει ετοιμάσει εργασία για 15 θέματα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η πλευρά του ενδιαφέρεται πολύ για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

"Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με το ΓΓ και αρχίζουμε αύριο με τον κ. ντε Σότο", είπε. Επέκρινε τα ελληνικά ΜΜΕ γιατί, όπως είπε, "συνεχώς ισχυρίζονται ότι δεν είμαστε σοβαροί σε αυτές τις συνομιλίες." "Ετσι, ενημέρωσα το ΓΓ ότι έχουμε φέρει τα αποτελέσματα μιας πάρα πολύ καλής προετοιμασίας, που καλύπτει 15 κεφάλαια εργασίας και ότι ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά ενδιαφέρεται επίσης," είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ερωτηθείς πότε θα αναχωρήσει, ο κ. Ντενκτάς απάντησε, "όχι ακόμα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ